Κορονοϊός: Το παράδειγμα της Πορτογαλίας φέρνει αισιοδοξία

Κορονοϊός: Το παράδειγμα της Πορτογαλίας φέρνει αισιοδοξία
Καλοκαίρι στην Πορτογαλία εν μέσω πανδημίας AP

Τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται και πάλι αλλά οι αρχές καλούν τους πολίτες να αντιληφθούν ότι ο κορονοϊός είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητας. Η Πορτογαλία, με το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, μοιάζει να έχει αφήσει πίσω της την πανδημία, με τη διασκέδαση να επιστρέφει στους μαζικούς χώρους.

Κατάμεστο το Clubo de Fado στη Λισαβόνα. Στην κατάμεστη αίθουσα η φωνή του Κάρλος Λεϊτάος, ταξιδεύει τους θαμώνες μέσα από την μουσική παράδοση των Φάδος. Μια φωνή μελαγχολική, νοσταλγική, όπως και οι στίχοι αυτής της παραδοσιακής μουσικής της Πορτογαλίας. Ο κόσμος ακούει με προσοχή. Η πανδημία σε αυτόν τον χώρο μοιάζει μακρινή υπόθεση, σαν μα μην υπήρξε καν. Καμιά μάσκα. Καμιά απόσταση. Μόνο μουσική. Την ίδια ώρα στη βόρεια Ευρώπη ο αριθμός των κρουσμάτων καλπάζει κα πάλι. «Στην Πορτογαλία είμαστε χαλαροί» λέει ο Κάρλος Λεϊτάος. «Άλλωστε το 90% είναι εμβολιασμένο. Γι’ αυτό προσπαθούμε να ξαναζήσουμε τη ζωή μας. Φυσικά μερικές φορές τρομάζουμε, όταν ακούμε τις ειδήσεις». Ειδήσεις για παράδειγμα για την υποπαραλλαγή της Όμικρον ΒΑ.5.

“Ο ιός θα μας συνοδεύει”

Στην Πορτογαλία μεταδίδεται τόσο γρήγορα που πρόσφατα τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Βέβαια με λιγότερα βαριά περιστατικά. Στα νοσοκομεία πολλοί παίρνουν θετικά τεστ, αλλά δίδεται θεραπευτική αγωγή γι άλλες ασθένειες. Ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται στους ηλικιωμένους. Μόνο τώρα επιδημιολόγοι, όπως ο Γκάρμο Γκομές, μπορούν να πουν κάτι για τη σοβαρότητα αυτού του νέου κύματος, τώρα που οι αριθμοί πέφτουν ξανά.

«Ο αριθμός των λοιμώξεων που προκάλεσε η Όμικρον ήταν υψηλός, υψηλότερος και από προηγούμενες παραλλαγές» λέει. «Επομένως υπάρχει και μεγαλύτερος αριθμός θανάτων σε απόλυτα νούμερα. Ήταν αναμενόμενο. Αλλά αν κοιτάξτε πιο προσεκτικά τους αριθμούς θανάτων, θα διαπιστώσετε τους θανάτους σε ποσοστό. Και το ποσοστό θανάτων παραμένει στην Όμικρον πολύ χαμηλό, το ίδιο με το ποσοστό θνησιμότητας με την γρίπη, ίσως και χαμηλότερο. Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο ιός θα μας συνοδεύει για μεγάλο διάστημα. Δεν φαίνεται να είναι εποχιακός, όπως άλλες ασθένειες του αναπνευστικού. Η μεταδοτικότητά του είναι τόσο υψηλή που μολύνονται ακόμη και άτομα που είναι έξω το καλοκαίρι».

Χαλαρά στις διακοπές, με φάδο…

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα 15% των Πορτογάλων έχει μολυνθεί και για δεύτερη φορά. Φαίνεται και από άλλες χώρες ότι ο ιός έχει βρει τρόπο να «ξεγελά» τα αντισώματα. Πώς αυτό επιδρά στην υγεία, δεν είναι ακόμη σαφές. Οι εμπειρογνώμονες μπορεί να διαφωνούν σε πολλά, αλλά συμφωνούν σε ένα, ότι τα διάφορα νέα κύματα θα γίνουν και η νέα μας κανονικότητα μολύνοντας μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Γιατί ο ιός δεν κάνει διακρίσεις ανάλογα με την εποχή. Και το καλοκαίρι, όπως δείχνει η πραγματικότητα στο βόρειο ημισφαίριο, ο κορονοϊός καιροφυλακτεί και κάνει εμφανή την παρουσία του. Αλλά δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ατονήσει η προσοχή και η επαγρύπνηση. Το αντίθετο. Μέχρι ότου βρεθεί νέο εμβόλιο που να ανακόπτουν και τη μεταδοτικότητα, θα περάσει καιρός. Και είναι σημαντικό να κρατάμε τα βασικά μέτρα προστασίας. Ακόμη κι όταν βρισκόμαστε στον τόπο των διακοπών.

Πολλοί τουρίστες ακύρωσαν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στο εξωτερικό τα δύο προηγούμενα χρόνια. Τώρα όμως παρά τα υψηλά κρούσματα ο τουρισμός επανακάμπτει. Και ο ευρωπαϊκός νότος είναι αγαπημένος τουριστικός προορισμός. Άρα, ποιο είναι το επιμύθιο; Ένα ποτήρι πορτογαλικό κρασί στο χέρι, χαλαρά, στο Clubo de Fado, ακούγοντας Φάδο από τον Κάρλος Λεϊτάος…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα