Κορονοϊός-Αυστρία: Οι άμαξες της Βιέννης διανέμουν φαγητά στους ευάλωτους

Άμαξα στην άδεια Βιέννη
Άμαξα στην άδεια Βιέννη AP

Άδεια από τουρίστες η Βιέννη. Οι παραδοσιακές άμαξες διανέμουν γεύματα σε όσους έχουν. Συρρίκνωση αυστριακής οικονομίας κατά 11 δισ. ευρώ λόγω κορονοϊού.

Στη Βιέννη, που βρίσκεται σε καραντίνα εξαιτίας του νέου κορονοϊού και χωρίς τουρίστες, οι παραδοσιακές άμαξες της πόλης έχουν αναλάβει τη διανομή φαγητού στους ευάλωτους πολίτες που κινδυνεύουν περισσότερο από την πανδημία.

Μην μπορώντας, λόγω της καραντίνας, να προσφέρουν περιοδείες σε τουρίστες στο κέντρο της πόλης, από τις οποίες βγάζουν τα προς το ζην, κάποιοι από τους οδηγούς των αμαξών συμμετέχουν σε μια προσπάθεια διανομής δωρεάν γευμάτων στους ηλικιωμένους συμπολίτες τους.

ADVERTISING

«Τουρίστες δεν υπάρχουν, δεν έχουμε καθόλου δουλειά και επομένως όλοι βρίσκονται στο σπίτι. Όμως, τα άλογα πρέπει να κινούνται» είπε ο Κρίστιαν Γκέρζαμπεκ, ένας part time οδηγός και τοπικός αξιωματούχος του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

«Η ιδέα μου ήταν να συνδυάσουμε το πρακτικό με κάτι καλό για τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη... Είναι μια ένδειξη, επίσης, ότι παρά τα όσα ζούμε, είμαστε εδώ για τους άλλους και χαιρόμαστε που συνεισφέρουμε» επισήμανε.

Η διαμονή στα ξενοδοχεία απαγορεύεται και το InterContinental Vienna δεν έχει καθόλου επισκέπτες, ωστόσο προσφέρει δωρεάν γεύματα στους ηλικιωμένους, στη γειτονιά του.

Ο Γκέρζαμπεκ και άλλοι οδηγοί fiaker, όπως ονομάζονται στην Αυστρία, συμμετέχουν στην προσπάθεια για τη διανομή 250-300 γευμάτων την ημέρα, τα οποία παρασκευάζει το ξενοδοχείο και μοιράζονται επίσης με αυτοκίνητα ή και ποδήλατα. Έως τη Δευτέρα του Πάσχα, θα προσφέρουν γεύματα και στο ιατρικό προσωπικό της νυχτερινής βάρδιας σε ένα κοντινό νοσοκομείο.

«Είναι μια θαυμάσια πρωτοβουλία! Σας ευχαριστούμε πολύ», είπε η Γκαμπριέλε Γκλαϊλίνγκερ, που πάσχει από αυτοάνοσο νόσημα και μένει στο σπίτι της, μόλις ο οδηγός της άμαξας της παρέδωσε το πρώτο της γεύμα.

Συρρίκνωση της αυστριακής οικονομίας κατά 11 δισ. ευρώ

Κατά ένδεκα δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζει την έως τώρα συρρίκνωση της αυστριακής οικονομίας λόγω του νέου κορονοϊού, η Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα (ΑΚΤ), όπως αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την ΑΚΤ, στη διάρκεια των πέντε προηγούμενων εβδομάδων καταγράφηκε στην Αυστρία μία μείωση της προστιθέμενης αξίας κατά 29%, εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, όπως επίσης εξαιτίας της μείωσης των εξαγωγών και των επενδύσεων.

Η μείωση αυτή της προστιθέμενης αξίας αντιπροσωπεύει έως σήμερα ένα 2,8% του ΑΕΠ, με τους κλάδους των ξενοδοχείων, της γαστρονομίας, των ταξιδιών, όπως επίσης τις παροχές υπηρεσίας αθλητισμού και διασκέδασης, να είναι εκείνοι που πλήττονται περισσότερο.

Σε εκτιμήσεις της, αρχές της περασμένης εβδομάδας, σε ένα "μετριοπαθές σενάριο Covid-19", η Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα προέβλεπε για φέτος, λόγω του κορονοϊού, μία συρρίκνωση της οικονομίας της Αυστρίας κατά πάνω από 3%, ενώ το 2021 θα μπορούσε, όπως τονιζόταν, να ακολουθήσει μία "συγκριτικά δυναμική ανάκαμψη".

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών της ΑΚΤ, εάν πριν από το καλοκαίρι δεν υπάρξει μία χαλάρωση των περιορισμών της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, τότε θα προκύψει μία εντονότερη συρρίκνωση της αυστριακής οικονομίας.

Με αυτές τις εκτιμήσεις της, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας εμφανιζόταν να είναι πιο απαισιόδοξη από τα δύο μεγαλύτερα οικονομικά ινστιτούτα της Αυστρίας, που σε προβλέψεις τους την προπερασμένη εβδομάδα, το μεν Ινστιτούτο Ανώτερων Σπουδών (IHS) προέβλεπε για το 2020 μία μείωση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 2%, το δε Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (WIFO) έκανε λόγο για μείωση κατά 2,5% του ΑΕΠ.

Και τα δύο ινστιτούτα επισήμαιναν ότι οι επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού στην οικονομία της χώρας θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια ισχύος των μέτρων που λαμβάνονται για την ανάσχεση του ιού και διευκρίνιζαν ότι, εξαιτίας της κρίσης, πρόκειται για προσωρινές εκτιμήσεις τους και ότι υπάρχει "μεγάλος κίνδυνος για μία εξέλιξη προς τα κάτω".

Αντιθέτως, τον περασμένο Δεκέμβριο, οι ειδικοί των δύο ινστιτούτων προέβλεπαν για το 2020 μία αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στην Αυστρία, από μεν την πλευρά του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών κατά 1,2%, από δε το Ινστιτούτο Ανώτερων Σπουδών κατά 1,3%.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Αυστρία, Covid-19
SHARE:

24Media Network