Μακελειό στο Βελιγράδι: Τριήμερο εθνικό πένθος στη Σερβία – Η λίστα στόχων και το σχεδιάγραμμα video-game

Μακελειό στο Βελιγράδι: Τριήμερο εθνικό πένθος στη Σερβία – Η λίστα στόχων και το σχεδιάγραμμα video-game
Μακελειό στο Βελιγράδι με νεκρούς μαθητές AP Photo/Darko Vojinovic

Ανατριχιάζουν οι λεπτομέρειες από το μακελειό σε σχολείο στο Βελιγράδι, όπου ένας 13χρονος μαθητής σκότωσε 8 παιδιά και μία δασκάλα. Συνελήφθησαν οι γονείς του. Όσα βρέθηκαν στο σπίτι του.

Τριήμερο εθνικό πένθος έχει κηρυχτεί στη Σερβία από αύριο Παρασκευή (05/05) και όλα τα σχολεία θα ξεκινήσουν τα μαθήματα με ενός λεπτού σιγή, μετά από το μακελειό με 9 νεκρούς που σημειώθηκε χθες Τετάρτη (03/05) στο Βελιγράδι, με δράστη έναν 13χρονο μαθητή.

Οι γονείς του αγοριού έχουν συλληφθεί, ενώ ο 13χρονος έχει μεταφερθεί σε ψυχιατρική κλινική και για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του Ινστιτούτου Ψυχολογικής Υποστήριξης Εφήβων. Δεν μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη στο δράστη, καθώς δεν έχει συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας του. Ασκήθηκε δίωξη στον πατέρα του, ο οποίος ήταν και ο κάτοχος όλων των όπλων που χρησιμοποίησε ο νεαρός δράστης.

Η αστυνομία αποκάλυψε ότι ο πατέρας του τον πήγαινε συχνά σε πεδίο βολής για να εξασκηθεί στη σκοποβολή. Το αγόρι ήταν οπλισμένο με δύο όπλα, ενώ μέσα στο σακίδιό του είχε και βόμβες μολότοφ.

Ο 13χρονος σκότωσε οκτώ μαθητές και τον φύλακα του σχολείου τους.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μεταξύ άλλων, αποκάλυψε ότι ο 13χρονος επέλεξε συνειδητά την 3η Μαΐου ως ημερομηνία εκτέλεσης, καθώς και την τάξη ιστορίας, επειδή είναι κοντά στην είσοδο του σχολείου.

“Τα κατάφερνε καλά στο σχολείο και οι γονείς του ήταν ικανοποιημένοι από την απόδοσή του. Δεν υπήρχαν σημαντικές εντάσεις και τσακωμοί στο οικογενειακό περιβάλλον. Το μόνο που δήλωσε ο 13χρονος είναι ότι του ζητούσαν συνεχώς καλύτερα αποτελέσματα και ότι είχε πέσει η απόδοση του ελαφρώς από τότε που ήταν ερωτευμένος. Είχε βρεθεί σε νέο τμήμα, μακριά από τους φίλους του και οι συμμαθητές του δεν τον συμπαθούσαν. Λόγω αυτού, σύμφωνα με την ομολογία του, αποφάσισε να προβεί σε αυτή την τερατώδη πράξη, είπε ο Βούτσιτς.

Από το σχέδιο που έκανε το αγόρι, διαπιστώνεται ότι έπαιζε κάποιο είδος ηλεκτρονικού-online παιχνιδιού από το οποίο και επηρεάστηκε. Ο 13χρονος δεν έχει τύψεις, δεν καταλαβαίνει τι έκανε και νομίζει ότι έχει γίνει ήρωας για κάποιους από αυτούς στα social media. Αισθάνεται ειλικρινά ικανοποιημένος γιατί θεωρεί πως έχει γίνει ήρωας”, συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Σερβίας

Κατάλογος με ονόματα και σχεδιάγραμμα video-game

Ανατριχιαστικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως, καθώς στο σπίτι του 13χρονου βρέθηκε κατάλογος με τα ονόματα των μαθητών που ήθελε να σκοτώσει, αλλά και σχεδιαγράμματα, ενώ φαίνεται ότι ήταν προσχεδιασμένη εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα.

Αυτό που προκαλεί ανατριχίλα είναι ότι ο νεαρός είχε σχεδιάσει τις αίθουσες και σημαδέψει ποιους πρέπει να σκοτώσει μέσα σε αυτές τις αίθουσες. Ο αστυνομικός διοικητής του Βελιγραδίου είπε ότι έμοιαζε το σχεδιάγραμμα σαν video-game. Θα περνούσε το ένα στάδιο μετά το άλλο και στο τελικό θα χρησιμοποιούσε, όπως δήλωσε και στην ανάκριση τις βόμβες μολότοφ για να αποτρέψει την είσοδο της αστυνομίας και να μπορέσει να διαφύγει.

Τελικά στον προθάλαμο σκότωσε τρία παιδιά που ήταν επιμελητές και τον φύλακα, μπήκε στην πρώτη αίθουσα και εκεί σκότωσε πέντε παιδιά και τραυμάτισε σοβαρά τη δασκάλα της ιστορίας.

Άλλαξε τρεις γεμιστήρες. Αλλάζοντας τον τρίτο γεμιστήρα, βγήκε στο προαύλιο όπου βρίσκονταν μικρά παιδιά αλλά κάτι τον μπλόκαρε και στη συνέχεια πήρε τηλέφωνο ο ίδιος στην αστυνομία ομολογώντας την πράξη του.

Μακελειό στο Βελιγράδι με νεκρούς μαθητές AP Photo/Armin Durgut

Σε κρίσιμη κατάσταση μαθήτρια με τραύμα στο κεφάλι

Μια μαθήτρια, η οποία τραυματίστηκε στη χθεσινή επίθεση, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με τραύμα από το όπλο του 13χρονου στο κεφάλι, ανακοίνωσε ο διευθυντής παιδιατρικής κλινικής στην πρωτεύουσα της Σερβίας.

Μακελειό στο Βελιγράδι με νεκρούς μαθητές AP Photo/Armin Durgut

“Το κορίτσι, το οποίο υποβλήθηκε σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση χθες εξαιτίας τραυμάτων που φέρει στο κεφάλι…παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση και νοσημεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Οι γιατροί κάνουν ό,τι μπορούν για να σώσουν τη ζωή της, αλλά η γενική κατάστασή της είναι βαριά“, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σίνισα Ντούτσιτς, ο εκτελών χρέη διευθυντή στο νοσοκομείο Τιρσόβα.

Μια δασκάλα και έξι μαθητές τραυματίστηκαν από την επίθεση και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Τιρσόβα και στην πανεπιστημιακή κλινική της πόλης.

Σε σταθερή κατάσταση νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Τιρσόβα δύο αγόρια που τραυματίστηκαν στην επίθεση και αναμένεται να πάρουν εξιτήριο μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον Ντούτσιτς.

“Γονείς τα επισκέφθηκαν, το ίδιο και ένας ψυχολόγος, βρίσκονται σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους γονείς τους”, σημείωσε ο ίδιος.

Οι μαζικές δολοφονίες στη Σερβία είναι σπάνιο φαινόμενο και αυτή είναι η πρώτη ένοπλη επίθεση σε σχολείο στη χώρα αυτή των Βαλκανίων.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα