“Κωλοτούμπα” Ερντογάν και επίθεση φιλίας στον Μπάιντεν για 100 δισ. δολάρια

“Κωλοτούμπα” Ερντογάν και επίθεση φιλίας στον Μπάιντεν για 100 δισ. δολάρια
Οι Τζο Μπάιντεν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 2021 Sedat Suna/AP

Νέο ξεκίνημα στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας βλέπει ο Ερντογάν στη συνάντηση με τον Μπάιντεν τον επόμενο μήνα, αποσκοπώντας σε όγκο συναλλαγών ύψους 100 δισ. δολαρίων μεταξύ των δύο χωρών.

Στροφή 180 μοιρών έκανε την Τετάρτη (26/05) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τον Τζο Μπάιντεν, καθώς μετά τις σκληρές επιθέσεις που εξαπέλυσε κατά του Αμερικανού προέδρου λόγω της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων, τώρα διατείνεται ότι θέλει νέο ξεκίνημα στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας.

“Μας ενδιαφέρει η μακροχρόνια, ριζωμένη και πολυδιάστατη συμμαχία μας με τις ΗΠΑ. Παρ’ όλο που υπάρχουν διαφορές ιδεών από καιρό σε καιρό, η συνεργασία και η συμμαχία μας κατάφεραν να ξεπεράσουν κάθε είδους δυσκολίες”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε τηλεδιάσκεψη, επισημαίνοντας ότι η συνάντηση με τον Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, τον επόμενο μήνα, θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής, όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.

“Από τη Συρία έως τη Λιβύη, και από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας έως την ενέργεια και από το εμπόριο έως τις επενδύσεις, έχουμε σοβαρές δυνατότητες συνεργασίας με τις ΗΠΑ”, πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ πρέπει “χτίσουν” μηχανισμούς οικονομικής στρατηγικής και εταιρικής σχέσης, προσθέτοντας ότι στοχεύει σε όγκο συναλλαγών 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ των δύο χωρών.

“Γράφεις ιστορία με ματωμένα χέρια”

Να θυμίσουμε ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ερντογάν δήλωνε με τον γνωστό στόμφο ότι ο Μπάιντεν “γράφει ιστορία με ματωμένα χέρια” μετά την έγκριση πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ και ενώ οι συγκρούσεις του τελευταίου με την Παλαιστίνη ήταν σε εξέλιξη.

“Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια επιτρέπει την επίθεση του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων, οι οποίοι δεν διαθέτουν τους πόρους για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους”, είχε πει χαρακτηριστικά.

“Έχουμε δει την υπογραφή του Μπάιντεν για μια σοβαρή πώληση όπλων στο Ισραήλ. Κύριε Μπάιντεν, πήγατε στο πλευρό των Αρμενίων για την αποκαλούμενη Γενοκτονία των Αρμενίων. Τώρα, δυστυχώς, γράφετε ιστορία με αίμα στα χέρια σας, οδηγώντας σε δυσανάλογη επίθεση στη Γάζα”.

“Τα παλαιστινιακά εδάφη είναι τόποι θυμάτων διωγμών, δεινών και αιματοχυσίας, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες περιοχές που έχασαν την ειρήνη με το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Και εσείς αυτό το υποστηρίζετε” είχε τονίσει ο Ερντογάν απευθυνόμενος στον Αμερικανό ομόλογό του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα