Κορονοϊός: Στο “κόκκινο” η Ευρώπη – Τα νοσοκομεία γεμίζουν ξανά

Κορονοϊός: Στο “κόκκινο” η Ευρώπη – Τα νοσοκομεία γεμίζουν ξανά
Στιγμιότυπο από νοσοκομείο της Ιταλίας shutterstock

Μεγάλη είναι η ανησυχία στην Ευρώπη για τη νέα "έκρηξη" κρουσμάτων κορονοϊού. Μοναδική λύση ο εμβολιασμός.

Η Ευρώπη προετοιμάζεται να δεχθεί νέα πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι νοσηλεύονται με covid-19. Οι γιατροί τονίζουν ότι η μοναδική προστασία από τον ιό είναι ο εμβολιασμός.

Στην Ελλάδα από σήμερα, Παρασκευή μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους για εμβολιασμό και τα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η συμμετοχή των πιο νέων εφήβων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα θα βοηθήσει να κρατηθούν ασφαλείς οι πιο ευάλωτες ομάδες.

Μεγάλη είναι η ανησυχία σε ολόκληρη την Ευρώπη για τη νέα “έκρηξη” κρουσμάτων κορονοϊού.

Ο Νικολά Λεφέμπρ, λοιμωξιολόγος στο Nouvel Hopital του Στρασβούργου αναφέρει: «Προς το παρόν, ο τύπος των ασθενών που κάνουν εισαγωγή είναι αρκετά σαφής: είναι σχετικά νέοι, 30 και 40 ετών. Και πάνω απ’ όλα, είναι πάντα ασθενείς που δεν είχαν εμβολιαστεί. Έχουμε την αίσθηση ότι έρχεται καταιγίδα, ότι πέφτει κεραυνός και ότι σε λίγες μέρες, μερικές εβδομάδες, πολλοί ασθενείς θα νοσηλευτούν ξανά».

Όπως αναφέρει το euronews, στο αεροδρόμιο Fiumicino της Ρώμης άνοιξε κέντρο εμβολιασμού vax&go όπου οι ταξιδιώτες μπορούν να κάνουν την πρώτη ή την δεύτερη δόση του εμβολίου επιδεικνύοντας την κάρτα επιβίβασης. Η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να δημιουργηθεί ένα δίκτυ ασφαλείας που θα βοηθήσει στην αναχαίτιση της αύξησης των λοιμώξεων σε μια χώρα που έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία.

H Iλάρια Ιανούτσι, γιατρός του κέντρου εξηγεί: «Διευκολύνουμε αυτούς που το χρειάζονται, εκείνους που δεν μπορούσαν να το κλείσουν ή δεν μπορούσαν να εκπληρώσουν το ραντεβού τους. Επομένως, βοηθά τους επιβάτες, τους εργαζόμενους που δεν μπορούν να είναι συνεπείς με τις ημερομηνίες κράτησής τους και όποιον θέλει να εμβολιαστεί. Είμαστε διαθέσιμοι για όλα αυτά».

Τι δείχνει ο χάρτης του ECDC

Στο «κόκκινο» βρίσκονται στο χάρτη του ECDC πολλές περιοχές της Ελλάδας, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται.

ECDC

ECDC

ECDC

Ειδικότερα, στο «κίτρινο» εμφανίζονται Στερεά Ελλάδα, Εύβοια,- Θράκη, νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Η υπόλοιπη χώρα χρωματίζεται με διάφορες αποχρώσεις του «κόκκινου». Ο δείκτης θετικότητας στην Ελλάδα είναι ανάμεσα στο 1-3,9%

Πράσινη είναι η Ελλάδα στα ποσοστά τεστ ανά 100.000 κατοίκους.

Ως προς την υπόλοιπη Ευρώπη, στο «κόκκινο» βρίσκεται η Κύπρος, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η μισή Γαλλία, η Ολλανδία και η Ιρλανδία. Με «κόκκινο» χρώμα επίσης η Σικελία, η Σαρδηνία και η Κορσική.

Ο χάρτης του ECDC δημοσιεύεται κάθε Πέμπτη και βασίζεται σε δεδομένα που αναφέρονται από τα κράτη-μέλη της ΕΕ στη βάση δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης (TESSy) έως την Τρίτη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα