Λίβανος: Άκαρπες οι προσπάθειες σχηματισμού νέας κυβέρνησης

Λίβανος: Άκαρπες οι προσπάθειες σχηματισμού νέας κυβέρνησης
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Μουστάφα Αντίμπ AP

Οι προσπάθειες του εντολοδόχου πρωθυπουργού, Μουστάφα Αντίμπ να σχηματίσει κυβέρνηση προσέκρουσαν κυρίως στο ποιος θα είναι επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Λιβάνου , Μουστάφα Αντίμπ ανακοίνωσε το Σάββατο 26/9 πως εγκαταλείπει την προσπάθεια σχηματισμού νέας κυβέρνησης για την αντικατάσταση αυτής που παραιτήθηκε μετά την πολύνεκρη έκρηξη που σημειώθηκε στις 4 Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού.

Η αιτία της καταστροφής ήταν η έκρηξη 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου που είχαν αποθηκευτεί σε αποθήκη στο λιμάνι της πόλης για έξι χρόνια.

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει εκτιμήσει μέχρι στιγμής ότι η έκρηξη προκάλεσε ζημιές σε κτίρια και υποδομές ύψους έως και 4,6 δισ. δολαρίων.

Ο Μουστάφα Αντίμπ, πρώην πρέσβης του Λιβάνου στη Γερμανία, διορίστηκε στη θέση στις 31 Αυγούστου. Ξεκίνησε, λέγοντας ότι θα επιδιώξει άμεση έναρξη των μεταρρυθμίσεων και πακέτο διάσωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ωστόσο, ο Σουνίτης μουσουλμάνος πολιτικός φαίνεται να βρήκε εμπόδιο στους Σιίτες μουσουλμανικούς πολιτικούς του Λιβάνου.

Σύμφωνα με το BBC, ο Αμπίμπ επέμενε να σχηματίσει υπουργικό συμβούλιο τεχνοκρατών, ενώ οι πολιτικές φατρίες ήθελαν να έχουν το δικαίωμα διορισμού υπουργών.

Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μισέλ Άουν το Σάββατο, ο Αντίμπ ζήτησε συγγνώμη από τον Λιβανέζικο λαό για την «αδυναμία του να πραγματοποιήσει τις φιλοδοξίες του για μια μεταρρυθμιστική ομάδα» για να σώσει τη χώρα, αλλά πρόσθεσε ότι δεν ήθελε να ηγηθεί υπουργικού συμβουλίου το οποίο «ήταν υποχρεωμένο να αποτύχει».

“Ζητώ συγγνώμη που δεν μπορώ να συνεχίσω την προσπάθεια να σχηματίσω κυβέρνηση”, δήλωσε ο Μουστάφα Αντίμπ στη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας του, έπειτα από μακρές διαπραγματέυσεις για την επιλογή μιας κυβερνητικής ομάδας που να έχει την έγκριση των διαφόρων αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Αντίμπ έκανε την ανακοίνωση αυτή έπειτα από συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας Μισέλ Αούν. Οι προσπάθειές του να σχηματίσει κυβέρνηση προσέκρουσαν κυρίως στο ποιος θα είναι επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα