Κορονοϊός: Σε “κατάσταση κρίσης” το Λουξεμβούργο

Κορονοϊός: Σε “κατάσταση κρίσης” το Λουξεμβούργο
Έλεγχοι στα σύνορα AP

Η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου θα κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση κρίσης για τους επόμενους 3 μήνες, λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Το Λουξεμβούργο θα κηρύξει “κατάσταση κρίσης”, η οποία επιτρέπει στη χώρα να λαμβάνει γρήγορα νομοθετικές αποφάσεις και θα κλείσει όλα τα εργοτάξια και τους χώρους για αθλοπαιδιές, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση του Μεγάλου Δουκάτου.

Η χώρα, η οποία έχει ήδη κλείσει τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα σχολεία και έχει απαγορεύσει τις επισκέψεις σε ηλικιωμένα άτομα που μένουν σε οίκους ευγηρίας δεν προβλέπει ωστόσο επί του παρόντος να επιβάλει πλήρη περιορισμό.

Η κατάσταση κρίσης για μέγιστη διάρκεια τριών μηνών θα τεθεί σε ισχύ με την ψήφιση ενός κειμένου εντός δέκα ημερών. Επιτρέπει να λαμβάνονται γρήγορες νομοθετικές αποφάσεις χωρίς αυτές να περνούν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά μέσω ενός κανονισμού ή διατάγματος.

H διάταξη είναι ωστόσο πολύ συγκεκριμένη: η κυβέρνηση μπορεί να λάβει έκτακτα μέτρα μόνο στο πλαίσιο της κρίσης του κορονοϊού.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ κάλεσε τους πολίτες να μένουν στα σπίτια τους και ζήτησε να γενικευτεί η τηλεργασία, σε ομιλία του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στην αίθουσα της οποίας οι βουλευτές κάθονταν αραιά λόγω του κορονoϊού. Όλοι οι βουλευτές ηλικίας άνω των 65 ετών κλήθηκαν να παραμείνουν στο σπίτι τους, ενώ υπήρχε απόσταση δύο κενών εδράνων μεταξύ του κάθε βουλευτή.

Το Λουξεμβούργο μετρά έως σήμερα 140 κρούσματα του νέου κορονοϊού και έναν θάνατο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα