Κοροναϊός: Στους 170 οι νεκροί, πάνω από 7.700 κρούσματα- Εγκλωβισμένοι Έλληνες στη Γούχαν

Κοροναϊός: Στους 170 οι νεκροί, πάνω από 7.700 κρούσματα- Εγκλωβισμένοι Έλληνες στη Γούχαν
Οικογένεια Κινέζων AP

Με ακόμα 32 νέους θανάτους, ο συνολικός αριθμός νεκρών από το κοροναϊό έφτασε τους 170 ανθρώπους. Τι ανακοίνωσαν σχετικά οι κινέζικες αρχές.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι το σύνολο των θανάτων που οφείλονται σε επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού αυξήθηκε κατά 38 για να φθάσει τους 170 ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.700 και πλέον.

Η επιτροπή διευκρίνισε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ότι έχουν επιβεβαιωθεί 7.711 κρούσματα του νέου κοροναϊού και υπάρχουν επίσης άλλα 12.167 ύποπτα κρούσματα. Νωρίτερα, οι υγειονομικές αρχές στη Χουμπέι έκαναν λόγο για 37 νέους θανάτους και 1.032 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε αυτή την επαρχία, εστία της μόλυνσης του αποκαλούμενου 2019-nCoV. 

Συνεχίζονται, εν τω μεταξύ, οι προσπάθειες της βρετανικής κυβέρνησης να οργανώσει την πτήση επιστροφής περίπου 200 Βρετανών από την κινεζική πόλη Ουχάν, στο επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού, καθώς ακόμη δεν έχει εξασφαλιστεί η απαιτούμενη άδεια των κινεζικών αρχών. 

Η πτήση προγραμματιζόταν να φτάσει στο βρετανικό έδαφος τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, με ναυλωμένο αεροσκάφος. Αλλά σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι προσπάθειες συνεχίζονται. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε να φέρουμε πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο τους βρετανούς πολίτες από την Ουχάν. Ένας αριθμός πτήσεων (…) ήταν αδύνατο να αποχωρήσει όπως ήταν προγραμματισμένο. 

Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με επείγοντα τρόπο για να οργανώσουμε την πτήση προς το ΗΒ το συντομότερο δυνατό. Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τις κινεζικές αρχές και οι συνομιλίες συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της βρετανικής διπλωματίας. 

Τέλος, η εταιρεία Google θα κλείσει προσωρινά όλα τα γραφεία της στην Κίνα, λόγω της επιδημίας του νέου κοροναϊού στη χώρα αυτή, ανέφερε απόψε ο ιστότοπος The Verge που ασχολείται με θέματα τεχνολογίας. Η απόφαση αφορά όλα τα γραφεία της εταιρείας στην ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ αλλά και την Ταϊβάν.

Εγκλωβισμένοι Έλληνες στην Γουχάν

Στο μεταξύ, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες των κινεζικών Αρχών για εγκλωβισμένους Έλληνες κοντά στην περιοχή Γουχάν, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο κοροναϊός.

Ο Alpha εντόπισε τον έναν από τους δύο εγκλωβισμένους Έλληνες που είναι στην κινεζική πόλη. Λέγεται Γιάννης Μερσινιάς και έχει εγκλωβιστεί εδώ και τέσσερις μέρες στην επαρχία Γουμπέι, σε μια πόλη που απέχει 330 χιλιόμετρα από τη Γουχάν. ‘Όπως είπε είναι εξαιρετικά αδύνατη κάθε μετακίνηση στην περιοχή, όλη η πόλη έχει παραλύσει, όλα τα μαγαζιά είναι κλειστά και οι Γουχάν μοιάζει με μια πόλη εντελώς άδεια.

“Ο κόσμος δεν μπορεί να φύγει, δεν υπάρχουν τρένα, δεν υπάρχουν λεωφορεία, δεν υπάρχουν αεροπλάνα. Οι δρόμοι είναι άδειοι. Εστιατόρια δεν δουλεύουν, ξενοδοχεία δε λειτουργούν. Πρόκειται για μία άδεια πόλη” δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Μεσσηνιάς, μιλώντας στον “Alpha”.

“Ήμουν για αναψυχή και εργασία, παράλληλα. Και δυστυχώς μπλέχτηκα εδώ”» πρόσθεσε ο κ. Μεσσηνιάς, σημειώνοντας ακόμη ότι όλοι οι κάτοικοι της περιοχής “φορούν μάσκες και πλένουν τα χέρια τους”.

 

Μέχρι τώρα, οι επιβεβαιωμένοι Ευρωπαίοι πολίτες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Γουχάν προέρχονται από Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Αγγλία και Ελλάδα.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν έχουν δικαίωμα να φύγουν από την πόλη, ωστόσο η ΕΕ βρίσκεται σε επικοινωνία με τις κινεζικές Αρχές όπου χρειάζεται.

Μόνο η Γαλλία και η Βρετανία διαθέτουν προξενεία στην περιοχή. Μάλιστα οι Γάλλοι έχουν δεχθεί να μεταφέρουν και άλλους Ευρωπαίους πολίτες που θα θελήσουν να μεταφερθούν σε ασφαλές έδαφος.

Έτοιμη να στείλει αεροπλάνα στην Γουχάν της Κίνας, προκειμένου να παραλάβει Ευρωπαίους υπηκόους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκεί είναι η Γαλλία. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, η Βρετανία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να στείλει κι εκείνη δικό της αεροπλάνο.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συντονισμού και Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών στις Βρυξέλλες βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλα τα κράτη μέλη για όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού. Μέσω τηλεδιασκέψεων, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς από την Ευρώπη αλλά και την Κίνα «συντονίζονται» μέσω του κέντρου αυτού στην καρδιά των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα