Μακελειό στη Ν. Ζηλανδία: Ο δράστης είχε στείλει και στην πρωθυπουργό το μανιφέστο του

Μακελειό στη Ν. Ζηλανδία: Ο δράστης είχε στείλει και στην πρωθυπουργό το μανιφέστο του
Στιγμιότυπο έξω από το ένα από τα δύο τζαμιά στο Κράιστσερτς, μία μέρα μετά την ένοπλη επίθεση AP

Ο μακελάρης του Κράιστσερτς λίγα λεπτά πριν εξαπολύσει την επίθεσή του σε τζαμιά της πόλης είχε στείλει το μανιφέστο του περί "μεγάλης αντικατάστασης" σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους της χώρας καθώς και σε τοπικά και διεθνή ΜΜΕ.

Το γραφείο της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωσε ότι ήταν μεταξύ των δεκάδων υπηρεσιών που έλαβαν ένα αντίγραφο του «μανιφέστου» του μακελάρη του Κράιστσερτς, λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει την επίθεσή του που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 49 άνθρωποι.

Ένας εκπρόσωπος της πρωθυπουργού επιβεβαίωσε ότι το κείμενο αυτό στάλθηκε σε μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η οποία δεν ελέγχεται από την ίδια την Άρντερν. Το μανιφέστο στάλθηκε επίσης μαζικά σε ορισμένους υψηλόβαθμους πολιτικούς αξιωματούχους της Νέας Ζηλανδίας, καθώς και σε τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Το μανιφέστο στάλθηκε λιγότερα από 10 λεπτά πριν εκδηλωθεί η επίθεση και δεν εξηγούσε τι επρόκειτο να συμβεί. «Δεν υπήρχε καμία δυνατότητα να το σταματήσουμε», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Οι αρχές έστειλαν αμέσως το «μανιφέστο» στην αστυνομία και τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο 28χρονος Μπρέντον Τάραντ, ο δράστης της επίθεσης, είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο το κείμενο των 74 σελίδων με σκοπό να προκαλέσει τον φόβο.

Σοκάρει το μανιφέστο

Μανιφέστο στο διαδίκτυο λίγες μόλις ώρες πριν το μακελειό και το θάνατο 49 ανθρώπων είχε ανεβάσει ο Αυστραλός δράστης, με τον 28χρονο ακροδεξιό και ρατσιστή να υποστηρίζει ότι πηγή έμπνευσής του ήταν ο Νορβηγός Άντερς Μπρέιβικ.

Ο Μπρέντον Τάραντ ανέβασε ένα μανιφέστο 73 σελίδων, ενώ αρχικά ήθελε να επιτεθεί σε τέμενος στο Dunedin, στη συνέχεια όμως άλλαξε γνώμη. Ο τίτλος του είναι «The Great Replacement» (Η Μεγάλη Αντικατάσταση).

Στο μανιφέστο αποκαλύπτει τον άνθρωπο που τον ενέπνευσε.«Έχω διαβάσει για τα κατορθώματα του Dylan Roof και πολλών άλλων, αλλά αυτός ο οποίος πραγματικά με ενέπνευσε ήταν ο Iππότης Μπρέιβικ», έγραψε. Είναι ξεχωριστής σημασίας η αναφορά του Tάραντ στον Μπρέιβικ ως «Ιππότη», καθώς αποδέχεται την υποστήριξη του Νορβηγού για τους Ιππότες των Ναών, μία εξτρεμιστική χριστιανική ομάδα εξειδικευμένων μαχητών του 12ου αιώνα.

Η θεωρία της “μεγάλης αντικατάστασης”

Πρώην ναζιστές μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν αυτοί που εμπνεύστηκαν πρώτοι την ιδέα της «μεγάλης αντικατάστασης» του ευρωπαϊκού πληθυσμού από τους μετανάστες, την οποία επικαλείται στο μανιφέστο του και ο δράστης του μακελειού στη Νέα Ζηλανδία, προτού αυτή διαδοθεί ευρέως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001 στις ΗΠΑ, χωρίς τα αντισημιτικά της επιχειρήματα.

Η ακροδεξιά αναπτύσσει τη θεματική της καταστροφής της Ευρώπης από τον «εποικισμό» των Αφρικανών μεταναστών μετά το 1945, καταγγέλλοντας ότι πρόκειται για συνωμοσία των Εβραίων, εξηγεί ο ιστορικός Νικολά Λεμπούργκ στο Mediapart.

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου οι υποστηρικτές της άποψης αυτής αφαιρούν «την αντισημιτική επιχειρηματολογία για να την καταστήσουν έναν μύθο με ρατσιστικά και ισλαμοφοβικά κίνητρα».

Το μανιφέστο του δράστη του μακελειού στο Κράισττσερτς, με τίτλο «Η μεγάλη αντικατάσταση», αναφέρεται σε «μια λευκή γενοκτονία», μια φρασεολογία που χρησιμοποιείται εδώ και 40 χρόνια από την αγγλοσαξονική ακροδεξιά.

«Ήδη από το 1946 ομάδες πρώην μελών των SS ισχυρίζονταν ότι πλέον όλη η Ευρώπη βρίσκεται υπό τον κατοχή “των νέγρων” (των Αμερικανών στρατιωτών) και των “μογγόλων” (των Ρώσων στρατιωτών) και ότι στόχος είναι να απελευθερωθεί η ήπειρος από την “κατοχή” μέσω “μιας νέας αντίστασης”», εξηγεί ο Λεμπούργκ.

Ο Γάλλος πρώην τροτσκιστής και πρώην SS Ρενέ Μπινέ είναι αυτός που θα προωθήσει διεθνώς τη θεματική της μεγάλης αντικατάστασης που σχεδιάζουν οι Εβραίοι.

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου οι οπαδοί της άποψης αυτής κατηγόρησαν την «πολυπολιτισμικότητα», αντί της επιμιξίας, για να ισχυριστούν ότι οι μουσουλμάνοι μετανάστες θα «αντικαταστήσουν» «τον χριστιανικό και λευκό» πληθυσμό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα