Λιβύη: Και η Ρωσία υπέρ της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας της Αιγύπτου

Λιβύη: Και η Ρωσία υπέρ της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας της Αιγύπτου
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φτάνει για διάσκεψη για τη Λιβύη στην καγκελαρία του Βερολίνου της Γερμανίας την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020. AP

Μετά τις συνεχείς ήττες του Χάφταρ και η Ρωσία τάχθηκε υπέρ της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας της Αιγύπτου για τη Λιβύη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι η νέα αιγυπτιακή ειρηνευτική πρωτοβουλία για τη Λιβύη πρέπει να είναι το κύριο φόρουμ που θα αποφασίσει το μέλλον της χώρας.

Χαρακτηρίζοντας τις προτάσεις που υπέβαλε το Κάιρο περιεκτικές, η Μόσχα είπε πως μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση για τις οφειλόμενες επί μακρόν διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε αντίπαλες πλευρές στη Λιβύη.

Η Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος στηρίζουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) στο ανατολικό τμήμα της χώρας, του οποίου ηγείται ο διοικητής Χαλίφα Χάφταρ και ο οποίος υπέστη μια σειρά μεγάλων ηττών την τελευταία εβδομάδα με αποκορύφωμα αυτή στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι ανακοίνωσε το Σάββατο μια νέα πρωτοβουλία για τη Λιβύη, στο πλαίσιο της οποίας προτείνεται ένα αιρετό συμβούλιο ηγεσίας και κατάπαυση του πυρός από σήμερα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα