Μ. Δουκάκης: "Η πολιτική της Ε.Ε. επιδείνωσε την κρίση στην Ελλάδα"

Μ. Δουκάκης: "Η πολιτική της Ε.Ε. επιδείνωσε την κρίση στην Ελλάδα"

Ο Έλληνας που έφτασε ένα βήμα από το να γίνει ένοικος του Λευκού Οίκου, μιλά για την κατάσταση στην Ελλάδα και τα λάθη των ηγετών της ΕΕ

Την αντίθεσή του στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, κατόπιν εντολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικλ Δουκάκης, μιλώντας στην στήλη "Greek of the Week" του New Greek TV.  Τι είπε για την πολιτική της Κυβέρνησης και την σχέση του με την Ελλάδα.

Έφτασε κάποτε ένα βήμα από την πόρτα του Λευκού Οίκου.  Έστω κι αν δεν εξελέγη όμως, παραμένει ένα σεβαστό πρόσωπο τόσο στην αμερικανική, όσο και την διεθνή πολιτική σκηνή.  Ο λόγος για τον Ελληνοαμερικανό πολιτικό και ακαδημαϊκό, Μάικλ Δουκάκη, ο οποίος επελέγη αυτήν την εβδομάδα από το New Greek TV για την στήλη "Greek of the Week".

Στην συνέντευξή του κλήθηκε να απαντήσει, μεταξύ άλλων, για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και την οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα.  Η απάντησή του απείχε αρκετά από τις απόψεις των τεχνοκρατών της Τρόικα, καθώς εξέφρασε ευθέως την διαφωνία του για τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ελλάδα.

"Αυτόν τον καιρό εξακολουθώ να αναρωτιέμαι τι ακριβώς είχαν στο μυαλό τους οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξωθώντας την Ελλάδα και άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου σε πολιτικές λιτότητας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την διεθνή ύφεση.  Η λιτότητα δεν μπορεί να σε βγάλει από την ύφεση και την δυστυχία.  Πήραμε το μάθημά μας το 1929.  Ευτυχώς, ο πρόεδρος Ομπάμα αρνήθηκε αυτήν την ανοησία της λιτότητας και αυτός είναι ο λόγος που οι ΗΠΑ βρίσκονται σε σαφώς καλύτερη κατάσταση από τις ΗΠΑ", τόνισε ο κ. Δουκάκης.

Αναφορικά με την στάση της ελληνικής Κυβέρνησης, ο κ. Δουκάκης επεσήμανε ότι "κάνει τα πάντα για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Ε.Ε.", τόνισε όμως πως η ικανοποίηση των απαιτήσεων αυτών έχουν φέρει την οικονομία της Ελλάδας "σε χειρότερη κατάσταση από αυτήν που θα έπρεπε να βρίσκεται".

"Μακάρι να έβλεπα μια πολύ μεγαλύτερη πρόοδο στην προσπάθεια της Ελλάδας να βγει από την τρομερή οικονομική κρίση, η οποία έχει επιδεινωθεί από τις πολιτικές της Ε.Ε.  Αναμφίβολα, η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, αλλά να κάνεις περικοπές και να αυξάνεις τους φόρους είναι ο χειρότερος τρόπος για να βγει από την ύφεση στην οποία βρίσκεται".

"Ο πατέρας μου ήθελε να γίνω γιατρός"

Μπορεί να έχει να επιδείξει μια αξιοζήλευτη σταδιοδρομία ως πολιτικός και καθηγητής, παρόλα αυτά όμως ο Μάικλ Δουκάκης ακολούθησε έναν διαφορετικό δρόμο από αυτόν που ονειρευόταν ο πατέρας του, ο οποίος ήθελε να τον δει γιατρό, όπως ήταν ο ίδιος.  Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη.

" Αρχικά, πίστευα ότι ήθελα να γίνω γιατρός, όπως ήταν ο πατέρας μου. Όμως, άρχισα να ασχολούμαι με την πολιτική και τελικά, φτάνοντας στο Κολλέγιο, αποφάσισα τι θέλω πραγματικά να κάνω.  Πιστεύω ότι ο πατέρας μου απογοητεύτηκε που δεν έγινα γιατρός, αλλά ήταν πολύ υπερήφανος για μένα, όταν εξελέγην Κυβερνήτης Μασσαχουσέτης".

Σε ό,τι αφορά στις προεδρικές εκλογές του 1988, τις οποίες τελικά έχασε από τον Τζορτζ Μπους τον Πρεσβύτερο, ο Μάικλ Δουκάκις δήλωσε ευγνώμων για την υποστήριξη της ομογένειας.

"Θα είμαι πάντα ευγνώμων στους ομογενείς για την τόσο σημαντική υποστήριξη που μου παρείχαν στις προεδρικές εκλογές του 1988."

Παράλληλα, ο Μάικλ Δουκάκης δήλωσε υπερήφανος για την καταγωγή του, ενώ τονίζει ότι μεγάλωσε σε ένα ελληνικό σπίτι που τηρούσε τις παραδόσεις.  Όταν επισκέπτεται την Ελλάδα με την σύζυγό του έχει προτίμηση στην Λάρισα, την Ήπειρο και την Μυτιλήνη (σ.σ. τόποι καταγωγής) αλλά θεωρεί πως η Ελλάδα έχει πολλά όμορφα μέρη.  Επιπλέον, έπλεξε και το εγκώμιο της ξαδέρφης του, Ολυμπίας Δουκάκη, η οποία πραγματοποίησε μεγάλη καριέρα ως ηθοποιός.

"Είμαι γεμάτος ζωή"

Αν και έχει κλείσει τα 80 του χρόνια, ο Μάικλ Δουκάκης όχι μόνο δεν έχει βγει στην σύνταξη, αλλά είναι ιδιαίτερα δραστήριος, διδάσκοντας σε δυο Πανεπιστήμια.

"Στα 80 μου χρόνια, είμαι γεμάτος ζωή.  Είμαι καθηγητής σε δυο Πανεπιστήμια: Το Northeastern University στην Βοστώνη, και, κατά την διάρκεια του χειμώνα, διδάσκω στο UCLA στο Λος Άντζελες.  Η Kitty και εγώ γιορτάσαμε την 51η επέτειο του γάμου μας τον περασμένο Ιούνιο και είμαστε τυχεροί που έχουμε τρία υπέροχα παιδιά και 12 εγγόνια.  Παράλληλα, εξακολουθώ να εμπλέκονται στην πολιτική, σε Πολιτειακό και εθνικό επίπεδο", τονίζει ο Μάικλ Δουκάκης, που παρακινεί και τους νεότερους Ελληνοαμερικανούς να έχουν ενδιαφέρον και να ασχοληθούν με την πολιτική και τα κοινά.

Πηγή: newgreektv

SHARE:

24Media Network