Κορονοϊός - Γερμανία: Παράταση των μέτρων ως τις 3 Μαΐου, ανοίγουν τα εμπορικά

Κορονοϊός - Γερμανία: Παράταση των μέτρων ως τις 3 Μαΐου, ανοίγουν τα εμπορικά
Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ BERND VON JUTRCZENKA/POOL VIA AP

Παραμένουν κλειστά τα σχολεία και ακυρώνονται οι μεγάλες διοργανώσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε σε διάγγελμά της η Μέρκελ.

Μέχρι και τις 3 Μαΐου παρατείνεται η ισχύς των μέτρων περιορισμού επαφών για τον κορονοϊό στην Γερμανία, ενώ από τις 20 Απριλίου ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα μεγέθους έως 800 τ.μ.

Επιπλέον, όπως ανέφερε σε διάγγελμά της την Τετάρτη η Άνγκελα Μέρκελ, κλειστά παραμένουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, ακυρώνονται οι μεγάλες διοργανώσεις μέχρι και τις 31 Αυγούστου και οι πολίτες καλούνται να συνεχίσουν να αποφεύγουν τα ταξίδια και τις μετακινήσεις

ADVERTISING

"Αυτό που έχουμε πετύχει είναι μια προσωρινή, μια εύθραυστη επιτυχία - τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο", δήλωσε η Καγκελάριος μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης τηλεδιάσκεψης με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων και ζήτησε την κατανόηση των πολιτών για την συνέχιση των μέτρων περιορισμού.

"Δεν υπάρχουν περιθώρια ελιγμού. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι όσο δεν υπάρχει φάρμακο και κυρίως εμβόλιο, θα ζούμε με τον κορονοϊό", πρόσθεσε.

Μεταξύ των μέτρων στα οποία συμφώνησαν σήμερα ομοσπονδία και κρατίδια είναι η διατήρηση του 1,5 μέτρου ως ελάχιστη απόσταση σε όλες τις περιπτώσεις, η σύσταση -αλλά όχι υποχρέωση- για χρήση προστατευτικής μάσκας και η επιβολή αυστηρών όρων υγιεινής για τα καταστήματα λιανικού εμπορίου που θα επαναλειτουργήσουν.

Κορονοϊός - Γερμανία: Παράταση των μέτρων ως τις 3 Μαΐου, ανοίγουν τα εμπορικά
BERND VON JUTRCZENKA/POOL VIA AP

Στα καταστήματα που θα λειτουργήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα δεν περιλαμβάνονται τα κομμωτήρια.

Η Καγκελάριος ανακοίνωσε ακόμη ότι μελλοντικά θα χρησιμοποιηθεί και εφαρμογή κινητών τηλεφώνων, προκειμένου να συνεχιστεί με κάθε τρόπο η ιχνηλάτηση των επαφών κάθε κρούσματος. Η χρήση της εφαρμογής θα παραμείνει σε κάθε περίπτωση εθελοντική, διευκρίνισε η κυρία Μέρκελ.

"Στόχος είναι τα σχολεία να επαναλειτουργήσουν μετά τις 3 Μαΐου και κυρίως να πραγματοποιηθούν κανονικά οι προγραμματισμένες προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις. Ειδική μέριμνα θα συνεχίσει να λαμβάνεται για τα μικρά παιδιά ατόμων που συνεχίζουν να εργάζονται", σημείωσε.

Για τους θρησκευτικούς χώρους, είπε πως "θα παραμείνουν κλειστοί δεν θα πραγματοποιούνται ούτε εκδηλώσεις θρησκευτικού περιεχομένου", ενώ ευχαρίστησε τις Εκκλησίες της Γερμανίας για την στάση που τήρησαν τις ημέρες του Πάσχα και τις συνεχάρη για τους δημιουργικούς τρόπους που επιστράτευσαν προκειμένου να παραμείνουν κοντά στους πιστούς

Σε ό,τι αφορά δε τον κλάδο της Δημόσιας Υγείας, η 'Αγγελα Μέρκελ τόνισε ότι θα προσληφθεί επιπλέον προσωπικό, προκειμένου να υπάρχει μια ομάδα τουλάχιστον πέντε ατόμων ανά 20.000 κατοίκους, η οποία θα εγγυάται την ιχνηλάτηση των επαφών και την διενέργεια στοχευμένων τεστ.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Covid-19, Γερμανία
SHARE:

24Media Network