Λαγκάρντ: Οι φτωχοί θα πληγούν περισσότερο από έναν εμπορικό πόλεμο

Η Λαγκάρντ
Η Λαγκάρντ AP

Η αντίδραση της επικεφαλής του ΔΝΤ στην άμεση επιβολή δασμών από πλευράς ΗΠΑ στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο από την ΕΕ, το Μεξικό και τον Καναδά

Οι φτωχότεροι είναι εκείνοι που κινδυνεύουν να πληγούν περισσότερο από έναν εμπορικό πόλεμο, προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ότι θα επιβάλει άμεσα δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Μεξικό και τον Καναδά.

"Σε τελική ανάλυση, αν διαταραχθεί το διεθνές εμπόριο, αν το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των οικονομικών παραγόντων μειωθεί σημαντικά, αυτοί που θα υποφέρουν περισσότερο είναι οι φτωχότεροι" είπε η Λαγκάρντ. Όπως εξήγησε, οι πιο φτωχοί είναι εκείνοι που αγοράζουν καταναλωτικά είδη σε χαμηλές τιμές.

Η Λαγκάρντ βρίσκεται στο Γουίσλερ του Καναδά για τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G7.

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην παρατείνουν την προσωρινή εξαίρεση που είχαν παραχωρήσει στην ΕΕ, το Μεξικό και τον Καναδά και από την 1η Ιουνίου θα επιβάλουν δασμούς ύψους 25% για τον εισαγόμενο χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο.

Η Λαγκάρντ δεν θέλησε να σχολιάσει ευθέως την απόφαση αυτή των ΗΠΑ που ανακοινώθηκε νωρίτερα από τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος. Επισήμανε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη έχει επανέλθει στα επίπεδα πριν από την κρίση και φέτος αναμένεται να αγγίξει το 3,9%. "Η ανεργία μειώθηκε σε όλον τον κόσμο, γεγονός θετικό", συνέχισε, προειδοποιώντας όμως για κινδύνους όπως "το κολοσσιαίο παγκόσμιο χρέος, που είναι πιο βαρύ από ποτέ" και κυρίως "για τους κινδύνους γεωπολιτικής και πολιτικής φύσης που υποκινούν μια μεγάλη ανασφάλεια και αστάθεια", αναφερόμενη στις εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των εμπορικών εταίρων τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΔΝΤ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Moody's: Μπούμερανγκ για την αμερικανική οικονομία η επιβολή δασμών

Η Γερμανία απαντά στο "Πρώτα η Αμερική" του Τραμπ με το σύνθημα "Η Ευρώπη ενωμένη"

Ο Τραμπ επιτίθεται με χάλυβα, η ΕΕ αμύνεται με φυστικοβούτυρο

SHARE:

24Media Network