Κολομβία: Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δύο δημοσιογράφοι του RCN

Κολομβία: Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δύο δημοσιογράφοι του RCN

Ελεύθεροι αφέθηκαν δυο Κολομβιανοί δημοσιογράφοι και μια Ισπανίδα που είχαν απαχθεί και κρατούνταν από αντάρτες στην περιοχή Κατατούμπο (Pics)

Δύο Κολομβιανοί δημοσιογράφοι που κρατούνταν από την Τρίτη στην περιοχή Κατατούμπο της βορειοανατολικής Κολομβίας από αντάρτες της οργάνωσης Στρατός Λαϊκής Απελευθέρωσης (ELN) είναι πλέον ελεύθεροι, γνωστοποίησε το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RCN, για το οποίο εργάζονται.

«Ο ELN απελευθέρωσε τον Ντιέγο Ντ'Πάμπλος και τον συνάδελφό του Κάρλος Μέσα», ανέφερε το RCN σε ανάρτησή του στο Twitter. Ο δημοσιογράφος και ο εικονολήπτης είχαν πάει στην περιοχή για να καλύψουν την εξαφάνιση, το περασμένο Σάββατο, της Ισπανοκολομβιανής δημοσιογράφου Σαλούδ Ερνάντεθ, η οποία αφέθηκε ελεύθερη επίσης χθες.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η 59χρονη Ερνάντεθ είπε ότι οι αντάρτες του ELN της συμπεριφέρθηκαν καλά και την ενημέρωσαν πως θα την κρατούσαν για αρκετές ημέρες.

Κολομβία: Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δύο δημοσιογράφοι του RCN

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την Πέμπτη πως οι τρεις δημοσιογράφοι κρατούνταν από τον ELN.

Η απελευθέρωση των τριών δημοσιογράφων θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στον ELN και την κυβέρνηση που είχε ανακοινωθεί τον Μάρτιο, αλλά η έναρξή της καθυστερεί διότι η κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος απαιτούσε να τερματιστούν πρώτα οι απαγωγές και οι επιθέσεις των ανταρτών.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος Σάντος ανέφερε ότι «εορτάζουμε την απελευθέρωση του Ντιέγο Ντ'Πάμπλος και του Κάρλος Μέλο» και «περιμένουμε να ενωθούν ξανά με τις οικογένειές τους».

Ευχαρίστησε την Εκκλησία η Ισπανίδα δημοσιογράφος και τους συναδέλφους της που ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό της

Με τη σειρά της η Ισπανίδα δημοσιογράφος, που είχε απαχθεί από αντάρτες, επιβεβαίωσε ότι είναι ελεύθερη, σώα και ασφαλής, έξι ημέρες αφότου είχε εξαφανιστεί στην επαρχία Νόρτε δε Σανταντέρ, ωστόσο απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το τι της συνέβη.

Η Σαλούδ Ερνάντεθ είναι η μία από τους τρεις δημοσιογράφους που εξαφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα. Έκανε ρεπορτάζ στην κοινότητα Ελ Τάρα, σε μια περιοχή την οποία οι αρχές δυσκολεύονται να ελέγξουν. Την τελευταία φορά που την είδαν πριν από την εξαφάνισή της, είχε επιβιβαστεί σε μια μοτοσικλέτα-ταξί στο πλαίσιο μιας έρευνας που έκανε για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

«Ευχαριστώ την καθολική εκκλησία και όλους τους συναδέλφους μου», είπε η Ερνάντεθ τηλεφωνικά στο τηλεοπτικό δίκτυο Caracol Televisión. «Είμαι εντελώς καλά».

Η Σαλούδ Ερνάντεθ υποσχέθηκε ακόμη ότι θα δώσει αργότερα συνέντευξη Τύπου για να δώσει περισσότερα στοιχεία για την εξαφάνισή της. Διαβεβαίωσε πως άλλοι δύο δημοσιογράφοι, οι οποίοι αγνοούνται στην ίδια επαρχία, θα αφεθούν ελεύθεροι, πιθανόν ακόμη και σήμερα.

Κολομβία: Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δύο δημοσιογράφοι του RCN

Ο ρεπόρτερ Ντιέγο Ντ'Πάμπλος και ο εικονολήπτης Κάρλος Μέλο, που εργάζονται για το τηλεοπτικό δίκτυο Noticias RCN, είχαν πάει στην περιοχή για να καλύψουν την εξαφάνιση της Ερνάντεθ—πριν εξαφανιστούν και οι ίδιοι την Τρίτη.

«Θα απελευθερωθούν επίσης γρήγορα», είπε η Ερνάντεθ, προσθέτοντας πάντως ότι δεν τους είδε προσωπικά.

Την Πέμπτη, η κυβέρνηση της Κολομβίας είχε ανακοινώσει πως οι τρεις δημοσιογράφοι κρατούνταν από μέλη της οργάνωσης Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), η οποία δρα στην επαρχία, όπως επίσης και η οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) αλλά και συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος.

Η εφημερίδα El Tiempo, για την οποία εργάζεται η Ερνάντεθ στην Κολομβία, ανέφερε πως κρατείτο παρά τη θέλησή της αλλά της φέρονταν καλά.

Η απελευθέρωση των δημοσιογράφων ίσως συμβάλει να αρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ELN, που είχαν ανακοινωθεί τον Μάρτιο αλλά η έναρξή τους καθυστερεί λόγω των απαγωγών και των επιθέσεων εναντίον υποδομών την ευθύνη για τις οποίες η Μπογοτά επιρρίπτει στους αντάρτες της οργάνωσης αυτής.

Η 59χρονη Ερνάντεθ, η οποία είναι επίσης η ανταποκρίτρια της ισπανικής εφημερίδας El Mundo, είναι γνωστή για τα άρθρα γνώμης που υπογράφει, στα οποία έχει επικρίνει σκληρά τους αντάρτες, την κυβέρνηση του Χουάν Μανουέλ Σάντος αλλά και τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την οργάνωση FARC, που διεξάγονται από το 2012 στην Αβάνα της Κούβας.

Ο πρόεδρος Σάντος διεμήνυσε ότι δεν θα αρχίσουν συνομιλίες πριν η οργάνωση ELN απελευθερώσει όλους τους ομήρους που κρατάει. «Απαιτώ την άμεση απελευθέρωση των δύο δημοσιογράφων του RCN που βρίσκονται ακόμη στα χέρια του ELN», τόνισε ο πρόεδρος της Κολομβίας στους δημοσιογράφους έπειτα από μια συνάντηση που είχε με στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας και του στρατού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δύο ακόμα δημοσιογράφοι εξαφανίστηκαν στην Κολομβία

SHARE:

24Media Network