Κορονοϊός – Βραζιλία: Ο υπουργός Υγείας επισκιάζει τον Μπολσονάρο σε ποσοστά δημοτικότητας

Κορονοϊός – Βραζιλία: Ο υπουργός Υγείας επισκιάζει τον Μπολσονάρο σε ποσοστά δημοτικότητας
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρο AP Photo/Andre Borges

Εκτοξεύτηκε η δημοτικότητα του υπουργού Υγείας τηςΒραζιλίας, Λούις Ενρίκε έναντι αυτής του προέδρου, Ζαΐχ Μπολσονάρο ως προς τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού.

Η δημοτικότητα του υπουργού Υγείας της Βραζιλίας Λουίς Ενρίκε Μαντέτα εκτοξεύτηκε στο 76% για τον τρόπο που διαχειρίζεται την κρίση του νέου κορονοϊού, ένα υπερδιπλάσιο ποσοστό από τη φθίνουσα δημοτικότητα του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρο, καταδεικνύει νέα δημοσκόπηση της Παρασκευής.

Ο Μαντέτα επέμεινε στην ενίσχυση των μέτρων της κοινωνικής αποστασιοποίησης με στόχο την επιβράδυνση των ρυθμών διασποράς του ιού, που έχει σκοτώσει 300 ανθρώπους στη Βραζιλία τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ερχόμενος σε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο και εγείροντας φόβους ότι ο Μπολσονάρο μπορεί να τον απολύσει.

Σύμφωνα με το Datafolha, το 33% των ερωτηθέντων επικροτούν την απάντηση του Μπολσονάρο στην κρίση, ένα ποσοστό μειωμένο από το 35% τον περασμένο μήνα.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας σόκαρε τους επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο επιμένοντας να υποβαθμίζει τη σοβαρότητα της πανδημίας, χαρακτηρίζοντας τη νόσο “ένα ήπιο κρύωμα”, για το οποίο υπερβάλλουν τα ΜΜΕ και οι αντίπαλοί του, ακόμα κι αφού το πολιτικό είδωλό του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποχώρησε του σκεπτικισμού του σχετικά με την επιδημία. Η στάση που υιοθέτησε ο Μπολσονάρου τον απομόνωσε πολιτικά στη Βραζιλία.

Δημοσκόπηση που δόθηκε νωρίτερα την Παρασκευή στη δημοσιότητα από το “XP Investimentos” “καταδεικνύει ότι οι Βραζιλιάνοι τάσσονται θερμά υπέρ των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που έλαβαν οι κυβερνήτες των πολιτειών της χώρας και στηρίχθηκαν από τον υπουργό Υγείας στη μάχη κατά της πανδημίας.

Το ποσοστό αποδοχής της κυβέρνησης μειώθηκε στο 28%, το χαμηλότερο από τότε που ο Μπολσονάρου ανέλαβε καθήκοντα πριν από έναν χρόνο, την ώρα που το 42% των ερωτηθέντων θεωρούν «κακές και φρικτές» τις επιδόσεις της κυβέρνησης στη δημοσκόπηση των “Ipespe/XP Investimentos”.

Η επιδοκιμασία των κυβερνητών που εφάρμοσαν μέτρα, όπως το να κλείσουν τις επιχειρήσεις, να απαγορεύσουν τις δημόσιες συναθροίσεις και να ζητήσουν από τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, αυξήθηκε σε 44% από 26% τον περασμένο μήνα, ενώ το 69% σε αυτήν τη δημοσκόπηση λέει ότι ο υπουργός Υγείας της χώρας κάνει καλή δουλειά.

Από την πλευρά του, ο Μπολσονάρου είπε την Παρασκευή ότι η κοινωνία της Βραζιλίας δεν θα καταφέρει να αντέξει δύο ή τρεις μήνες διακοπής της οικονομικής δραστηριότητας στη μάχη κατά του κορονοϊού, καταγγέλλοντας τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που επέβαλαν οι πολιτείες και οι δημοτικές αρχές σε ολόκληρη τη χώρα: “Γνωρίζετε τη στάση μου. Θα προκαλέσει μαζική ανεργία”, είπε σε υποστηρικτές του έξω από το προεδρικό μέγαρο στη Μπραζίλια.

Βάσει της δημοσκόπησης του Ipespe, που διενήργησε το “XP Investimentos”, οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι (59%) συμφωνούν με τους κυβερνήτες, τους οποίους ο πρόεδρος της χώρας αποκαλεί “δολοφόνους της απασχόλησης”, λόγω της ανεργίας που έχει προκαλέσει το «πάγωμα» της οικονομικής δραστηριότητας.

Στην έρευνα του Datafolha συμμετείχαν 1.511 άνθρωποι, από το τηλέφωνο, το διάστημα 1ης-3ης Απριλίου, η δημοσκόπηση έχει περιθώριο λάθους +-3%. Στη δημοσκόπηση του Ipespe συμμετείχαν 1.000 άνθρωποι και διεξήχθη το διάστημα 30ης Μαρτίου-1ης Απριλίου, με περιθώριο λάθους +-3,2%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version