Κολομβία: Ο ΟΗΕ βοηθά τους FARC να επιστρέψουν στην πολιτική ζωή

Κολομβία: Ο ΟΗΕ βοηθά τους FARC να επιστρέψουν στην πολιτική ζωή

Η επάνοδος στην πολιτική ζωή για περίπου 10.000 αντάρτες των FARC είναι τώρα «η πιο επείγουσα πρόκληση» εκτίμησε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, ο Ζαν Αρνό

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ετοιμάζεται να εγκρίνει την ανάπτυξη μιας πολιτικής αποστολής στην Κολομβία για να συνδράμει τους πρώην αντάρτες της οργάνωσης FARC στην προσπάθειά τους να επανενταχθούν στην πολιτική ζωή μετά την παράδοση των όπλων τους, βάσει της ιστορικής συμφωνίας ειρήνης που συνήφθη πέρυσι ανάμεσα στους αντάρτες και την κυβέρνηση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο διένειμε ένα σχέδιο απόφασης για τη δημιουργία της νέας αποστολής και το Συμβούλιο αναμένεται να ψηφίσει το μέτρο αυτό τη 10η Ιουλίου, ανέφεραν χθες Παρασκευή διπλωμάτες χωρών του ΣΑ.

Μια πρώτη αποστολή η οποία αναπτύχθηκε πέρυσι είχε αναλάβει να επιβλέψει τον αφοπλισμό των μαχητών των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας. Η φάση αυτή ολοκληρώθηκε την Τρίτη, με την παράδοση περίπου 7.000 όπλων από τους μαχητές των FARC.

Η επάνοδος στην πολιτική ζωή για περίπου 10.000 αντάρτες των FARC είναι τώρα «η πιο επείγουσα πρόκληση», εκτίμησε χθες ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, ο Ζαν Αρνό.

Στις τάξεις των ανταρτών κυριαρχεί ένα «βαθύ αίσθημα ανασφάλειας, τόσο για την ασφάλειά τους μετά τον αφοπλισμό αλλά και σε ό,τι αφορά το κοινωνικοοικονομικό τους μέλλον», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας και η ηγεσία των FARC ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει αυτή τη νέα αποστολή, συμπλήρωσε ο Αρνό.

Το βρετανικό σχέδιο απόφασης προβλέπει την ανάπτυξη μιας νέας αποστολής του ΟΗΕ «για να επαληθεύσει την πολιτική, κοινωνική και οικονομική επανένταξη των (μελών των) FARC, καθώς και την εφαρμογή εγγυήσεων για την ασφάλειά τους», διευκρίνισε διπλωμάτης κράτους-μέλους του ΣΑ.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης διότι πέτυχε να υπογραφτεί η ιστορική συμφωνία ειρήνης με τους αντάρτες της οργάνωσης FARC, για να τερματιστεί ένας πόλεμος που κράτησε δεκαετίες και στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 260.000 ανθρώπους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτό: AP Photo/Sergio Leon)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κολομβία: Τρεις νεαρές γυναίκες σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας σε εμπορικό κέντρο

Κολομβία: Στους 254 αυξήθηκαν οι νεκροί από κατολίσθηση

Κολομβία: Νεκροί 156 αγωνιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε 14 μήνες

SHARE:

24Media Network