Κορονοϊός: Τουλάχιστον 1.500 νέα κρούσματα στο Ιράν και 48 θάνατοι

Κορονοϊός: Τουλάχιστον 1.500 νέα κρούσματα στο Ιράν και 48 θάνατοι
Συγγενείς θύμματος από κορονοϊό στο Ιράν AP

Για ορισμένους ξένους ειδικούς αλλά και αρκετούς Ιρανούς αξιωματούχους τα στοιχεία που ανακοινώνει η κυβέρνηση είναι σε μεγάλο βαθμό μικρότερα των πραγματικών.

Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα μια αύξηση των νέων κρουσμάτων της Covid-19 στα νοτιοδυτικά, με τουλάχιστον 1.500 νέες μολύνσεις να καταγράφονται στο σύνολο της επικράτειας. «Όλες οι επαρχίες παρουσιάζουν μια σταδιακή μείωση του αριθμού των νέων μολύνσεων (…) εκτός από εκείνην του Χουζεστάν (νοτιοδυτικά) όπου η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ανησυχητική», δήλωσε ο Κιανούς Τζαχανπούρ, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Το υπουργείο Υγείας δημοσιεύει τον απολογισμό της πανδημίας ανά επαρχία εδώ και σχεδόν έναν μήνα, κυρίως προκειμένου να περιοριστούν οι μετακινήσεις ανάμεσα στις περιοχές. Χρησιμοποιεί ένα σύστημα διαφορετικών χρωμάτων (λευκό, κίτρινο, κόκκινο) για κάθε κλίμακα κινδύνου (από τη μικρότερη στη μεγαλύτερη) σε σχέση με την ασθένεια στις διάφορες επαρχίες. Σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες αναφορές, η επαρχία Χουζεστάν ήταν κόκκινη όπως και εκείνες της Τεχεράνης και της Κομ, όπου ανακοινώθηκαν τα πρώτα κρούσματα στα μέσα Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον Τζαχανπούρ, 1.522 νέα κρούσματα καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 106.220. Την ίδια στιγμή, 48 άνθρωποι υπέκυψαν στην ασθένεια και ο απολογισμός σε εθνικό επίπεδο έφθασε τους 6.589 νεκρούς, πρόσθεσε ο Τζαχανπούρ. Ανάμεσα στους ανθρώπους που νόσησαν, 85.064 ανέρρωσαν και βγήκαν από το νοσοκομείο, είπε. Για ορισμένους ξένους ειδικούς αλλά και αρκετούς Ιρανούς αξιωματούχους τα στοιχεία που ανακοινώνει η κυβέρνηση είναι σε μεγάλο βαθμό μικρότερα των πραγματικών.

Στις 3 Μαΐου, ο αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων νέων μολύνσεων έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 10 Μαρτίου, αλλά από την επομένη (4 Μαΐου), υπερβαίνει και πάλι καθημερινά τα 1.000. Το κράτος επέτρεψε από τις 11 Απριλίου τη σταδιακή επαναλειτουργία των καταστημάτων και από τη Δευτέρα εκείνην των τεμενών σε περίπου 30% των περιοχών όπου ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της ασθένειας εκτιμήθηκε πως είναι μικρός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα