Φοβούνται οι Ρομά την Ουγγαρία

Φοβούνται οι Ρομά την Ουγγαρία

Εντονες ανησυχίες για ενδεχόμενο συγκρούσεων ανάμεσα σε ακροδεξιούς και σε μέλη της μειονότητας των Ρομά στην Ουγγαρία, προκαλούν οι εμφανίσεις και "περιπολίες" που πραγματοποιεί από τις αρχές Μαρτίου στο χωριό Γκινγκιεσπάτα, προειδοποιώντας πως θα τις επεκτείνει και σε άλλες περιοχές όπου κατοικούν Ρομά.

Η ένστολη ομάδα εθελοντών πολιτοφυλακής με την επωνυμία "Σέμπ Γιεβεέρτ" ("Για ένα καλύτερο μέλλον") που υπήρξε ο συνήθης χαιρετισμός των Ούγγρων φασιστών, περιπολεί από τις αρχές Μαρτίου στην περιοχή αυτή, όπου, όπως η ίδια ισχυρίζεται, έχει κληθεί από τους κατοίκους καθώς έχουν αυξηθεί εκεί οι ληστείες που γίνονται από τους Ρομά.

Αυτές οι "περιπορίες" έχουν σπείρει τον φόβο και τον τρόμο ανάμεσα στα μέλη της μειονότητας των Ρομά οι οποίοι δεν τολμούν να ξεμυτίσουν από τα σπίτια τους, όπως καταγγέλλουν εδώ και καιρό, και ειδικότερα με την ευκαιρία της "Παγκόσμιας ημέρας κατά του ρατσισμού", διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις στην Ουγγαρία, οι οποίες αρχές της εβδομάδας διοργάνωσαν μεγάλο συλλαλητήριο υπέρ των Ούγγρων Ρομά. 

Ο πρόεδρος της Συνέλευσης Πολιτών Ρομά, Ιστβαν Μακάι, ζήτησε να ληφθούν μέτρα κατά κάθε μορφής εθελοντικών παραστρατιωτικών οργανώσεων και κατά κάθε κινήματος που υποδαυλίζει το εθνικό μίσος, ενώ το μεγαλύτερο κόμμα της ουγγρικής αντιπολίτευσης, το Σοσιαλιστικό, κάλεσε την δεξιοεθνικιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν να σταματήσει αυτές "τις οργανωμένες από ακροδεξιούς, ναοναζιστικές ορδές". 

Αναλυτές θεωρούν πως οι εμφανιζόμενες τελευταία "Πολιτοφυλακές" δεν είναι παρά η διάδοχη κατάσταση της διαβόητης ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης "Ουγγρική φρουρά", της εξωκοινοβουλευτικής προέκτασης (παραστρατιωτικής) του τρίτου σε δύναμη κόμματος στην ουγγρική Βουλή, "Γιόμπικ", που στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές πέρσι τον Απρίλιο είχε αποσπάσει ποσοστό 17%, με ελάχιστη διαφορά πίσω από το Σοσιαλιστικό. 

Τη διάλυση της Ουγγρικής Φρουράς είχε αποφασίσει τον Ιούλιο του 2009 η ουγγρική Δικαιοσύνη, η ίδια όμως επαναδραστηριοποιείται εδώ και πάνω από έναν χρόνο ως "κίνημα" και ο ίδιο ο πρωθυπουργός Ορμπάν είχε ανακοινώσει πριν αρκετούς μήνες πως δεν πρόκειται να επιτραπούν οι εκτός νόμου δραστηριότητες μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης ούτε και η παραβίαση από βουλευτές του ουγγρικού Κοινοβουλίου αποφάσεων ουγγρικών δικαστηρίων και ο ίδιος δεν πρόκειται να συμβάλει στην έξοδο της Ουγγαρίας από τους κανόνες της πολιτισμένης κοινωνίας.

Η "Ουγγρική φρουρά", η οποία διεθνώς καταγγέλλεται ως καθαρά νεοναζιστική οργάνωση, είναι η γνωστή για την επιθετικότητά της παραστρατιωτική οργάνωση του ουγγρικού ακροδεξιού κόμματος "Γιόμπικ" (Κίνημα για μια καλύτερη Ουγγαρία) που εκπροσωπεί μια καθαρά αντισημιτική, ρατσιστική και σοβινιστική πολιτική. 

Η οργάνωση, που είχε ιδρυθεί τον Αύγουστο του 2007 από το "Γιόμπικ", χρησιμοποιεί στολές και σύμβολα που ανάγονται στην περίοδο του φασισμού στην Ουγγαρία, αποτελώντας, όπως διαπιστώνουν επανειλημμένα παρατηρητές, το "φόβο και τον τρόμο" για "τσιγγάνους, Εβραίους και διανοούμενους" στην Ουγγαρία. 

Φέροντας φασιστικές σημαίες διοργανώνει συχνά παρελάσεις ένστολων μελών της σε οικισμούς όπου κατοικεί η μειονότητα των Ρομά (των οποίων ο αριθμός στην Ουγγαρία ανέρχεται σε 600.000), προβάλλοντας ως επιχείρημά της, την "καταπολέμηση της εγκληματικότητας των τσιγγάνων", και την υπεράσπιση του "καθαρού Ουγγρισμού". 

Τη διάλυση της οργάνωσης "Ουγγρική φρουρά" είχε αποφασίσει τον Ιούλιο του 2009 εφετείο στη Βουδαπέστη, επισφραγίζοντας και συμπληρώνοντας με τον τρόπο αυτό προηγούμενη απόφαση πρωτοβάθμιου δικαστηρίου της ουγγρικής πρωτεύουσας τον Δεκέμβριο του 2008. 

SHARE:

24Media Network