Κοροναϊός: Εγκλωβισμένοι πολίτες και παγκόσμια ανησυχία για την εξάπλωση του ιού

Κοροναϊός: Εγκλωβισμένοι πολίτες και παγκόσμια ανησυχία για την εξάπλωση του ιού
Πολίτες με μάσκες προσπαθούν να προστατευτούν από τον κοροναϊό. AP

Η ανησυχία για εξάπλωση του κοροναϊού σε όλο τον κόσμο εντείνεται. Κατακόρυφη η αύξηση θανάτων και κρουσμάτων. Συνεδριάζει εκ νέου ο ΠΟΥ.

Ο απολογισμός της επιδημίας του νέου κοροναϊού στην Κίνα αυξήθηκε στους 170 νεκρούς σήμερα σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση μέχρι στιγμής, ενώ η ανακοίνωση ότι τρεις Ιάπωνες που απομακρύνθηκαν από την Ουχάν, την πόλη από την οποία ξεκίνησε η επιδημία, προκαλεί ανησυχία για παγκόσμια εξάπλωσή της.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που κάλεσε «όλο τον κόσμο να δράσει» για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, θα συνεδριάσει ξανά σήμερα για να αποφασίσει αν η επιδημία «αποτελεί έκτακτη ανάγκη παγκόσμιας εμβέλειας».

Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 38 θάνατοι, δηλαδή η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση που έχει παρατηρηθεί από την αρχή της επιδημίας τον Δεκέμβριο, ανεβάζοντας τον απολογισμό σε 170 νεκρούς.

Ο αριθμός των κρουσμάτων σημείωσε αύξηση και έφτασε περίπου τους 7.700 στην ηπειρωτική Κίνα, ξεπερνώντας πλέον το σύνολο των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον Sars το διάστημα 2002 και 2003. Τότε ο συνολικός αριθμός των νεκρών είχε φτάσει τους 774 παγκοσμίως, από τους οποίους οι 349 στην ηπειρωτική Κίνα.

Εξάπλωση του κοροναϊού που απειλεί ζωές AP

Εγκλωβισμένοι πολίτες παγκοσμίως

Η Ουχάν, η πόλη της κεντρικής Κίνας από όπου ξεκίνησε η επιδημία, είναι αποκομμένη από τον κόσμο εδώ και μία εβδομάδα, όπως σχεδόν όλη η επαρχία Χουμπέι.

Απαγορεύεται η κυκλοφορία μη απαραίτητων οχημάτων και η Ουχάν μοιάζει με πόλη φάντασμα: «Είναι η πρώτη ημέρα που βγαίνω από το σπίτι μου από την αρχή της καραντίνας. Δεν είχα επιλογή: έπρεπε να αγοράσω κάτι να φάω», δήλωσε ένας πεζός.

Αν και έχει επιβληθεί καραντίνα στην επαρχία από τις 23 Φεβρουαρίου και οι περίπου 56 εκατομμύρια κάτοικοί της δεν μπορούν να φύγουν, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία οργάνωσαν χθες επιχειρήσεις απομάκρυνσης μέρους των πολιτών τους που βρίσκονται εκεί.

Εξάλλου ένα γαλλικό αεροπλάνο ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει τη νύκτα της Τετάρτης προς Πέμπτη για την Ουχάν και ένα δεύτερα «πιο αργά μέσα στην εβδομάδα», σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα δύο αεροσκάφη μπορούν να επαναπατρίσουν συνολικά τουλάχιστον 250 Γάλλους και περισσότερους από 100 πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Και άλλες χώρες σχεδιάζουν αντίστοιχες επιχειρήσεις: η Ιταλία ανακοίνωσε την αποστολή σήμερα αεροσκάφους στην Ουχάν, το Βερολίνο σχεδιάζει την απομάκρυνση περίπου 90 Γερμανών «τις επόμενες ημέρες» και ο Καναδάς πρόκειται επίσης να ναυλώσει αεροπλάνο.

Αυστραλία και Βρετανία επίσης εξετάζουν την απομάκρυνση πολιτών τους, ενώ η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε ότι θα ναυλώσει αεροπλάνο 300 θέσεων για την απομάκρυνση των Νεοζηλανδών που βρίσκονται στην κινεζική πόλη.

Εξάπλωση του κοροναϊού που απειλεί ζωές AP

Παράλληλα 195 Αμερικάνοι έφτασαν χθες Τετάρτη το πρωί σε στρατιωτική βάση της Καλιφόρνιας και εξετάστηκαν. Κανένας δεν παρουσίασε συμπτώματα του ιού, όμως παραμένουν σε καραντίνα για 72 ώρες.

Αντίθετα μεταξύ των 206 Ιαπώνων που επαναπατρίστηκαν στο Τόκιο χθες, τρεις είχαν μολυνθεί. Αυτά τα τρία κρούσματα προστίθενται στα οκτώ που έχουν ήδη καταγραφεί στη χώρα.

Αν και τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην ηπειρωτική Κίνα, περίπου άλλες 15 χώρες έχουν πληγεί, με συνολικά περίπου 80 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

«Όλος ο κόσμος πρέπει να είναι σε κατάσταση συναγερμού, όλος ο κόσμος πρέπει να δράσει», τόνισε χθες ο Μάικλ Ράιαν διευθυντής των προγραμμάτων εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο έχει καταγραφεί σε τρεις χώρες εκτός Κίνας: τη Γερμανία, την Ιαπωνία και το Βιετνάμ.

Σε αυτό το πλαίσιο τα προληπτικά μέτρα έχουν γίνει πιο αυστηρά σε παγκόσμιο επίπεδο: αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν την αναστολή των πτήσεών τους προς την ηπειρωτική Κίνα. Πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, συνιστούν στους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Κίνα.

Κοροναϊός AP

ΗΠΑ: Επιπρόσθετοι περιορισμοί στις πτήσεις

Ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο εφαρμογής περισσότερων περιορισμών στις πτήσεις των αμερικανικών εταιριών από και προς την Κίνα, επιπρόσθετα στους περιορισμούς που επέβαλαν εθελοντικά οι ίδιες οι αεροπορικές εταιρίες, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του οικονομικού συμβούλου του προέδρου Τραμπ Λάρι Κάντλοου.

Ο ίδιος δήλωσε πως το αναφερόμενο ζήτημα αποτελεί αντικείμενο συζήτησης, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Κάντλοου είπε επίσης, πως αξιωματούχοι από τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων θα αποσταλούν στην Κίνα, προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού, μετά από πρόσκληση του Πεκίνου.

Μάσκες για προστασία από τον κοροναϊό AP

Ινδονησία – Νέα Ζηλανδία: Απομακρύνουν υπηκόους τους από την Ουχάν

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας προετοιμάζεται να απομακρύνει υπηκόους τους από την Ουχάν, εστία της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός που εμφανίστηκε σε αυτή τη μεγαλούπολη της κεντρικής Κίνας τον Δεκέμβριο, και σκοπεύει να τους θέσει σε απομόνωση για τουλάχιστον 14 ημέρες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ρέτνο Μαρσούντι.

Η Μαρσούντι εξήγησε ότι η Τζακάρτα συνεργάζεται με το Πεκίνο στην οργάνωση της επιχείρησης αυτής, διευκρινίζοντας πως συνολικά 243 Ινδονήσιοι βρίσκονται σε περιοχές όπου επιβάλλονται αυστηροί περιορισμοί στην κίνηση των προσώπων, στην πλειονότητά τους στην Ουχάν.

Η πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι είναι το επίκεντρο της επιδημίας η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 170 ανθρώπους και έχει πάνω από 7.700 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Αλλά και η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε ότι θα μισθώσει αεροσκάφος 300 θέσεων για να απομακρύνει υπηκόους της από την Ουχάν.

Επισήμως, 53 Νεοζηλανδοί έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους σε αυτή την κινεζική μεγαλούπολη, αλλά ο πραγματικός αριθμός τους ενδέχεται να είναι διπλάσιος.

Μάσκες για προστασία από τον κοροναϊό AP

Ο Ουίνστον Πίτερς, ο υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας, διευκρίνισε ότι η νεοζηλανδική θα προσφέρει τις κενές θέσεις σε υπηκόους νησιωτικών κρατών του Ειρηνικού και της Αυστραλίας «κατά προτεραιότητα», σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι για την απομάκρυνση των ανθρώπων αυτών απαιτείται η έγκριση των κινεζικών αρχών.

Πρόκειται για «περίπλοκη επιχείρηση» όμως σε κάθε περίπτωση «στόχος μας είναι το αεροσκάφος να φύγει το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε ο νεοζηλανδός ΥΠΕΞ.

Χθες Τετάρτη η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν είχε ανακοινώσει πως η κυβέρνησή της συνεργάζεται με αυτή της Αυστραλίας για να οργανωθεί η απομάκρυνση αυστραλών και νεοζηλανδών πολιτών από την Ουχάν.

Αλλά η πρόθεση της Καμπέρας να βάλει τους ανθρώπους αυτούς σε καραντίνα στο Νησί των Χριστουγέννων, στον Ινδικό Ωκεανό, δεν σαγήνευσε ακριβώς τους Νεοζηλανδούς. Ο Πίτερς είπε ότι μελετάται πλέον οι επαναπατρισθέντες να τεθούν σε καραντίνα στη νεοζηλανδική επικράτεια.

Όλοι οι επιβάτες στο αεροσκάφος που θα μισθώσει η κυβέρνηση από την Air New Zealand, της οποίας το κράτος είναι μέτοχος, θα τεθούν σε απομόνωση για δύο εβδομάδες μετά την επιστροφή τους.

Δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα κρούσμα του κοροναϊού στη Νέα Ζηλανδία ως αυτό το στάδιο. Όμως ένας φοιτητής έχει τεθεί σε απομόνωση στο νοσοκομείο του Όκλαντ καθώς υπάρχουν υποψίες πως έχει μολυνθεί. Υποβάλλεται σε εξετάσεις.

Πολίτες με μάσκες προσπαθούν να προστατευτούν από τον κοροναϊό. AP

Κινεζικές αρχές: Ποινές για παράλειψη καθηκόντων

Η υπηρεσία δίωξης της διαφθοράς της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιβληθούν αυστηρές ποινές στους αξιωματούχους και τους δημόσιους λειτουργούς για παραμέληση ή παράλειψη καθηκόντων τους στην καταπολέμηση της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός.

Η Κεντρική Επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου ανέφερε σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της ότι όποιος δημόσιος λειτουργός δεν εκτελεί αποτελεσματικά τις εντολές του προέδρου Σι Τζινπίνγκ για την αντιμετώπιση του ιού θα τιμωρείται.

Η Επιτροπή ανέφερε ότι θα επιβάλλονται επίσης ποινές σε όσους κακοδιαχειρίζονται κονδύλια για την αντιμετώπιση της επιδημίας καθώς και υλικό.

Αναβάλλονται οι εγχώριες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις

Όλοι οι αγώνες των κινεζικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου αναβάλλονται εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Η έναρξη της σεζόν 2020 αναβάλλεται «για όλους τους τύπους» διοργανώσεων, σε «όλα τα επίπεδα», προκειμένου να προστατευθούν οι παίκτες και το φίλαθλο κοινό, εξήγησε η κινεζική ομοσπονδία ποδοσφαίρου.

Η κινεζική Σούπερ Λίγκα (CSL, πρώτη κατηγορία) επρόκειτο να αρχίσει την 22η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

Πολίτες με μάσκες προσπαθούν να προστατευτούν από τον κοροναϊό. AP

Δέσμευση για παραγωγή και εφοδιασμό λαχανικών

Το Πεκίνο δεσμεύτηκε να διασφαλίσει την παραγωγή και τον εφοδιασμό λαχανικών για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη που υπάρχει στις περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα του νέου κοροναϊού, σύμφωνα με χθεσινή υπουργική ανακοίνωση.

Τα ώριμα λαχανικά θα πρέπει να συλλεχθούν και να τοποθετηθούν στα ράφια, μαζί με τις προσπάθειες αύξησης της παραγωγής με όλα τα μέσα, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας και Αγροτικών Ζητημάτων.

Πολίτες με μάσκες προσπαθούν να προστατευτούν από τον κοροναϊό. AP

IKEA: Κλείνει προσωρινά όλα τα υποκαταστήματά της

Η σουηδική εταιρεία επίπλων και οικιακών ειδών IKEA ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά τη λειτουργία όλων των υποκαταστημάτων της στην Κίνα, εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο νέος κοροναϊός.

Η απόφαση να κλείσουν και τα τριάντα υποκαταστήματα της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανικής πώλησης επίπλων, οικιακών ειδών και ηλεκτρικών συσκευών στον κόσμο ανακοινώθηκε πριν συμπληρωθούν 24 ώρες από την αρχική κίνησή να αναστείλει τη λειτουργία των μισών και να συντομεύσει το ωράριο λειτουργίας τους.

Ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας της επιδημίας αυξήθηκε σε 170 τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού έχουν πλέον ξεπεράσει τα 7.700.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα