Λιβύη: Και ελληνικό πλοίο στην επιχείρηση "Ειρήνη"

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ AP

Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα και Ιταλία έχουν δεσμευτεί να στείλουν από ένα πολεμικό πλοίο για την επιχείρηση "Ειρήνη" στη Λιβύη. Οι δηλώσεις Μπορέλ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε την Τρίτη τον τερματισμό του πολέμου στη Λιβύη διαμηνύοντας ότι θα εμποδίσει την δια θαλάσσης παράδοση όπλων σε αυτή τη χώρα με βάση την εντολή της επιχείρησης «Ειρήνη», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η επιχείρηση Ειρήνη, που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 31 Μαρτίου, στοχεύει στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με ναυτικά, αεροπορικά και δορυφορικά μέσα», είπε ο Μπορέλ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των υπουργών Άμυνας της ΕΕ.

Η στρατιωτική αποστολή "Ειρήνη" «είναι ήδη επιχειρησιακή» από τις 4 Μαΐου με την παρουσία της γαλλικής φρεγάτας Jean Bart στην περιοχή και της έχει ανατεθεί η επιτήρηση του ελέγχου του εμπάργκο του ΟΗΕ, διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης.

Η Ιταλία, στη διοίκηση της επιχείρησης και η Ελλάδα έχουν ήδη δεσμευτεί να στείλουν από ένα πολεμικό πλοίο στην επιχείρηση, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές. Προγραμματίζονται κυκλικές εναλλαγές για να διασφαλιστεί η μόνιμη παρουσία στην ζώνη επιτήρησης που βρίσκεται ανατολικά των ακτών της Λιβύης. Αεροπλάνα αναγνώρισης και δορυφόροι θα παρέχουν επίσης πληροφορίες για δραστηριότητες εντός και εκτός της Λιβύης.

Ο Μπορέλ παράλληλα τόνισε πως δόθηκαν διαβεβαιώσεις στη Μάλτα. Η νησιωτική χώρα αντιμετωπίζει ένα κύμα αφίξεων μεταναστών από τη Λιβύη και έχει απειλήσει να μπλοκάρει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την Ειρήνη, αν οι εταίροι της δεν δείξουν αλληλεγγύη, συμφωνώντας να μετεγκαταστήσουν μέρος των μεταναστών.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Λιβύη, Ευρωπαϊκή Ένωση
SHARE: