"Κίτρινα γιλέκα": Πόλη φρούριο το Παρίσι - 278 προληπτικές συλλήψεις

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση των "κίτρινων γιλέκων" στο Παρίσι
Στιγμιότυπο από κινητοποίηση των "κίτρινων γιλέκων" στο Παρίσι AP

Κατεβασμένα ρολά σε μνημεία, καταστήματα, μουσεία στη γαλλική πρωτεύουσα. Κλειστοί δρόμοι και 40 στάσεις του μετρό ενόψει της νέας κινητοποίησης των "κίτρινων γιλέκων". "Υψηλού κινδύνου" η σημερινή μέρα, σύμφωνα με τις αρχές.

Στις 278 ανέρχονται έως τώρα οι συλλήψεις επίδοξων συμμετεχόντων στις κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» το Σάββατο, που έχει πραγματοποιήσει έως τις 09.40 ώρα Ελλάδος η γαλλική αστυνομία, καθώς η ημέρα έχει χαρακτηρισθεί «υψηλού κινδύνου», ανακοίνωσαν οι αρχές της περιφέρειας του Παρισιού.

Οι αρχές φοβούμενες μην επαναληφθούν οι σκηνές βίες, που συντάραξαν τη γαλλική πρωτεύουσα το περασμένο Σάββατο, έχουν ενισχύσει τους ελέγχους στους σταθμούς και πραγματοποιούν έρευνες για επικίνδυνα αντικείμενα στις παρυφές των σημείων συνάντησης των διαδηλωτών που θα συμμετάσχουν στις σαββατιάτικες κινητοποιήσεις.

Σε κατάσταση "πολιορκίας" το Παρίσι

Με πόλη σε κατάσταση πολιορκίας μοιάζει το Παρίσι, ενόψει της 4ης διαμαρτυρίας των "κίτρινων γιλέκων". Μαγαζιά, μνημεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, μουσεία, θα παραμείνουν κλειστά. Κλειστή η Όπερα, το Λούβρο, ο πύργος του 'Αιφελ. Κλειστοί και οι δρόμοι γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου και κλειστές 40 στάσεις του μετρό.

Με κατεβασμένα τα σιδερένια ρολά θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα στις κεντρικές λεωφόρους καθώς και σε άλλα στρατηγικά σημεία της πόλης. Χαρακτηριστική η εικόνα της Λεωφόρου των Ηλύσιων με τις βιτρίνες των καταστημάτων καλυμμένες με πλάκες κόντρα πλακέ και αυτό δύο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα.

Μεγάλα ακριβά καταστήματα, όπως Louis Vuitton προστατεύουν τις βιτρίνες τους με σιδερένιες πλάκες, αφού πολλά κόντρα πλακέ ξηλώθηκαν για οδοφράγματα το προηγούμενο Σάββατο.

Από αέρος, ένας μεγάλος αριθμός drones θα είναι στη διάθεση της αστυνομίας. Από γης 12 θωρακισμένα της χωροφυλακής, ικανά να διαλύουν τα οδοφράγματα, πήραν θέση γύρω από τα Ηλύσια από τις επτά το πρωί. Γύρω στις 8.000 προβλέπονται οι αστυνομικοί και χωροφύλακες για το Παρίσι, που σε αντίθεση με το προηγούμενο Σάββατο θα είναι λιγότερο στατικοί και περισσότερο ευκίνητοι. Σε 89.000 ανέρχονται τα όργανα της τάξης που έχουν κινητοποιηθεί σε όλη τη χώρα.

Με ραντεβού συνάντησης σε ορισμένα στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας, σιδηροδρομικούς σταθμούς (St. Lazare) ή πόρτες του Παρισίου, όπως η Μαγιό (porte Maillot), έχουν ήδη φθάσει από τα ξημερώματα τα πρώτα "κίτρινα γιλέκα", που τούς υποδέχθηκαν για ελέγχους οι αστυνομικοί, προκειμένου να τους επιτραπεί να συνεχίσουν την πορεία τους προς στο κέντρο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γαλλία, Κίτρινα Γιλέκα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κίτρινα γιλέκα: 90.000 αστυνομικοί στο δρόμο, προληπτικές προσαγωγές

Θάνος Ντόκος: "Η κατάσταση θα χειροτερεύσει πριν αρχίσει να βελτιώνεται"

Εκατοντάδες συλλήψεις μαθητών στη Γαλλία - Σάλος με τα βίντεο

SHARE: