Κορονοϊός: Εγκλωβισμένοι χιλιάδες εργαζόμενοι από το κλείσιμο των συνόρων

Κορονοϊός: Εγκλωβισμένοι χιλιάδες εργαζόμενοι από το κλείσιμο των συνόρων
Αδειο αεροδρόμιο. AP

Το σφράγισμα των συνόρων των ευρωπαϊκών χωρών λόγω κορονοίού έχει εγκλωβίσει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Επιστροφή στην πατρίδα, παραμονή στην χώρα εργασίας ή εγκλωβισμένοι στα σύνορα; Χιλιάδες εργαζόμενοι συνηθισμένοι να πηγαινοέρχονται ανάμεσα στην ανατολική και τη δυτική Ευρώπη βρίσκονται παγιδευμένοι μπροστά σε σφραγισμένα σύνορα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού.

Στην Αυστρία, 65.000 άνθρωποι, κατά 80% γυναίκες που προέρχονται από την Ρουμανία ή την Σλοβακία, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους φροντίζοντας ηλικιωμένους. Μετά το σφράγισμα των ευρωπαϊκών συνόρων, όλο το σύστημα της παροχής φροντίδας έχει καταρρεύσει.

«Πρόκειται για τεράστιο πρόβλημα. Για υπαρξιακή απειλή που αφορά τους πάντες», τους εργοδότες και τις εργαζόμενες, σύμφωνα με την διευθύντρια εταιρείας παροχής υπηρεσιών στο σπίτι.

«Είναι καταστροφή. Δεν μπορούμε πλέον να στείλουμε κανέναν, πουθενά», σύμφωνα με το διευθυντή πρακτορείου παροχής υπηρεσιών στο σπίτι ης Βουδαπέστης.

Το φαινόμενο ντόμινο του σφραγίσματος των χερσαίων συνόρων που αποφασίσθηκε από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ήταν τόσο αστραπιαίο και τόσο απρογραμμάτιστο, που οι εταιρείες αυτές βρίσκονται στο κενό ως προς τους κανόνες που διέπουν την κυκλοφορία και τον πέρασμα από την μια χώρα στην άλλη.

Στην κεντρική Ευρώπη, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχία και η Πολωνία αποφάσισαν να απαγορεύσουν την είσοδο μη κατοίκων στο έδαφός τους. Η Μπρατισλάβα επιβάλλει σε όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό καραντίνα 14 ημερών.

Η προοπτική της καραντίνας είναι αδιανόητη για ανθρώπους που εργάζονται προσφέροντας υπηρεσίες στο σπίτι διαμένοντας εναλλακτικά στον τόπο εργασίας τους για ένα διάστημα και επιστρέφοντας για ένα διάστημα στην πατρίδα τους. Για να εξασφαλίσουν την απασχόληση και το εισόδημά τους , πολλοί αναγκάζονται να παραμείνουν στην χώρα εργασίας τους.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Αλλες εργαζόμενες επιλέγουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, κυρίως αν έχουν αφήσει πίσω μικρά παιδιά ή ευάλωτους ηλικιωμένους γονείς. Ομως ο δρόμος είναι κλειστός ανάμεσα στην δυτική και την ανατολική Ευρώπη, καθώς τα σφραγισμένα σύνορα της Ουγγαρίας δεν επιτρέπουν την διέλευση αλλοδαπών που κατευθύνονται προς τις πατρίδες τους.

Στα σύνορα της Ουγγαρίας έχουν σχηματισθεί τις τελευταίες ημέρες ουρές δεκάδων χιλιομέτρων. Τα εμπορεύματα, που κανονικά θα έπρεπε να κυκλοφορούν ελεύθερα καθυστερούν λόγω των υγειονομικών ελέγχων στα σύνορα και η ουγγρική αστυνομία δεν επιτρέπει την είσοδο σε ιδιωτικά αυτοκίνητα, αν οι επιβάτες δεν είναι Ούγγροι.

Με τις αεροπορικές συγκοινωνίες σε ημιπαράλυση, οι άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στους δρόμους χωρίς διέξοδο.

Ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Πολλοί από τους εγκλωβισμένους στα ουγγρικά σύνορα είναι Ρουμάνοι, Σέρβοι, Βούλγαροι, Μολδαβοί που προσπαθούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, καθώς η επιδημία έχει παραλύσει τις οικονομίες των χωρών όπου εργάζονταν.

Οι αυστριακές αρχές διαβεβαιώνουν ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τις γειτονικές τους χώρες για την δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων που θα επιτρέψουν στους παρέχοντες υπηρεσίες στο σπίτι να μετακινηθούν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα