Κούβα: Αντάρτες της FARC στον αγώνα μπέιζμπολ που παρακολούθησε ο Ομπάμα

default image

Θεατές στον ίδιο αγώνα ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και ο ηγέτης των ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας

Ο ηγέτης των ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα παρακολούθησαν τον ίδιο αγώνα μπέιζμπολ στην Κούβα χθες, δίνοντας ένα μήνυμα περιφερειακής συνεργασίας το οποίο έφερε μαζί του ο αμερικανός πρόεδρος στην ιστορική του επίσκεψη στη χώρα που ηγείται από κομμουνιστική κυβέρνηση.

Ο διαπραγματευτής των FARC Παστόρ Αλάπε επιβεβαίωσε ότι το παιχνίδι το παρακολούθησαν 40 αντάρτες και είπε ότι ο αγώνας μεταξύ της αμερικανικής ομάδαας Tampa Bay Rays και της ομάδας της Κούβας ήταν “σύμβολο ειρήνης”. Η παρουσία τους επιβεβαιώθηκε από δημοσιογράφο του πρακτορείου Ρόιτερς, το οποίο πρόσθεσε πως οι αντάρτες βρίσκονται στη χώρα για ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται με την κυβέρνηση της Κολομβίας στην Αβάνα από το 2012.

Ο αρχηγός των FARC Ροντρίγκο Λονδόνο φαινόταν χαλαρός φορώντας ένα καπέλο του μπέιζμπολ, μια ζακέτα με τα μπλε χρώματα της κουβανικής ομάδας και γυαλιά ηλίου, και φαινόταν να χαίρεται το παιχνίδι με τους συντρόφους του αντάρτες.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θεωρεί τους FARC ξένη τρομοκρατική οργάνωση και τους έχει κατηγορήσει επανειλημμένως για εμπόριο ναρκωτικών.

 

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής Τζον Κέρι συναντήθηκε με τους διαπραγμευτές της οργάνωσης και αξιωματούχους της κολομβιανής κυβέρνησης στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Μετά τη συνάντηση, οι FARC εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία ευχαριστούσαν τις ΗΠΑ για “τη βοήθεια των σε δύσκολες στιγμές βρίσκοντας τρόπους προόδου προς την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των πλευρών”. Οι FARC είπε ότι ο ρόλος των ΗΠΑ είχε οδηγήσει ένα τμήμα της κολομβιανής κοινωνίας να αρχίσει “να αντιλαμβάνεται τις Ηνωμένες Πολιτείες ως χώρας που πρόσκειται φιλικά υπέρ μιας πολιτικής λύσης” στον πόλεμο της Κολομβίας, σε αντίθεση με μια στρατιωτική λύση.

Η συνάντηση του Κέρι υπογράμμισε τον στόχο της κυβέρνησης Ομπάμα να στραφεί σε νέα πολιτική προς την Κούβα για να αναβαθμίσει και το κύρος της στην περιοχή και να ξεπεράσει μακροχρόνιες κρίσεις.

Ο πόλεμος στην Κολομβία είναι ο τελευταίος και πιό μακροχρόνιος ανταρτοπόλεμος στην Λατινική Αμερική, αφήνοντας πίσω του 200.000 νεκρούς από τότε που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’60. Οι ΗΠΑ έχουν υπάρξει σύμμαχοι της κολομβιανής κυβέρνησης για χρόνια και έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην στρατιωτική μείωση της παρουσίας των FARC στη χώρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα