Κορονοϊός: Ρεκόρ ημερήσιων θανάτων στη Χιλή – Ετοιμάζουν τάφους

Κορονοϊός: Ρεκόρ ημερήσιων θανάτων στη Χιλή – Ετοιμάζουν τάφους
Ασφάλεια στη Χιλή AP

Αντιπαράθεση στη Χιλή για την απόφαση να καθαριστούν χιλιάδες τάφοι ώστε να είναι έτοιμοι όταν κορυφωθεί η πανδημία.

Οι αρχές της Χιλής ανακοίνωσαν σήμερα ότι άλλοι 26 άνθρωποι πέθαναν μέσα σε ένα 24ωρο από τον νέο κορονοϊό –αριθμός ρεκόρ για τη χώρα– την ώρα που εντείνεται η αντιπαράθεση για την απόφαση να καθαριστούν χιλιάδες τάφοι ώστε να είναι έτοιμοι όταν κορυφωθεί η πανδημία. Μέχρι σήμερα στη Χιλή έχουν εντοπιστεί συνολικά 39.542 κρούσματα της Covid-19, τα 2.502 εκ των οποίων μέσα στις τελευταίες 24 ώρες. Οι νεκροί ανέρχονται σε 384. Την Τετάρτη η κυβέρνηση έθεσε σε καραντίνα τους κατοίκους της πρωτεύουσας Σαντιάγο, αφού αυξήθηκαν κατά 60% τα κρούσματα μέσα σε μία ημέρα.

Χθες, ο διευθυντής του γενικού κοιμητηρίου του Σαντιάγο, ο Ρασίντ Σαούντ, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι νεκροθάφτες καθάρισαν περίπου χίλιους ατομικούς τάφους σε αυτό το τεράστιο συγκρότημα, στη συνοικία Ρεκολέτα. «Αντιλαμβανόμαστε την ιστορική στιγμή που βιώνουμε και ότι μπορεί να χρειαστούμε περισσότερους τάφους επειδή βλέπουμε τι έγινε στις γειτονικές χώρες», εξήγησε.

Ωστόσο σήμερα, οι υγειονομικές αρχές διευκρίνισαν ότι ουδέποτε δόθηκε εντολή για μια τέτοια επιχείρηση. «Ποτέ δεν δόθηκε εντολή (…) να δημιουργηθεί χώρος στο κοιμητήριο για να δεχτεί τα θύματα της πανδημίας», είπε ο υπουργός Υγείας Χάιμε Μάνιαλιτς.

Ο διευθυντής του νεκροταφείου παραδέχτηκε ότι επρόκειτο για μια «τοπική πρωτοβουλία». Ο δήμαρχος της Ρεκολέτα, ο Ντάνιελ Χάδουε, επιβεβαίωσε από την πλευρά του ότι ο καθαρισμός είχε αποφασιστεί εδώ και πολλούς μήνες και δεν υπήρχε εντολή από την κυβέρνηση. Κάθε χρόνο, το προσωπικό του κοιμητηρίου καθαρίζει τους προσωρινούς τάφους, όταν δεν εμφανίζονται συγγενείς των θανόντων για να τους διεκδικήσουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα