ΛΔ Κονγκό: Το τέλος της επιδημίας του Έμπολα πλησιάζει

ΛΔ Κονγκό: Το τέλος της επιδημίας του Έμπολα πλησιάζει
Γιατροί στην Αφρική ετοιμάζουν φάρμακα για τον Έμπολα Associated Press

Η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της επιδημίας του Έμπολα άρχισε στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, καθώς το αποτέλεσμα του δεύτερου τεστ στον τελευταίο ασθενή βγήκε αρνητικό.

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της επιδημίας του Έμπολα σε μια περιοχή της ανατολικής Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, έπειτα από το δεύτερο αρνητικό τεστ που πραγματοποιήθηκε στον τελευταίο ασθενή, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

“Με το δεύτερο αρνητικό τεστ που πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαρτίου στον τελευταίο ασθενή με Έμπολα, η αντίστροφη μέτρηση των 42 ημερών ξεκίνησε στις 22 Μαρτίου 2021”, ανέφερε το γραφείο του ΠΟ Υγείας στη ΛΔ του Κονγκό.

Η περίοδος των 42 ημερών αντιστοιχεί στο διπλάσιο της μέσης μέγιστης διάρκειας επώασης του ιού, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων.

Μετά την επανεμφάνιση της επιδημίας στις 7 Φεβρουαρίου στην επαρχία Βόρειο Κίβου (ανατολικά), συνολικά 12 περιπτώσεις μόλυνσης είχαν καταγραφεί, με έξι θανάτους και 1.606 εμβολιασθέντες, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της κατάστασης που δημοσιοποίησε στις 18 Μαρτίου ο ΠΟ Υγείας.

“Μόνο το εμβόλιο rVSV-ZEBOV που παρασκευάστηκε από την αμερικανική εταιρία Merck Sharp & Dohme (MSD)”, χρησιμοποιήθηκε, εξήγησε στο AFP o δρ Μπερναρντέν Κασερέκα, γιατρός, διευθυντής του διευρυμένου προγράμματος εμβολιασμών (PEV) στο Μπουτέμπο, μια ζώνη που επλήγη από την επιδημία.

Το εμβόλιο αυτό είχε ήδη χρησιμοποιηθεί κατά τη δέκατη επιδημία του Έμπολα –από τον Αύγουστο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2020 στις επαρχίες Βόρειο Κίβου, Νότιο Κίβου και Ιτούρι καθώς και κατά την ενδέκατη επιδημία σε εκείνην του Ισημερινού από τον Ιούλιο έως τον Νοέμβριο του 2020, πρόσθεσε αυτός ο ειδικός στους εμβολιασμούς.

Με περισσότερους από 2.200 καταγεγραμμένους θανάτους, η δέκατη επιδημία θεωρείται ως η πιο σοβαρή στην ιστορία του Έμπολα στη ΛΔ του Κονγκό από την εμφάνισή της το 1976.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου, η επιδημία του Έμπολα επανεμφανίστηκε επίσης στη Γουινέα, Μέχρι και τις 22 Μαρτίου, 18 περιπτώσεις μόλυνσης είχαν καταγραφεί και εννέα θάνατοι, ενώ 3.905 άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το γραφείο Αφρικής του ΠΟ Υγείας.

Ο ιός Έμπολα μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα ζώα. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωποι με σωματικά υγρά, με κύρια συμπτώματα πυρετούς, εμέτους, αιμορραγίες, διάρροιες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα