Λευκορωσία: “Έτοιμη να ηγηθεί του έθνους” δηλώνει η Τιχανόφσκαγια

Λευκορωσία: “Έτοιμη να ηγηθεί του έθνους” δηλώνει η Τιχανόφσκαγια
Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια AP

Τη δημιουργία ενός νομικού μηχανισμού για να διασφαλιστεί ότι θα μπορέσουν να διεξαχθούν νέες δίκαιες προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία, ζήτησε η επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

Η ηγέτις της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να ηγηθεί της Λευκορωσίας και ζήτησε την δημιουργία ενός νομικού μηχανισμού για να διασφαλιστεί ότι θα μπορέσουν να διεξαχθούν νέες δίκαιες προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της από την Λιθουανία, η Τιχανόφσκαγια κάλεσε επίσης τους αξιωματικούς των δυνάμεων ασφαλείας και επιβολής του νόμου να αλλάξουν πλευρά, εγκαταλείποντας την κυβέρνηση του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, λέγοντας ότι η παρελθούσα συμπεριφορά τους θα συγχωρεθεί, αν το κάνουν αυτό.

Το βίντεο αυτό δόθηκε στη δημοσιότητα μια μέρα μετά τη συγκέντρωση στην πρωτεύουσα Μινσκ πολιτών της Λευκορωσίας, που φώναζαν συνθήματα όπως “Παραιτήσου!”, στη μεγαλύτερη κινητοποίηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα κατά της επανεκλογής στην προεδρία με νοθεία, όπως καταγγέλλουν οι διαδηλωτές, πριν από μια εβδομάδα του ισχυρού άνδρα της Λευκορωσίας.

“Είμαι έτοιμη να πάρω την ευθύνη και να ενεργήσω ως εθνική ηγέτις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου”, δήλωσε η Τιχανόφσκαγια, σημειώνοντας ότι έχει ζωτική σημασία να αξιοποιηθεί στο έπακρο η ορμή που υπάρχει έπειτα από μια εβδομάδα κινητοποιήσεων.

Η πρώην καθηγήτρια αγγλικών έχει γίνει μια από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες της αντιπολίτευσης κατά του Λουκασένκο, ο οποίος αγωνίζεται να περιορίσει ένα κύμα διαμαρτυριών και απεργιών που θέτουν την μεγαλύτερη πρόκληση στην παραμονή του στην εξουσία εδώ και 26 χρόνια.

Αυτή έφυγε στο εξωτερικό την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι το έκανε για την ασφάλεια των παιδιών της, αλλά σύντομα άρχισε να δίδει στη δημοσιότητα βίντεο με τα οποία καλούσε τους πολίτες να συνεχίσουν τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις στη Λευκορωσία εξαπλώθηκαν σε τμήματα της κοινωνίας που συνήθως θεωρούνταν πιστά στον πρόεδρο, καθώς εργάτες μεγάλων κρατικών εργοστασίων πραγματοποίησαν απεργιακές κινητοποιήσεις και κάποιοι αστυνομικοί και δημοσιογράφοι κρατικών μέσων υποστήριξαν τους διαδηλωτές.

Οι αντιπολιτευόμενοι στον Λουκασένκο τον κατηγορούν ότι προέβη σε νοθεία για να εξασφαλίσει την επανεκλογή του για μια έκτη θητεία στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την 9η Αυγούστου. Αυτός αρνείται ότι έχασε τις εκλογές, επικαλούμενος τα επίσημα αποτελέσματα σύμφωνα με τα οποία συγκεντρώνει ποσοστό λίγο πάνω από το 80% των ψήφων.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε εξάλλου την Κυριακή, ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στον Λουκασένκο ότι η Μόσχα προτίθεται να βοηθήσει την Λευκορωσία στο πλαίσιο ενός συλλογικού στρατιωτικού συμφώνου, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, και ότι ασκούνται πιέσεις από το εξωτερικό στη χώρα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει από ποιους.

Η Ρωσία παρακολουθεί στενά την κατάσταση καθώς η Λευκορωσία φιλοξενεί αγωγούς από τους οποίους μεταφέρονται καύσιμα που εξάγει η Μόσχα στη Δύση και θεωρείται επίσης μια ουδέτερη ζώνη απέναντι στο ΝΑΤΟ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα