Kyle Rittenhouse: Τι μπορεί να έχει στο μυαλό του ένας 17χρονος φονιάς ρατσιστής

Kyle Rittenhouse: Τι μπορεί να έχει στο μυαλό του ένας 17χρονος φονιάς ρατσιστής

Ο 17χρονος Κάιλ Ριτενχάουζ συνελήφθη στο Ιλινόι και κατηγορείται για εκ προθέσεως ανθρωποκτονία πρώτου βαθμού. Φέρεται να είναι ένθερμος οπαδός του Ντόναλντ Τραμπ.

Ένας 17χρονος που ταυτοποιήθηκε ως ο Kyle Rittenhouse συνελήφθη στο σπίτι του από την αστυνομία μετά τη δολοφονία δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό ενός ακόμη κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στη Kenosha του Wisconsin.

Η πόλη κατακλύστηκε από διαδηλωτές την Τρίτη, μετά τους αναίτιους και πισώπλατους πυροβολισμούς που δέχθηκε ο 29χρονος αφροαμερικανός Jacob Blake, επτά συνολικά. Το περιστατικό που κατεγράφη σε βίντεο αποδεικνύει πως έχουμε να κάνουμε με ακόμη μία περίπτωση αστυνομικής βίας εναντίον μαύρων στις ΗΠΑ.

Ο 17χρονος Rittenhouse συνελήφθη στη γειτονιά του στο Antioch του Illinois όπου ζει μαζί με τη μητέρα του, και κατηγορείται για δολοφονίες πρώτου βαθμού.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Kenosha, Daniel Miskinis, επιβεβαίωσε πως ο νεαρός κρατείται, ωστόσο θα γίνουν προσπάθειες για να δικαστεί στο Wisconsin. Φυσικά, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις γιατί η σύλληψη άργησε να γίνει παραδειγματικά, την ώρα που ο δράστης κυκλοφορούσε με το όπλο ανά χείρας ανάμεσα σε αστυνομικούς, μετά τη δολοφονία δύο διαδηλωτών. Σημειώνεται δε πως οι κινητοποιήσεις κατά τις οποίες σημειώθηκαν οι δολοφονίες, ήταν καθ’όλα ειρηνικές.

Το βίντεο-ντοκουμέντο των δολοφονιών. Προσοχή, οι εικόνες είναι σκληρές:

Αναλυτικότερα, το βράδυ της Τρίτης ο Kyle Rittenhouse πυροβόλησε εναντίον διαδηλωτών σκοτώνοντας έναν εξ αυτών. Αμέσως μετά το πλήθος του επιτέθηκε, με δύο άνδρες να προσπαθούν να τον αφοπλίσουν. Ο 17χρονος πυροβόλησε εξ επαφής τον έναν από αυτούς στο στομάχι, ενώ τραυμάτισε τον δεύτερο στο χέρι και τον ώμο. Το πρώτο θύμα του πυροβολήθηκε στο κεφάλι όπως βεβαίωσε ο Σερίφης David Beth μιλώντας στο Milwaukee Journal Sentinel.

Οι νεκροί είναι ένας 26χρονος από το Silver Lake και ένας 36χρονος από τη Kenosha. Ο τρίτος δεν διατρέχει κίνδυνο για τη ζωή του.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι αστυνομικοί άφησαν τον δράστη να διαφύγει, την ώρα που άλλοι διαδηλωτές ζητούσαν τη σύλληψή του. Ο 17χρονος μάλιστα, μιλώντας στο κινητό του ακούστηκε να λέει πως σκότωσε κάποιον, μετά τους πρώτους πυροβολισμούς.

Ο Rittenhouse είχε δώσει και συνέντευξη στο site The Daily Caller, λίγο πριν ανοίξει πυρ. Στη συνέντευξή του έλεγε μεταξύ άλλων:

“Άνθρωποι τραυματίζονται και δουλειά μας είναι να προστατεύσουμε τις περιουσίες μας, δουλειά μου είναι να βοηθήσω τον κόσμο. Αν δω κάποιον τραυματισμένο τρέχω να τον βοηθήσω. Γι’ αυτό έχω το όπλο μου, για να μπορώ να προστατεύσω τον εαυτό μου. Έχω μαζί μου και κυτίο πρώτων βοηθειών”.

Το προφίλ του δράστη

Όπως αναφέρει το The Daily Beast, ο 17χρονος με αναρτήσεις του στο Facebook είχε ταχθεί υπέρ της αυστηροποίησης της νομοθεσίας για τις διαδηλώσεις, ενώ είχε δώσει το “παρών” σε ομιλίες του Ντόναλντ Τραμπ.

Τον Ιανουάριο ήταν άλλωστε στην πρώτη σειρά στην ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ στην Iowa, ενώ βίντεο από την ομιλία αυτή είχαν αναρτηθεί στα προφίλ του σε facebook και στο TikTok. Στο TikTok είχε ανεβάσει και πλάνα στα οποία καταγράφεται να ρίχνει με διάφορα όπλα.

Σύμφωνα με τη chicagotribune.com, το προφίλ του νεαρού στο facebook απενεργοποιήθηκε, ενώ στα όπλα του έφερε αυτοκόλλητα που ανέγραφαν “Blue Lives Matter” προς υποστήριξη των ενστόλων. Ο ίδιος είχε λάβει μέρος σε προγράμματα εκπαίδευσης της αστυνομίας και είχε εκδηλώσει ανοιχτά το ενδιαφέρον του για να μπει στα σώματα ασφαλείας στο άμεσο μέλλον.

Είναι ακόμη ασαφές αν ο νεαρός παρακολούθησε τη περασμένη χρονιά μαθήματα στο σχολείο.

Μετά τις δολοφονίες, ο κυβερνήτης του Wisconsin, Tony Evers, έδωσε το ΟΚ σε 500 μέλη της εθνοφρουράς να αναπτυχθούν στη Kenosha προς ενίσχυση της αστυνομίας. Παράλληλα, έθεσε την Πολιτεία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η ομάδα πολιτών “Kenosha Guard” που πραγματοποιούσε ένοπλες περιπολίες χωρίς την άδεια του κυβερνήτη, πήραν αποστάσεις αναφέροντας πως ο νεαρός δεν είναι μέλος τους. Όπως αποδεικνύεται πάντως, η ένοπλη βία δεν ξέσπασε “και από τις δύο πλευρές” όπως αρχικά έγραψαν αμερικανικά media, αλλά μόνο από την πλευρά του 17χρονου.

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε να σχολιάσει την άγρια αστυνομική βία και τους φόνους ωστόσο έγραψε στο twitter: “Δεν θα ανεχτούμε λεηλασίες, εμπρησμούς, βία και ανομία στους αμερικάνικους δρόμους”, πριν ανακοινώσει την αποστολή στην Κενόσα ομοσπονδιακών αστυνομικών.

O Τζο Μπάιντεν καταδίκασε τα περιστατικά και υποσχέθηκε δικαιοσύνη για τις οικογένειες των θυμάτων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα