Κύπρος: Τα μέτρα Αναστασιάδη για τον κορονοϊό

Κύπρος: Τα μέτρα Αναστασιάδη για τον κορονοϊό
Νοσοκομείο Λευκωσίας AP

Πρόγραμμα στήριξης ύψους 700 εκ. ευρώ ανακοίνωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ωστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από τον κορονοϊό.

Δημοσιονομικό πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους €700 εκατομμύριων, που αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε μια προσπάθεια στήριξης της οικονομίας και των επιχειρήσεων που δέχονται πλήγματα από την επιδημία του κορονοϊού.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως «αξιολογώντας την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, η Κυβέρνηση αποφάσισε την υιοθέτηση συνολικού έκτακτου Προγράμματος Στήριξης δημοσιονομικού περιεχομένου για τους εργαζόμενους, τις μικρομεσαίες και ευρύτερα τις κυπριακές επιχειρήσεις».

Παράλληλα, υπογράμμισε, πως «με βάση τις επισημάνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τα δεδομένα όπως διαφοροποιούνται, δυστυχώς, καθημερινά, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Κύπρο, το Υπουργικό Συμβούλιο θεωρεί πως η Κύπρος αντιμετωπίζει συνθήκες εκτάκτου ανάγκης».

Όπως είπε, πέραν των μέτρων που ανακοινώθηκαν στο διάγγελμά του την Παρασκευή, αποφασίστηκαν τα ακόλουθα τόσο όσον αφορά την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας όσο και τη διασφάλιση της οικονομικής επιβίωσης των εργαζομένων, των επιχειρήσεων, των οικονομικά ευάλωτων ομάδων και της οικονομίας ευρύτερα.

Ειδικότερα, επισήμανε πως η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία των προσώπων που ανέφερε στο διάγγελμα του θα επιτρέπεται μόνο σε όσους κατά την άφιξη τους προσκομίζουν ιατρική βεβαίωση εξέτασης του κορονοϊού από πιστοποιημένα ιατρικά κέντρα από τη χώρα προέλευσης τους.

Όσοι εκπληρούν τις εν λόγω προϋποθέσεις, θα τίθενται υποχρεωτικά υπό περιορισμό (καραντίνα) για 14 μέρες, σε χώρους φιλοξενίας που θα καθορίζει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές πως «εις ουδένα θα επιτρέπεται η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία εάν δεν πληροί και δεν αποδέχεται τις ως άνω προϋποθέσεις».

Όσον αφορά τους φοιτητές που θα επιλέξουν να παραμείνουν στους χώρους φοίτησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως θα τους παραχωρηθεί επίδομα ύψους 750 ευρώ.

Η απόφαση αυτή, είπε, παρούσα απόφαση τίθεται σε εφαρμογή από την 6η μετά μεσημβρινή της 16ης Μαρτίου, 2020 και θα ισχύει μέχρι την 30η Απριλίου του 2020.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η απόφαση ισχύει και για όσους διέρχονται από τα σημεία διέλευσης μεταξύ ελευθέρων και κατεχομένων περιοχών, εκτός από καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους και μετά από έγκριση του Υπουργού Εσωτερικών.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως έχει αποφασισθεί, σε πρώτη φάση, η διάθεση ποσού ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για σκοπούς ενίσχυσης της δημόσιας υγείας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε επίσης πως αποφασίστηκε η αναστολή εργασιών επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.

Αναφορικά με τον εκκλησιασμό και τα μέτρα που η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως ενημέρωσε Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο οποίος, συναισθανόμενος την κρισιμότητα των στιγμών, θα προβεί σε ανακοινώσεις αργότερα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα