Κομισιόν: Σε δύο φάσεις το άνοιγμα των συνόρων - Πτήσεις με μάσκες

Αεροδρόμιο των Βρυξελλών σε καιρό πανδημίας
Αεροδρόμιο των Βρυξελλών σε καιρό πανδημίας AP

Την πρότασή της, η οποία περιλαμβάνει τα κριτήρια και τις φάσεις της σταδιακής άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών μεταξύ κρατών, παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η πρότασή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εν είδει κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων, για την σταδιακή άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών μεταξύ των κρατών μελών και την επανεκκίνηση του τουρισμού παρουσιάστηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η Κομισιόν προτείνει οι γενικοί περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία να αντικατασταθούν από στοχευμένα μέτρα, ώστε τα ταξίδια στο εξωτερικό να εξαρτώνται από την εξέλιξη της κατάστασης της δημόσιας υγείας στα κράτη μέλη.

ADVERTISING

Το άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων θα γίνει σταδιακά, σε 2 φάσεις και με συνεννόηση κρατών με παρόμοια επιδημιολογική κατάσταση.

Για τα ξενοδοχεία και τις πτήσεις προτείνονται προληπτικά μέτρα αποστασιοποίησης, με τους επιβάτες να διατηρούν το δικαίωμά σε πλήρη χρηματική αποζημίωση, ακόμα και αν έχουν λάβει, ή θα λάβουν voucher - η αποδοχή των οποίων παραμένει εθελοντική.

Όπως σχολίασε η Αντιπρόεδρος Βέσταγκερ: "αυτό δεν θα είναι ένα κανονικό καλοκαίρι", αλλά τα μέτρα είναι απαραίτητα για να μην χαθεί εντελώς η τουριστική περίοδος.

Συνολικά το πακέτο για τον τουρισμό και τις μεταφορές περιλαμβάνει:

- Μια συνολική στρατηγική για την ανάκαμψη το 2020 και μετά

- Μια κοινή προσέγγιση για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας και την άρση των περιορισμών στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ με σταδιακό και συντονισμένο τρόπο

- Ένα πλαίσιο για τη στήριξη της σταδιακής αποκατάστασης των μεταφορών διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια των επιβατών και του προσωπικού

- Μια πρόταση που στοχεύει να κάνει τα ταξιδιωτικά κουπόνια μια ελκυστική εναλλακτική λύση για την επιστροφή χρημάτων για τους καταναλωτές.

- Κριτήρια για την ασφαλή και σταδιακή αποκατάσταση των τουριστικών δραστηριοτήτων και για την ανάπτυξη πρωτοκόλλων υγείας για ιδρύματα φιλοξενίας, όπως ξενοδοχεία.

Τα κριτήρια

- Επιδημιολογικά, με ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς όπου η κατάσταση βελτιώνεται, βάσει καθοδήγησης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και χρησιμοποιώντας τον περιφερειακό χάρτη που αναπτύχθηκε από το ECDC

- Η δυνατότητα εφαρμογής μέτρων περιορισμού καθ `όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών διαβάσεων, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων διασφαλίσεων και μέτρων όπου η φυσική απόσταση μπορεί να είναι δύσκολο να διασφαλιστεί

- Oικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες, που δίνουν προτεραιότητα στη διασυνοριακή κυκλοφορία σε βασικούς τομείς δραστηριότητας αλλά και για προσωπικούς λόγους

Εάν η γενικευμένη άρση των περιορισμών δεν δικαιολογείται από την κατάσταση της επιδημίας, η Κομισιόν προτείνει μια σταδιακή και συντονισμένη προσέγγιση που ξεκινά με την άρση των περιορισμών μεταξύ περιοχών ή κρατών μελών με αρκετά παρόμοιες επιδημιολογικές καταστάσεις.

Όπως τονίστηκε, η προσέγγιση πρέπει να είναι ευέλικτη, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας επανεισαγωγής ορισμένων μέτρων εάν το απαιτεί η επιδημιολογική κατάσταση".


Απαγορεύονται οι διακρίσεις

"Όταν ένα κράτος μέλος αποφασίζει να επιτρέψει ταξίδια στην επικράτειά του ή σε συγκεκριμένες περιοχές και περιοχές εντός της επικράτειάς του, πρέπει να το κάνει χωρίς διακρίσεις - επιτρέποντας ταξίδια από όλες τις περιοχές, περιοχές ή χώρες στην ΕΕ με παρόμοιες επιδημιολογικές καταστάσεις.

Στο ίδιο πνεύμα, "όλοι οι περιορισμοί πρέπει να αρθούν χωρίς διακρίσεις, σε όλους τους πολίτες της ΕΕ και σε όλους τους κατοίκους αυτού του κράτους μέλους ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους και πρέπει να εφαρμόζονται σε όλα τα μέρη της Ένωσης σε παρόμοια επιδημιολογική κατάσταση", προβλέπει η πρόταση.

Κουπόνια/ Vouchers

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι οι ταξιδιώτες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν μεταξύ κουπονιών ή επιστροφής χρημάτων για ακυρωμένα εισιτήρια μεταφοράς (αεροπλάνο, τρένο, λεωφορείο / πούλμαν και πλοία) ή οργανωμένα ταξίδια.

Η σύσταση της Κομισιόν αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι "τα κουπόνια θα γίνουν μια βιώσιμη και πιο ελκυστική εναλλακτική λύση έναντι της αποζημίωσης για ακυρωμένα ταξίδια στο πλαίσιο της τρέχουσας πανδημίας, η οποία έχει επίσης επιβαρύνει οικονομικά τους ταξιδιωτικούς πράκτορες".

"Τα εθελοντικά κουπόνια πρέπει να προστατεύονται από την αφερεγγυότητα του εκδότη, με ελάχιστη περίοδο ισχύος 12 μηνών και να επιστρέφονται μετά από ένα έτος το πολύ, εάν δεν εξαργυρωθούν". Θα πρέπει επίσης να παρέχουν στους επιβάτες "επαρκή ευελιξία", να τους επιτρέπουν "να ταξιδεύουν στην ίδια διαδρομή υπό τις ίδιες συνθήκες ή οι ταξιδιώτες να κάνουν κράτηση για ένα πακέτο ταξιδιωτικής σύμβασης με τον ίδιο τύπο υπηρεσιών ή ισοδύναμης ποιότητας"., ενώ θα πρέπει να μεταφέρονται σε άλλον ταξιδιώτη.

Πτήσεις-Μεταφορές

Για να ελαχιστοποιηθεί η επαφή κατά την αναχώρηση, οι επιβάτες ενθαρρύνονται να προχωρήσουν σε ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων και check-in online.

Η φυσική απόσταση πρέπει να διασφαλίζεται κατά τους ελέγχους ασφαλείας και την αποχώρηση και παραλαβή αποσκευών.

Ενώ, λιγότεροι επιβάτες θα πρέπει να επιβιβάζονται σε αεροπλάνα, λεωφορεία, τρένα ή πλοία. Όπου είναι πιο δύσκολο να διασφαλιστεί η φυσική απόσταση, πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα προστασίας για παράδειγμα, η χρήση μάσκας προσώπου.

Το προσωπικό των μεταφορών πρέπει να διαθέτει επαρκή προστατευτικό εξοπλισμό.

Οι μεταφορείς μπορούν να εγκαταστήσουν προστατευτικά φράγματα, π.χ. μεταξύ επιβατών και οδηγού.

Οι πόρτες θα πρέπει να ανοίγουν αυτόματα ή εξ αποστάσεως από τον οδηγό σε κάθε στάση.

Gel απολύμανσης πρέπει να είναι διαθέσιμη σε οχήματα και σε κόμβους μεταφοράς.

Τα οχήματα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται τακτικά.

Τρόφιμα, ποτά και άλλα εμπορεύματα ενδέχεται να μην είναι πλέον διαθέσιμα προς πώληση επί του σκάφους.

Ο εξαερισμός πρέπει να ενισχυθεί, για παράδειγμα με τη χρήση κατάλληλων φίλτρων αέρα, και ο φυσικός αερισμός πρέπει να έχει προτεραιότητα όπου είναι δυνατόν.

Συνιστάται στους μεταφορείς να αναπτύξουν στρατηγικές σε περίπτωση που ένας επιβάτης αρρωσταίνει ή εμφανίζει συμπτώματα κορωνοϊού κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Όπως τονίζεται, οι οδηγίες για τα πρωτόκολλα υγείας δεν είναι δεσμευτικές και στοχεύουν στη διασφάλιση της συνοχής στην ανάπτυξη και εφαρμογή μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων μέσω μιας συντονισμένης προσέγγισης εντός των περιφερειών και των κρατών μελών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κομισιόν, Κορονοϊός, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ταξίδι
SHARE:

24Media Network