Λευκός Οίκος: Ετοιμάζεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να οικοδομήσει το τείχος

Λευκός Οίκος: Ετοιμάζεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να οικοδομήσει το τείχος
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ AP

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να προωθήσει την οικοδόμηση του Τείχους που θέλει να υψωθεί σε τμήμα των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού, πιθανόν με κεφάλαια από το Μηχανικό του στρατού, σύμφωνα με δύο πηγές.

Ο Λευκός Οίκος προετοιμάζεται για να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ώστε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να μπορέσει να προωθήσει την οικοδόμηση του Τείχους που θέλει να υψωθεί σε τμήμα των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού, πιθανόν με κεφάλαια από το Μηχανικό του στρατού, έγραψε την Πέμπτη η εφημερίδα The Washington Post, επικαλούμενη δύο πηγές προσκείμενες στην αμερικανική κυβέρνηση, τις οποίες δεν κατονόμασε.

Το NBC News, σε δικό του δημοσίευμα, ανέφερε πως το σχέδιο της αμερικανικής προεδρίας είναι να οικοδομηθεί ένα τμήμα του τείχους μήκους 500 χιλιομέτρων μέσω της κήρυξης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και της άντλησης κεφαλαίων από ένα κονδύλι ύψους 13,9 δισεκ. δολαρίων του αμερικανικού Στρατού Ξηράς που είχε δημιουργηθεί για έργα αντιμετώπισης και πρόληψης φυσικών καταστροφών (1).

Αν όντως σχεδιάζεται να γίνει μια τέτοια κίνηση, κάτι που το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς δεν έχει μπορέσει να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα μέχρι στιγμής, θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης για το τείχος ανάμεσα στον Τραμπ και τους Δημοκρατικούς, αφού από μια απλή διαφορά για την πολιτική στο μεταναστευτικό, το ζήτημα θα μετατραπεί σε δοκιμή των ορίων της προεδρικής εξουσίας, ενώ πιθανόν θα υπάρξουν επίσης προσφυγές στην αμερικανική δικαιοσύνη.

Όμως, το να μεταφερθεί το αδιέξοδο στις δικαστικές αίθουσες ίσως προσφέρει στον Τραμπ μια διαδρομή για βγει από την πολιτική περιχαράκωσή του, που προκάλεσε ο ίδιος, αξιώνοντας οποιοδήποτε σχέδιο νόμου για τον τερματισμό της αναστολής λειτουργίας μεγάλου μέρους των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους — το shutdown οδεύει να εισέλθει στην 20ή του ημέρα — να περιλαμβάνει κονδύλι ύψους 5,7 δισεκ. δολαρίων για να χρηματοδοτηθεί το τείχος, απαίτηση που οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο απορρίπτουν ξερά.

Η μερική αναστολή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έγινε πραγματικότητα την 22α Δεκεμβρίου, όταν ο Τραμπ και οι αμερικανοί νομοθέτες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για τη χρηματοδότηση διαφόρων υπηρεσιών, που εξαντλήθηκε για λόγους εντελώς άσχετους με το τείχος.

Το NBC News, επικαλούμενο κυβερνητικά στελέχη, ανέφερε πως ο Τραμπ ενημερώθηκε για το σχέδιο που προβλέπει την άντληση χρημάτων από το κονδύλι του Μηχανικού καθώς μετέβαινε αεροπορικώς στα νότια σύνορα των ΗΠΑ την Πέμπτη.

Όμως η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διέψευσε ότι υπήρξε τέτοια ενημέρωση, ενώ το Πεντάγωνο απέφυγε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα.

«Το δημοσίευμα του NBC είναι εντελώς ψευδές, fake news», είπε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, «αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο πρόεδρος δεν θα μιλήσει μαζί τους κάποια στιγμή», πρόσθεσε η ίδια, προφανώς αναφερόμενη σε αξιωματικούς των ένοπλων δυνάμεων.

Η Πόουστ, επικαλούμενη συνεργάτη αμερικανού κοινοβουλευτικού, ανέφερε πως η κυβέρνηση Τραμπ μελετά συγκεκριμένα το πώς θα ανακατανείμει μέρος ενός κονδυλίου 13,9 δισεκ. δολαρίων που περιλαμβανόταν σε σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση καταστροφών και είχε εγκριθεί από το Κογκρέσο πέρυσι. Το ποσό αυτό έχει διατεθεί, αλλά δεν έχει δαπανηθεί ακόμη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα