Κολομβία: Αρχίζουν ειρηνευτικές συνομιλίες κυβέρνηση και αντάρτες του ELN

Κολομβία: Αρχίζουν ειρηνευτικές συνομιλίες κυβέρνηση και αντάρτες του ELN

Μετά από περίπου δύο χρόνια προκαταρκτικών συνομιλιών, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αρχίσουν τις επίσημες διαπραγματεύσεις

Ένα βήμα πιο κοντά στον τερματισμό των συγκρούσεων, που κρατούν εδώ και πέντε δεκαετίες, φαίνεται ότι βρίσκεται η Κολομβία, καθώς όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη, η κυβέρνηση και η δεύτερη μεγαλύτερη οργάνωση ανταρτών της χώρας θα καθίσουν στο τραπέζι των επίσημων ειρηνευτικών συνομιλιών.

Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση και ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN) είχαν προκαταρκτικές συνομιλίες για περισσότερο από δύο χρόνια, με την διερευνητική αυτή φάση να ολοκληρώνεται με συμφωνία των δύο πλευρών να αρχίσουν τις επίσημες διαπραγματεύσεις.

Η Κούβα, η Νορβηγία, η Βενεζουέλα, η Χιλή, η Βραζιλία και ο Ισημερινός θα αποτελέσουν τους εγγυητές ενώ επισημαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις με τον ELN θα γίνουν ξεχωριστά από εκείνες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αβάνα με τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), την μεγαλύτερη ομάδα ανταρτών της χώρας. Να σημειωθεί ότι και οι δύο οργανώσεις θεωρούνται τρομοκρατικές τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τους τελευταίους μήνες ο ELN, που αριθμεί 2.000 μέλη, έχει αυξήσει τις βομβιστικές επιθέσεις σε αγωγούς πετρελαίου και τις απαγωγές, με πολλούς να κάνουν λόγο για προσπάθεια του να πιέσει την κυβέρνηση για διαπραγματεύσεις. Την ίδια ώρα, ωστόσο, γεγονός αποτελεί ότι η βία όλα αυτά τα χρόνια έχει οδηγήσει στον θάνατο περισσότερους από 220.000 ανθρώπους και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους.

SHARE:

24Media Network