Κόσοβο: Μακρόν και Σολτς ζητούν επανάληψη των δημοτικών εκλογών

Κόσοβο: Μακρόν και Σολτς ζητούν επανάληψη των δημοτικών εκλογών
Σημαίες της Σερβίας και του Κοσόβου 2023 Marjan Vucetic/AP Photo

Πιέσεις για την επανάληψη των δημοτικών εκλογών στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου για να τερματιστεί η ένταση ασκούν η Γαλλία και η Γερμανία.

Την ανάγκη επανάληψης των εκλογών στο Βόρειο Κόσοβο με σκοπό τον τερματισμό της έντασης έθεσαν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους προέδρους της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου.

Το αίτημα διεξαγωγής νέων εκλογών διατυπώθηκε από τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον καγκελάριο της Γερμανίας στην τετραμερή συνάντηση που είχαν νωρίτερα με την πρόεδρο του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι και τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον Βούτσιτς και την Οσμάνι να ληφθούν «σαφείς αποφάσεις (…) εντός της επόμενης εβδομάδας» και έκανε λόγο για τη διευθέτηση, «κατά προτεραιότητα και χωρίς καθυστερήσεις, του ζητήματος της Ένωσης Σερβικών Δήμων εκ μέρους του Κοσόβου».

Ο Μακρόν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ εξέφρασε τη λύπη του για την οργάνωση δημοτικών εκλογών στο βόρειο Κόσοβο μολονότι δεν υπήρχαν εγγυήσεις για την ορθή διεξαγωγή τους και για το γεγονός ότι εξελέγησαν «τέσσερις δήμαρχοι με τη συμμετοχή να είναι κάτω από το 5%, κάτι που προφανώς δεν συνιστά προϋπόθεση νομιμότητας».

Οι Σέρβοι μποϊκόταραν τις δημοτικές εκλογές του Απριλίου σε αυτούς τους δήμους του βόρειου Κοσόβου, με αποτέλεσμα να εκλεγούν δήμαρχοι από την αλβανική κοινότητα, αν και η συμμετοχή ήταν μικρότερη του 3,5%.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΡΤ, ο Μακρόν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Μολδαβία, επιμένει στην αναζήτηση λύσης στο κύμα βίας που έχει τραυματίσει δεκάδες στρατιώτες του ΝΑΤΟ.

Αυτό που ζητάμε και από τα δύο κόμματα είναι πολύ απλό: η διοργάνωση νέων εκλογών, το συντομότερο δυνατό, σε αυτούς τους τέσσερις δήμους, δέσμευση από το Κοσσυφοπέδιο, σαφή συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές, από τη σερβική πλευρά. Και λύση προτεραιότητας χωρίς καθυστέρηση. Το θέμα του Συνδέσμου Σερβικών Δήμων του Κοσσυφοπεδίου”.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε διμερείς συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Σερβίας που ζήτησε από τη Διεθνή Κοινότητα να παρέμβει για να τερματιστούν οι διαδηλώσεις.

Αυτά ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα στα βόρεια του Κοσσυφοπεδίου, όταν Σέρβοι διαδηλωτές του Κοσσυφοπεδίου προσπάθησαν να αποτρέψουν την ορκωμοσία των Αλβανών δημάρχων του Κοσσυφοπεδίου που εξελέγησαν τον Απρίλιο.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου απάντησε στη δυτική κριτική για την υποστήριξη αυτών των δημάρχων, λέγοντας ότι προστατεύει τη δημοκρατία.

Διαδήλωση στη Μιτρόβιτσα

Νωρίτερα την Πέμπτη (01/06) στο σερβικό τμήμα της εθνοτικά διχασμένης Μιτρόβιτσα, δυο Αλβανοί Κοσοβάροι δέχτηκαν επίθεση και τραυματίστηκαν «από μια οργανωμένη ομάδα μασκοφόρων», όπως ανέφερε η κοσοβάρικη αστυνομία.

Πολλές εκατοντάδες Αλβανοί διαδήλωσαν το μεσημέρι κοντά σε μια γέφυρα που συνδέει το αλβανικό με το σερβικό τμήμα της πόλης, κρατώντας αλβανικές σημαίες και φωνάζοντας «Η Μιτρόβιτσα δεν μπορεί να είναι διαιρεμένη».

Η αστυνομία έκανε έκκληση στους πολίτες να μην κατέβουν στη διαδήλωση για «να μην ρίξουν λάδι στη φωτιά».

Οι διαδηλωτές σκόπευαν να μεταβούν στο βόρειο, το σερβικό τμήμα της πόλης, όμως ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την πρόσβασή τους στη γέφυρα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version