Μακρόν: Στηρίζουμε την Ελλάδα – Η Τουρκία να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα

Μακρόν: Στηρίζουμε την Ελλάδα – Η Τουρκία να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα
Ο Εμανουέλ Μακρόν στο Λονδίνο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ AP

Στο πλευρό της Ελλάδας στέκεται ο Γάλλος πρόεδρος σχετικά με το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας - Λιβύης.

Τη στήριξή του στην Ελλάδα αναφορικά με το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας – Λιβύης, εξέφρασε ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τετάρτη στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

“Η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των μελών του ΝΑΤΟ. Εκφράζω τη στήριξή μου για τις ανησυχίες της Ελλάδας αναφορικά με την συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας” είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.

Δήλωση, ακόμη, πως η ευρωπαϊκή άμυνα δεν είναι εναλλακτική επιλογή ως προς το ΝΑΤΟ αλλά ένας πυλώνας μέσα στη Συμμαχία.

Ο Μακρόν επέκρινε την Τουρκία και για το θέμα της τρομοκρατίας. «Δεν υπήρξε δυνατή συναίνεση με την Τουρκία για τον ορισμό της τρομοκρατίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος. Η Τουρκία εξαπέλυσε στις αρχές Οκτωβρίου στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Συρία εναντίον της συροκουρδικής πολιτοφυλακής την οποία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, προκαλώντας την καταδίκη του Παρισιού.

«Είναι σαφές ότι δεν συμφωνούμε να κατατάξουμε ως τρομοκρατική οργάνωση το YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) και το PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης) και πιστεύω ότι σε αυτό υπάρχει μια συναίνεση», είπε, αναφερόμενος στους συνάδελφους του ηγέτες στο ΝΑΤΟ, εκτός Τουρκίας.

«Πολεμάμε το PKK και όλους εκείνους που διεξάγουν τρομοκρατικές ενέργειες κατά της Τουρκίας, αλλά δεν κάνουμε αυτή τη συντόμευση ή ομαδοποίηση που θέλει η Τουρκία μεταξύ αυτών των διαφορετικών πολιτικών και στρατιωτικών ομάδων. Οπότε υπάρχει διαφωνία, δεν άρθηκε», συμπλήρωσε.

Το PKK, η κουρδική οργάνωση που αγωνίζεται εδώ και δεκαετίες εναντίον της τουρκικής κεντρικής κυβέρνησης, χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία αλλά και από πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Τουρκία είναι εξοργισμένη από τη στήριξη της Γαλλίας προς τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις οποίες εντάσσεται το YPG, το οποίο η Άγκυρα θεωρεί ως επέκταση του PKK.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα