Μακελειό στο Παρίσι: Ανατριχιαστικές οι μαρτυρίες όσων γλύτωσαν

default image

Ζωγραφισμένη στα μάτια των ομήρων η φρίκη των τρομοκρατών: “Είδα τη ζωή μου να περνά μπροστά από τα μάτια μου, νόμιζα πως αυτό θα ήταν τέλος” ανέφερε ένας από τους ανθρώπους που παρακολουθούσε την παράσταση στο Μπατακλάν

Όσο περνά η ώρα από το λουτρό αίματος στο Παρίσι, τα στοιχεία και οι μαρτυρίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας συγκλονίζουν. Οι περιγραφές των ανθρώπων που έζησαν τον τρόμο σοκάρουν είτε βρίσκονταν μέσα στο Μπατακλάν, είτε κατά την προσπάθειά τους να σωθούν.

Η στιγμή της εκκένωσης στο Μπατακλάν

Ένα νέο βίντεο – ντοκουμέντο τη στιγμή της εκκένωσης δείχνει την απεγνωσμένη προσπάθεια των ανθρώπων να σωθούν. Τραβηγμένο από το παράθυρο γειτονικού κτηρίου διακρίνονται κάποιοι όμηροι να φεύγουν από την πίσω πόρτα του Μπατακλάν και ο άνθρωπος που τραβά το βίντεο να ρωτά “τι συμβαίνει – τι συμβαίνει”. 

Τον έσωσε το κινητό του!

 

Χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του νεαρού Σιλβέστρ τον οποίο έσωσε το κινητό του. Ο νεαρός κατά τη διάρκεια των επιθέσεων βρισκόταν κοντά στο Stade de France, όταν ένας από τους τρομοκράτες άνοιξε πυρ. Όμως για καλή του τύχη γλίτωσε από θαύμα όταν μια από τις σφαίρες των τρομοκρατών σφηνώθηκε στο κινητό του τηλέφωνο. 

Το κινητό του τηλέφωνο ήταν στην τσέπη του δερμάτινου μπουφάν του και στο ύψος του στήθους του, ενώ όπως είπε μια δεύτερη σφαίρα σταμάτησε στο δερμάτινο μπουφάν του.

 

Μαρκ Κουπρί: “ Είδα τη ζωή μου να περνά μπροστά από τα μάτια μου, νόμιζα πως αυτό θα ήταν τέλος”

Τις σκηνές φρίκης που έζησε ο Μαρκ Κουπρί, ένας από τους ανθρώπους που παρακολουθούσε την παράσταση στο Μπατακλάν και όσα τραγικά ακολούθησαν διηγήθηκε στον βρετανικό Guardian.

«Τα πάντα θύμιζαν πεδίο μάχης, υπήρχαν αίματα και πτώματα παντού. Βρισκόμουν στην πιο απομακρυσμένη πλευρά της αίθουσας, όταν ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί. Διέκρινα δύο ένοπλους. Άρχισαν να γαζώνουν τον κόσμο από τον εξώστη», λέει χαρακτηριστικά και συμπληρώνε: «Όλοι έπεσαν στο έδαφος. Έπεσα κι εγώ, με έναν άντρα να πέφτει κυριολεκτικά επάνω μου και άλλον έναν στέκεται απέναντί μου με την πλάτη στον τοίχο. Μείναμε εκεί, ακίνητοι και σιωπηλοί, δεν ξέρω κι εγώ για πόση ώρα. Έμοιαζε με αιωνιότητα».

Δεκάδες σκέψεις πέρασαν εκείνα τα λεπτά από το μυαλό του, όμως όπως ο ίδιος σημειώνει ένιωσε ότι “τελειώνει”. “Είδα τη ζωή μου να περνά μπροστά από τα μάτια μου, νόμιζα πως αυτό θα ήταν τέλος. Όλοι μας πρέπει να σκεφτόμασταν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Λίγο μετά, μια μικρή ομάδα αστυνομικών μπήκε στον χώρο και αρχίσαμε να βλέπουμε τι ακριβώς συνέβη. Υπήρχε αίμα παντού. Η Αστυνομία μας είπε να τρέξουμε»,  είπε χαρακτηριστικά.

 

“Πτώματα κείτονταν στο δρόμο”

Στο ανατολικό Παρίσι, στην οδό Σαρόν, 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένα σκηνικό που θύμιζε πόλεμο.

Ένας άνδρας δήλωσε ότι άκουγε πυροβολισμούς για “δύο, τρία λεπτά” και “ριπές όπλων. Είδα πολλά πτώματα να κείτονται στο έδαφος, πλημμυρισμένα στο αίμα”, σημείωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα καφέ και ένα ιαπωνικό εστιατόριο, τα οποία βρίσκονται ακριβώς μπροστά από το Μέγαρο της Γυναίκας, αποτέλεσαν στόχο της επίθεσης αυτής.

O κόσμος είχε πέσει στο πάτωμα

Λίγο βορειότερα στην ανταλλαγή πυροβολισμών που σημειώθηκαν στην συμβολή των οδών Μπισά και Αλιμπέρ, στο εστιατόριο Le Petit Cambodge, μια γυναίκα ανέφερε: “Ήταν εξωπραγματικό, όλος ο κόσμος είχε πέσει στο πάτωμα, κανένας δεν κουνιόταν” και πρόσθεσε: “Επικρατούσε πολύ ησυχία, οι άνθρωποι δεν καταλάβαιναν τι συμβαίνει. Ένας νεαρός άνδρας μετέφερε στα χέρια του ένα κοριτσάκι. Φαινόταν νεκρό”.

 

Πέντε νεκροί βρίσκονταν δίπλα μου

Μερικές εκατοντάδες μέτρα από το Μπατακλάν, στην οδό Φοντέν ο Ρουά, στόχος των τρομοκρατών ήταν μια πιτσαρία, η La Casa Nostra. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από πολλές ριπές “αυτόματου πυροβόλου”, σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, τον 35χρονο Ματιέ. “Τουλάχιστον 5 νεκροί βρισκόντουσαν γύρω μου, κι άλλοι στον δρόμο, αίμα παντού. Ήμουνα πολύ τυχερός.”

“Εκτελούσαν έναν – έναν τους ομήρους”

Μία ακόμη συγκλονιστική μαρτυρία ενός άνδρα που βρισκόταν μέσα στο θέατρο Bataclan στο Παρίσι, μετέδωσε το CNN.

Όπως είπε ο μάρτυρας, ήταν «10 τρομακτικά λεπτά», καθώς δύο ένοπλοι με καλάσνικοφ εισέβαλαν στην είσοδο του θεάτρου και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως.

Μάλιστα όπως υπογράμμισε, όταν τελείωσαν οι γεμιστήρες, οι ένοπλοι ξαναγέμισαν και συνέχισαν τους πυροβολισμούς.

“Σφάζουν τον κόσμο”

Ένας ακόμη από τους ομήρους μέσα από το Μπατακλάν, κατάφερε να στείλει μήνυμα ζητώντας βοήθεια: «Είμαι ακόμη μέσα στο Bataclan. Πρώτος όροφος. Βαριά τραυματισμένος. Υπάρχουν επιζώντες στο εσωτερικό. Σφάζουν όλο τον κόσμο, έναν προς έναν. Γρήγορα στον πρώτο όροφο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα