Κόσοβο: Το αντιπολιτευόμενο κόμμα “Αυτοδιάθεση” κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές

Κόσοβο: Το αντιπολιτευόμενο κόμμα “Αυτοδιάθεση” κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές
Βουλευτικές εκλογές στο Κόσοβο AP

Το ποσοστό που έλαβε το κίνημα "Αυτοδιάθεση" δεν του εξασφαλίζει αυτοδυναμία: θα χρειαστεί να συμμαχήσει με άλλο κόμμα ή να εξασφαλίσει την υποστήριξη μειονοτικών βουλευτών προκειμένου να μπορέσει να κυβερνήσει.

Το κίνημα «Αυτοδιάθεση» (LVV), του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι, επικράτησε στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στο Κόσοβο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, με καταμετρημένο το 99,88% των ψήφων το κίνημα Αυτοδιάθεση έλαβε το 48,17%.

Ακολούθησε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ με 17,71% το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου (PDK) ενώ τρίτο ήρθε το κυβερνών κόμμα Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK) με 13,49%.

Η Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου, της οποίας ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι, έλαβε 7,60%, ενώ η Σερβική Λίστα το 4,57%. Το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στην βουλή κομμάτων που δεν εκπροσωπούν μειονότητες φαίνεται ότι δεν θα ξεπεράσει κανένα άλλο αλβανικό κόμμα.

Το υψηλό ποσοστό που έλαβε το κίνημα «Αυτοδιάθεση» δεν του εξασφαλίζει αυτοδυναμία: θα χρειαστεί να συμμαχήσει με άλλο κόμμα ή να εξασφαλίσει την υποστήριξη μειονοτικών βουλευτών για να μπορέσει να κυβερνήσει.

Από το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου ανακοινώθηκε ότι δεν θα υπάρξει συνεργασία με το κόμμα του Άλμπιν Κούρτι. Και η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το πρώτο κόμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Η βουλή του Κοσόβου απαρτίζεται από 120 βουλευτές, εκ των οποίων 20 έδρες καταλαμβάνουν μέλη εθνικών μειονοτήτων. Από αυτές, δέκα ανήκουν στην σερβική εθνική κοινότητα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα