Κύπρος: Εκτός ελέγχου η φωτιά στα ορεινά Λάρνακας και Λεμεσού – Εκκενώνονται άλλα επτά χωριά

Κύπρος: Εκτός ελέγχου η φωτιά στα ορεινά Λάρνακας και Λεμεσού – Εκκενώνονται άλλα επτά χωριά
Μεγάλη πυρκαγιά στην Κύπρο politis.com.cy

Σε πλήρη εξέλιξη η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην κοινότητα Αρακαπά της επαρχίας Λεμεσού. Η Κύπρος ενεργοποιεί το Ειδικό Εθνικό Σχέδιο «Ήφαιστος».

Εκτός ελέγχου μαίνεται η φωτιά, η οποία ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου (3/7) στην κοινότητα Αρακαπά της επαρχίας Λεμεσού στην Κύπρο.

Το πύρινο μέτωπο πέρασε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, από τον Αρακαπά και επεκτείνεται προς τις βουνοπλαγιές με κατεύθυνση βορειοανατολικά και μέχρι στιγμής πέρα από τον Αρακαπά έχουν εκκενωθεί τα χωριά Μελίνη, Επταγώνια και Συκόπετρα, ενώ αντίστοιχες οδηγίες έχουν δοθεί για τα χωριά Οδού, Ορά, Φαρμακάς και Αγίοι Βαβατσινιάς, Βαβατσινιά.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Δασών επιχειρούν μαζί τόσο με επίγειες όσο και εναέριες δυνάμεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ το εκτός υπηρεσίας προσωπικό της Πυροσβεστικής κλήθηκε για ενισχύσεις.

Τα μέτωπα της φωτιάς είναι δυο, το ένα στην περιοχή Αρακαπάς – Επταγώνια και Διερώνα για την επαρχία Λεμεσό και το δεύτερο στην περιοχή Οδού – Μελίνη – Αγίοι Βαβατσινιάς για την επαρχία Λάρνακας. Στην περιοχή επιχειρούν δέκα οχήματα του Τμήματος Δασών, 7 της πυροσβεστικής, 4 βυτιοφόρα, 5 μπουλντόζες, 2 ελικόπτερα της Αστυνομίας, δύο του στρατού, δύο των βρετανικών βάσεων και 4 αεροπλάνα, ενώ στην επιχείρηση για την κατάσβεση της πυρκαγιάς αλλά και τη βοήθεια των κατοίκων, συμβάλλει και η Εθνική Φρουρά.

Μέσω του Twitter ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, πως η σημερινή ημέρα είναι πολύ δύσκολη για την Κύπρο και τόνισε πως όλος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός, ενώ ευχαρίστησε την Ελλάδα και το Ισραήλ που ανταποκρίθηκαν άμεσα στην επιχείρηση για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου, Ανδρέας Κεττής ανέφερε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, πως «η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Δασών επιχειρούν μαζί τόσο με επίγειες όσο και εναέριες δυνάμεις για την πυρκαγιά στην κοινότητα Αρακαπά. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανέλαβε τον τομέα προστασίας της κοινότητας Αρακαπά και το Τμήμα Δασών τον δασικό τομέα της περιοχής. Η πυρκαγιά είναι πολύ πλησίον της κοινότητας Αρακαπά και η ΠΥ αναλαμβάνει την επιχειρησιακή ευθύνη. Αποστέλλονται πολλές επίγειες δυνάμεις. Επιχειρούν 4 εναέρια μέσα. Η πυρκαγιά απειλεί κατοικίες. Μέλη του Σταθμού Υπαίθρου Λευκάρων εκκενώνουν κατοικίες – ενημερώνεται η Αστυνομία και η Πολιτική Άμυνα για εκκένωση του χωριού».

Η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε τη συνδρομή πτητικών μέσων από το Ισραήλ και την ΕΕ, ενώ η Ελλάδα, όπως ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter, ο Έλληνας υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, δύο Canadair CL-415 αναχώρησαν άμεσα για να συνδράμουν στην προσπάθεια κατάσβεσής της. «Η Ελλάδα πάντα στο πλευρό της Κύπρου που δοκιμάζεται από μεγάλη πυρκαγιά», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του.

Η Κύπρος ενεργοποιεί το Ειδικό Εθνικό Σχέδιο «Ήφαιστος»

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου «Ήφαιστος», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου, Μάριος Πελεκάνος.

Ειδικότερα, ο κ. Πελεκάνος δήλωσε: «Με απόφαση της αρμόδιας διυπουργικής Επιτροπής και των επικεφαλής των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, που βρίσκονται από νωρίς το μεσημέρι σε διαρκή διαβούλευση στο Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λευκωσία, μετά από σύσκεψη που μόλις ολοκληρώθηκε, η μεταφορά του Κέντρου Επιχειρήσεων στην περιοχή Βαβατσινιάς.

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων Λευκωσίας βρίσκονταν οι Υπουργοί Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Γεωργίας, καθώς και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς εκ μέρους του Υπουργού ‘Αμυνας, εκπρόσωποι του Τμήματος Δασών, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, ο Επίτροπος Εθελοντισμού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα