Κυβερνητική κρίση προ των πυλών στη Γερμανία: Αναβλήθηκε παρουσίαση μέτρων για το μεταναστευτικό

Η Άγκελα Μέρκελ
Η Άγκελα Μέρκελ AP

Η παρουσίαση της μεταρρύθμισης του μεταναστευτικού, που θα περιλάμβανε αυστηρότερους κανόνες, αναβλήθηκε λόγω διαφωνιών στον κυβερνητικό συνασπισμό. Για "έντονο καβγά" της Μέρκελ με τον υπουργό Εσωτερικών κάνουν λόγο ΜΜΕ

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ ματαίωσε την παρουσίαση ενός πακέτου μέτρων που θα περιλάμβανε αυστηρότερους κανόνες για τη μετανάστευση και τη χορήγηση ασύλου, λόγω των διαφωνιών που ξέσπασαν εντός του κυβερνητικού συνασπισμού.

"Η παρουσίαση του γενικού πλαισίου (σ.σ. που επρόκειτο να γίνει την Τρίτη) αναβλήθηκε. Ορισμένα σημεία χρειάζεται να συμφωνηθούν. Δεν έχει καθοριστεί ακόμη μια νέα ημερομηνία" ανέφερε λακωνικά μια εκπρόσωπος του υπουργείου.

ADVERTISING

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, η ταινία της αναβολής ήταν ένας "έντονος καβγάς" μεταξύ της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του πρώην πρωθυπουργού της Βαυαρίας γύρω από τα 63 μέτρα που προτείνει το υπουργείο του οποίου ηγείται. Ο Ζεεχόφερ θέλει να δοθεί στις γερμανικές αρχές που επιβλέπουν τα σύνορα το δικαίωμα να απορρίπτουν αμέσως τις αιτήσεις ασύλου προσώπων στα οποία έχει ήδη χορηγηθεί άσυλο σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ζητά επίσης να μπορούν οι συνοριοφύλακες να απορρίπτουν αμέσως εκείνους που ζητούν άσυλο αλλά έχουν ήδη στο παρελθόν απελαθεί από τη Γερμανία.

Η καγκελάριος Μέρκελ έχει διαφωνήσει κατηγορηματικά με ένα άλλο από τα προτεινόμενα μέτρα, εκείνο που προβλέπει την άμεση απόρριψη των μεταναστών που δεν διαθέτουν έγγραφα.

"Όλα αυτά συνδέονται με την προεκλογική εκστρατεία στη Βαυαρία", σχολίασε ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ραλφ Στέγκνερ. Οι συντηρητικοί Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU), το κόμμα του Ζεεχόφερ, δέχεται ισχυρή πίεση ενόψει των περιφερειακών εκλογών, τον προσεχή Οκτώβριο, καθώς απειλείται από την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, η διαφωνία μεταξύ Μέρκελ και Ζεεχόφερ για το μεταναστευτικό θα μπορούσε να καταλήξει στην παραίτηση του υπουργού, γεγονός που θα οδηγούσε σε κυβερνητική κρίση το Βερολίνο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία, Μεταναστευτικό, Μετανάστες, Πρόσφυγες
SHARE:

24Media Network