Λίβανος: Αγωνία στα συντρίμμια μετά τις εκρήξεις στη Βηρυτό – Τουλάχιστον 145 νεκροί

Λίβανος: Αγωνία στα συντρίμμια μετά τις εκρήξεις στη Βηρυτό – Τουλάχιστον 145 νεκροί
Εικόνες καταστροφής μετά τις εκρήξεις στη Βηρυτό AP

Τραγικός είναι ο απολογισμός από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο λιμάνι της Βηρυτού, καθώς οι νεκροί έφτασαν τους 145, την ίδια ώρα που οι τραυματίες ανέρχονται σε περίπου 5.000. Κύμα αλληλεγγύης στο Λίβανο.

Η κυβέρνηση του Λιβάνου έθεσε την πρωτεύουσα της Βηρυτού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων, μετά και τις πολύνεκρες εκρήξεις που σημειώθηκαν στο λιμάνι της πόλης.

Ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός φτάνει τους 145 νεκρούς, οι τραυματίες ανέρχονται σε περίπου 5.000, ενώ δεκάδες παραμένουν οι αγνοούμενοι. Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο στα συντρίμμια, με την ελπίδα ανεύρεσης επιζόντων.


Μέσα στους τραυματίες υπάρχουν και 5 Έλληνες, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, προσθέτοντας ότι οι δύο νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Ζημιές από την έκρηξη στη Βηρυτό AP

Εικόνες καταστροφής μετά τις εκρήξεις στη Βηρυτό AP

Επιπλέον, ο υφυπουργός επιβεβαίωσε και την δυσάρεστη είδηση του θανάτου Ελληνίδας πολίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters φαίνεται πως η αδράνεια και η αμέλεια από πλευράς των αρχών οδήγησαν στις φονικές εκρήξεις. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, είχε ζητηθεί ήδη από το 2016 και το 2017 από το δικαστικό σώμα να ζητήσει από «την αρμόδια ναυτιλιακή υπηρεσία» να επανεξαγάγει ή να εγκρίνει την πώληση του νιτρικού αμμωνίου, το οποίο είχε απομακρυνθεί από ένα φορτηγό πλοίο, το Rhosus, και είχε εναποτεθεί στην αποθήκη 12, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του λιμανιού.

Γυναίκα προσεύχεται στη μνήμη των θυμάτων από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού AP

 
Διασώστες στη Βηρυτό AP

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από έξι μήνες, αξιωματούχοι που επιθεώρησαν το σύνολο των αποθηκευμένων εμπορευμάτων προειδοποίησαν ότι αν δεν απομακρυνόταν θα μπορούσε να «ανατινάξει ολόκληρη τη Βηρυτό».

Η αποκάλυψη ότι η αμέλεια της κυβέρνησης μπορεί να έπαιξε κάποιο ρόλο στη χειρότερη έκρηξη στην ιστορία της Βηρυτού, προκάλεσε νέο κύμα οργής απέναντι στους πολιτικούς του Λιβάνου, δεδομένου ότι ο λαός ήδη βρίσκεται εν μέσω μιας οικονομικής κρίσης η οποία έχει βυθίσει τη μισή χώρα στη φτώχεια.

Εικόνες καταστροφής μετά τις εκρήξεις στη Βηρυτό AP

Πάνω από 300.000 οι άστεγοι

Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι στον απόηχο των εκρήξεων, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Μαργουάν Αμπούν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της Ιορδανίας.

«Υπάρχουν περισσότεροι από 300.000 Λιβανέζοι πολίτες που αδυνατούν πλέον να κοιμηθούν στα σπίτια τους», δήλωσε ο Αμπουντ και πρόσθεσε: «Ο μισός πληθυσμός της Βηρυτού έχει χάσει τα σπίτια του για το άμεσο μέλλον, συγκεκριμένα για τις επόμενες δύο εβδομάδες».

Γυναίκες στέκονται στο δρόμο ζητώντας χρήματα για τα θύματα της έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού AP

Υπόσχεση για ”διαφανή έρευνα”

Ο πρόεδρος της χώρας Μισέλ Αούν υποσχέθηκε διαφανή έρευνα με τις πρώτες διερευνήσεις να δείχνουν χρόνια αμέλεια και αδράνεια στο λιμάνι της Βηρυτού, εκεί που φυλάσσονταν αποθηκευμένες οι φονικές ποσότητες της νιτρικής αμμωνίας που πυροδότησε τη «Χιροσίμα του Λιβάνου».

Την ίδια στιγμή, σε κατ’ οίκον περιορισμό τέθηκαν όλοι οι άξιωματούχοι του Λιμένα της Βηρυτού οι οποίοι είχαν στην ευθύνη τους την αποθήκευση και ασφάλεια υλικού στο λιμάνι.

Εικόνες καταστροφής μετά τις εκρήξεις στη Βηρυτό AP

Κύμα αλληλεγγύης στο Λίβανο

Εκατοντάδες Λιβανέζοι προσφέρουν καταφύγιο σε εντελώς άγνωστους σε αυτούς ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους από την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.

Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας το χάσταγκ #OurHomesAreOpen (σ.σ. «Τα σπίτια μας είναι ανοιχτά») στα αραβικά και τα αγγλικά, πολλοί χρήστες προσφέρουν ένα κρεβάτι ή και ένα σπίτι που έχουν και δεν το κατοικούν, στα θύματα. Σχεδόν όλοι αναρτούν το όνομά τους, το τηλέφωνό τους και λεπτομέρειες για το μέγεθος και την τοποθεσία του σπιτιού.

Είδη πρώτης ανάγκης από το Ιράν στη Βηρυτό AP

Σημαντική βοήθεια από το Ιράν στη Βηρυτό AP

Σημαντική βοήθεια από Ελλάδα, Ιταλία και Αλγερία

Σημειώνεται ότι στο Λίβανο μετέβη ειδική ομάδα της ΕΜΑΚ αποτελούμενη από 12 άτομα και διασωστικό σκύλο, δύο οχήματα και ειδικό εξοπλισμό με αεροσκάφος της Πολεμική Αεροπορίας C-130.

Παράλληλα, υπάρχει ετοιμότητα για αποστολή περαιτέρω βοήθειας αν κριθεί σκόπιμο, δεδομένης της πρόθεσης της ελληνικής κυβέρνησης να συνδράμει τη χώρα με κάθε μέσο που μπορεί να διαθέσει. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το γεγονός ότι τους Έλληνες διασώστες συνοδεύει, κατόπιν πρωτοβουλίας του Νίκου Δένδια, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης.

Η Ιταλία στέλνει ειδικευμένους πυροσβέστες

Δεκατέσσερις πυροσβέστες, ειδικευμένους στην εκτίμηση χημικών κινδύνων και υποδομών που έχουν υποστεί ζημιές μετά από εκρήξεις, έστειλε η Ιταλία στη Βηρυτό.

Η ομάδα αυτή αναχώρησε το απόγευμα από την Πίζα προκειμένου «να παράσχει τεχνική υποστήριξη για τους χημικούς και βακτηριολογικούς κινδύνους» αλλά και για να εκτιμήσει την κατάσταση των κτιρίων, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ιταλική υπηρεσία πολιτικής προστασίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Ρώμη ανταποκρίθηκε στο αίτημα για αποστολή διεθνούς βοήθειας που υπέβαλε κυβέρνηση του Λιβάνου. Οι πυροσβέστες έχουν στη διάθεσή τους ειδικό εξοπλισμό που εντοπίζει τις επικίνδυνες ουσίες στο περιβάλλον, πρόσθεσε η ιταλική υπηρεσία.

Είδη πρώτης ανάγκης από την Αλγερία

Η Αλγερία θα στείλει στη Βηρυτό τέσσερα αεροσκάφη και ένα πλοίο γεμάτα με είδη πρώτης ανάγκης, καθώς επίσης και ομάδες γιατρών, πυροσβεστών και υλικά ανοικοδόμησης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε απόψε η προεδρία της χώρας.

Τα τέσσερα αεροσκάφη «ετοιμάζονται να απογειωθούν για τη Βηρυτό», σημειώνεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν με τον Λιβανέζο ομόλογό του, Μισέλ Αούν.

Ζημιές από την έκρηξη στη Βηρυτό AP

Εκτός από φάρμακα και τρόφιμα, τα αεροσκάφη θα μεταφέρουν επίσης σκηνές και κουβέρτες για τους άστεγους. Ένα φορτηγό πλοίο θα μεταφέρει στον Λίβανο οικοδομικά υλικά.

Μήνυμα συμπαράστασης από το Ισραήλ

Το δίκο του μήνυμα αλληλέγγυης προς τη Βηρυτό έστειλε το Ισραήλ (παρά την εμπόλεμη μεταξύ τους κατάσταση), καθώς το δημαρχείο του Τελ-Αβίβ φωτίστηκε το βράδυ της Τετάρτης με τα χρώματα της σημαίας του Λιβάνου, σε μια σπάνια ένδειξη συμπαράστασης, μετά την πολύνεκρη έκρηξη στο λιμάνι της πόλης, το απόγευμα της Τρίτης.

Το δημαρχείο του Τελ-Αβίβ φωτίστηκε απόψε με τα χρώματα της σημαίας του Λιβάνου AP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα