Λιβύη: Στον “αέρα” η εκεχειρία – Ρωσία και Τουρκία περιμένουν τον Χάφταρ να υπογράψει

Λιβύη: Στον “αέρα” η εκεχειρία – Ρωσία και Τουρκία περιμένουν τον Χάφταρ να υπογράψει
Ρώσοι και Τούρκοι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης AP

Η Κυβέρνηση της Λιβύης υπέγραψε τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός κάτι που όμως δεν έχει κάνει ακόμη η πλευρά Χάφταρ.

Οπως δημόσια παραδέχθηκε και ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η πρώτη ημέρα των συνομιλιών των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη επί ρωσικού εδάφους έληξε χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας υπό τον Φαγέζ Αλ Σάρατζ υπέγραψε ένα προσχέδιο συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός, έγγραφο που για να ισχύσει θα πρέπει να υπογράψει και ο στρατάρχης Χάφταρ την Τρίτη.

Ρωσία και Τουρκία, που διοργανώνουν τις συζητήσεις, αισιοδοξούν ότι οι αντιρρήσεις του στρατάρχη θα καμφθούν και ότι τελικά θα βάλει τελικά την υπογραφή του έτσι ώστε άμεσα να επιβληθεί κατάπαυση του πυρός.

Την Δευτέρα πάντως η αξίωση του Σάρατζ να επιστρέψουν οι δυνάμεις του Χάφταρ στο σημείο που βρίσκονταν πριν αρχίσουν την πολιορκία της Τρίπολης στις 3 Απριλίου δεν έγινε δεκτή από τον στρατάρχη ενώ οι δύο άνδρες δεν κάθισαν καν στο ίδιο τραπέζι και διαπραγματεύονταν μέσω αντιπροσώπων!

Το προσχέδιο της συμφωνίας που διέρρευσε, εν μέρει στον τύπο, προβλέπει μεταξύ άλλων στρατιωτική επιτροπή από 5 άτομα (από το κάθε αντιμαχόμενο μέρος) η οποία θα επιβλέπει την τήρηση της συμφωνίας και θα διασφαλίζει τη διάρκειά της.

Η συγκεκριμένη πρόταση είχε ήδη κατατεθεί από τη δύναμη του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Τέλος, σε ότι αφορά τα μνημόνια συνεργασίας που έχει υπογράψει η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας με τη Λιβύη δεν γίνεται η παραμικρή νύξη. Τα εν λόγω μνημόνια τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση τα έχουν χαρακτηρίσει παράνομα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα