Λιβύη: Συγκρούσεις ανάμεσα σε ένοπλους πολιτοφύλακες 

Λιβύη: Συγκρούσεις ανάμεσα σε ένοπλους πολιτοφύλακες 

Νέες συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων πολιτοφυλακών σε προάστια της Τρίπολης

Συγκρούσεις σημειώνονται σήμερα στα ανατολικά προάστια της Τρίπολης, οι οποίες φέρνουν αντιμέτωπους πολιτοφύλακες από την Τρίπολη με άλλους που ήρθαν από τη Μισράτα για να εκδικηθούν τους συντρόφους τους μετά τη χθεσινή πυρπόληση του αρχηγείου τους, έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες και την κυβέρνηση.

Οι συγκρούσεις αυτές πραγματοποιούνται λιγότερο από 24 ώρες μετά τα βίαια επεισόδια που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 43 ανθρώπους, ενώ οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 450.

Οι συγκρούσεις άρχισαν πολύ νωρίς σήμερα το πρωί όταν πολιτοφύλακες από τη Μισράτα, μια πόλη σε απόσταση περίπου 200 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, επιτέθηκαν σ' ένα στρατόπεδο στα προάστια το οποίο έχουν καταλάβει πρώην αντάρτες από την Τρίπολη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματισθούν οκτώ, σύμφωνα με το διοικητή αυτής της ταξιαρχίας, η οποία εξαρτάται ανεπισήμως από το υπουργείο Άμυνας, τον συνταγματάρχη Μόσμπαχ αλ-Χάρνα.

Σύμφωνα με αυτό το διοικητή, τον οποίο επικαλείται το λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων LANA, οι πολιτοφύλακες της Μισράτα λεηλάτησαν το στρατόπεδο και έφυγαν με οχήματα, όπλα και πυρομαχικά.

Νωρίς το απόγευμα, οι πολιτοφύλακες της Μισράτα επιχειρούσαν να διεισδύσουν στην πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα να σημειώνονται συγκρούσεις στα ανατολικά προάστια.

Άλλες φάλαγγες από τη Μισράτα είχαν ήδη καταφέρει να εισέλθουν στην πρωτεύουσα πολύ νωρίς σήμερα το πρωί από το νότο και βαριά οπλισμένες ομάδες είχαν ανακαταλάβει το επιτελείο τους στη συνοικία Γαργούρ, στη νότια Τρίπολη, απ' όπου οι σύντροφοί τους είχαν απωθηθεί χθες έπειτα από σφοδρές μάχες.

Σύμφωνα με ένα φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, η οδός προς ανατολάς από το κέντρο της πόλης έχει κλείσει για την κυκλοφορία, ενώ ένοπλοι από την Τρίπολη πάνω σε ημιφορτηγά εξοπλισμένα με αντιαεροπορικά πυροβόλα συγκεντρώνονται στην ανατολική είσοδο της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, συγκρούσεις σημειώνονται στο προάστιο Τατζούρα, στην ανατολική Τρίπολη.

Ο πρωθυπουργός Άλι Ζεϊντάν ζήτησε "να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση και να σταματήσουν οι μάχες".

Σύμφωνα με τον ίδιο, "η κατάσταση θα περιπλακεί περαιτέρω αν άλλες ένοπλες ομάδες μπουν στην πρωτεύουσα". Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για απόπειρες να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με στόχο να πειστούν οι ένοπλοι της Μισράτα να ανακρούσουν πρύμναν.

"Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την ιστορία της Λιβύης και για την επιτυχία της επανάστασής της", υπογραμμίζει η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν χθες, Παρασκευή, στην Τρίπολη αφού η πολιτοφυλακή της Μισράτα που βρισκόταν στο Γαργούρ άνοιξε πυρ εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών που είχαν πάει για να ζητήσουν την αποχώρησή της από την πρωτεύουσα.

Σε αντίποινα, ένοπλοι απώθησαν την πολιτοφυλακή αυτή από το επιτελείο της με φονικές συγκρούσεις και πυρπόλησαν εν μέρει τις εγκαταστάσεις.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network