Μακελειό στη Νίκαια: Οι πρώτες πληροφορίες για την ταυτότητα του δράστη

default image

Έγγραφα ταυτότητας ενός Γαλλοτυνήσιου ανακαλύφθηκαν μέσα στο φορτηγό στη Νίκαια. Διερευνάται η ταυτότητα του. Μέσα στο φορτηγό υπήρχε βαρύς οπλισμός. Σε κόκκινο συναγερμό και πάλι η Γαλλία

Μία εβδομάδα μετά το τέλος του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και ανήμερα της εθνικής εορτής της Γαλλίας, ένα νέο τρομοκρατικό χτύπημα, αυτή τη φορά στην πόλη της Νίκαιας, έρχεται να σοκάρει την Ευρώπη.

Το βράδυ της Πέμπτης και ενώ ο κόσμος είχε συγκεντρωθεί για να δει τα πυροτεχνήματα για την επέτειο της Βαστίλης, ένας άνδρας έπεσε πάνω στο πλήθος με φορτηγό και άρχισε να πυροβολεί εναντίον αθώων πολιτών. Ο τραγικός απολογισμός ήταν τουλάχιστον 84 νεκροί και δεκάδες τραυματίες, πολλοί σε κρίσιμη κατάσταση. Μεταξύ των θυμάτων είναι τουλάχιστον 10 ανήλικα παιδιά.

Ο τρομοκράτης άνοιξε πυρ εναντίον ανδρών της αστυνομίας που έσπευσαν στο σημείο και τελικά έπεσε νεκρός. Η επίθεση έγινε την ώρα που ολοκληρώνονταν οι εορτασμοί για τη Βαστίλη στη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ.

Αμέσως μετά το χτύπημα, τα γαλλικά ΜΜΕ άρχισαν να δημοσιεύουν τις πρώτες πληροφορίες για την ταυτότητα του δράστη. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, μέσα στο φορτηγό που σκόρπισε τον θάνατο εντοπίστηκαν έγγραφα με το όνομα ενός 31χρονου Γάλλου πολίτη τυνησιακής καταγωγής.

Γάλλος πολίτης τυνησιακής καταγωγής

“Η ταυτοποίηση του οδηγού του φορτηγού βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη” διευκρίνισε αυτή η αστυνομική πηγή περί τις 03:30 (04:20 ώρα Ελλάδας). Στα έγγραφα που βρέθηκαν κατονομάζεται ένας άνδρας 31 ετών, κάτοικος Νίκαιας, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες ότι ο δράστης ήταν γνωστός στις αρχές για ποινικά ζητήματα, δεν ήταν ωστόσο ύποπτος για τρομοκρατία. Αστυνομική πηγή δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο πως η Νίκαια ήταν μια πόλη που παρακολουθούσαν στενά καθώς πολλοί Γάλλοι πολίτες είχαν φύγει από την πόλη αυτή για να βρεθούν στη Συρία και να ενταχθούν στον τζιχαντιστικό στρατό. Παρόλα αυτά, δεν ξέρουμε ακόμα αν ο δράστης συνδέεται με το ISIS.

Από τη δική του μεριά, ο Κριστιάν Εστροζί, πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου της Νίκαιας ανέφερε πως μέσα στο φορτηγό υπήρχαν “βαριά όπλα”. “Υπήρχαν βαριά όπλα μέσα στο όχημα” και μάλιστα “βαριά όπλα, δεν μπορώ να πω περισσότερα πέραν αυτού, είναι ευθύνη του νομάρχη και του εισαγγελέα”, είπε ο Εστροζί μιλώντας σε δημοσιογράφους. Σύμφωνα όμως με νεότερη ενημέρωση, τα όπλα αυτά ήταν ρέπλικες, ενώ μέσα στο φορτηγό βρέθηκε ένα αληθινό πιστόλι και μία χειροβομβίδα.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου AFP που βρισκόταν στο σημείο του μακελειού περιέγραψε τη σκηνή σαν “απόλυτο χάος”. Ο ίδιος κατέθεσε την πρώτη μαρτυρία, ότι ο οδηγός του φορτηγού ανέπτυξε ταχύτητα καθώς έστριψε το τιμόνι προς το πλήθος και διένυσε περίπου δύο χιλιόμετρα περνώντας πάνω από τον κόσμο.

Διερευνάται αν υπήρχε συνεργός ή συνεργοί. Αυτόπτες μάρτυρες πάντως κάνουν λόγο για έναν ακόμη συνεργό ο οποίος διαφεύγει της σύλληψης. Οι πληροφορίες ελέγχονται. Η έρευνα για την επίθεση ανατέθηκε σε δικαστικούς ειδικευμένους σε υποθέσεις τρομοκρατίας, όπως μετέδωσαν γαλλικά ΜΜΕ, επικαλούμενα εισαγγελικές πηγές.

Σύμφωνα με το ελληνικό προξενείο της Νίκαιας, μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών δεν βρίσκεται, για την ώρα, κάποιος Έλληνας. Ο Γάλλος υπουργός των Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζενέβ επιβεβαίωσε ότι 84 άνθρωποι είναι νεκροί, ενώ 18 άλλοι είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Σε έκτακτο διάγγελμά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα, θα επεκταθεί για άλλους τρεις μήνες. “Η Γαλλία πονάει από αυτή τη νέα τραγωδία”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος, τονίζοντας ότι μεταξύ των νεκρών είναι και αρκετά παιδιά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα