Λαμπεντούζα: Μετανάστες αρνήθηκαν να δώσουν τα δακτυλικά αποτυπώματά τους

Λαμπεντούζα: Μετανάστες αρνήθηκαν να δώσουν τα δακτυλικά αποτυπώματά τους

Οι διαδηλωτές, κυρίως Ερυθραίοι, Σουδανοί και Σομαλοί, θέλουν να μεταβούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου βρίσκονται ήδη οι συγγενείς τους

Περισσότεροι από 200 μετανάστες που διασώθηκαν από τη Μεσόγειο τις τελευταίες εβδομάδες διαδήλωσαν την Πέμπτη στη Λαμπεντούζα, διαμαρτυρόμενοι γιατί είναι υποχρεωμένοι να δώσουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα προκειμένου να τους επιτραπεί να φύγουν από το νησάκι αυτό, μετέδωσαν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Οι μετανάστες από την Ερυθραία θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα που προβλέπει τη μεταφορά τους σε διάφορες χώρες της ΕΕ όμως αρνούνται να ενταχθούν σ' αυτό επειδή δεν τους δίνονται εγγυήσεις για το ποιος θα είναι ο τελικός προορισμός τους. Επιπροσθέτως, το πρόγραμμα αυτό έχει παγώσει καθώς οι χώρες φιλοξενίας εμφανίζονται απρόθυμες να το εφαρμόσουν.

"Είμαστε πρόσφυγες" και "Ελευθερία, ελευθερία", έγραφαν στα πλακάτ που κρατούσαν οι μετανάστες. Η κινητοποίησή τους έγινε με την ευκαιρία της επίσκεψης στη Λαμπεντούζα της Σαμάντας Κριστοφορέτι, της Ιταλίδας αστροναύτριας που είναι και πρέσβειρα καλής θέλησης της Unicef.

Την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ιταλία να πάρει τα δακτυλικά αποτυπώματα όλων των μεταναστών που φτάνουν στη χώρα, ακόμη και δια της βίας αν χρειαστεί. Κάλεσε επίσης τη Ρώμη να παρατείνει τη διάρκεια της κράτησής τους που σήμερα περιορίζεται στις τρεις ημέρες.

Την Πέμπτη, από τις Βρυξέλλες, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι χαρακτήρισε "σουρεαλιστικές" τις ευρωπαϊκές επικρίσεις που δέχεται για τον χειρισμό της μεταναστευτικής κρίσης και τόνισε ότι η χώρα του τηρεί "πάνω από το 90%" των δεσμεύσεων που έχει λάβει αναφορικά με την ταυτοποίηση των μεταναστών ενώ η ΕΕ τηρεί "λιγότερο από το 1%" των υποσχέσεων που έχει δώσει στην Ιταλία και την Ελλάδα για τη μετεγκατάστασή τους.

SHARE:

24Media Network