Μαρία Σπυράκη: Άρση της ασυλίας της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μαρία Σπυράκη: Άρση της ασυλίας της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Μαρία Σπυράκη MATHIEU CUGNOT/© European Union 2022/EUROKINISSI

Οπως ήταν εδώ και καιρό αναμενόμενο το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο προχώρησε στην άρση της ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη.

Στην άρση της ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη προχώρησε η επιτροπή JURI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Τρίτης.

Σε επιστολή που είχε υποβληθεί από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας -με ημερομηνία 15 Δεκεμβρίου 2022- είχε ζητηθεί η άρση της ασυλίας της τότε ευρωβουλευτού της ΝΔ λόγω εν εξελίξει έρευνας για γεγονότα που μπορεί να αποτελούν εξαπάτηση των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

Όπως προβλέπεται στον Κανονισμό του Κοινοβουλίου (άρθρο 6 και άρθρο 9), το αίτημα άρσης της ασυλίας ενός ευρωβουλευτή ανακοινώνεται από τον Πρόεδρο του ΕΚ στην ολομέλεια και στη συνέχεια παραπέμπεται στην επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI).

Πριν εγκρίνει τη σύστασή της προς το σύνολο του Κοινοβουλίου ώστε να εγκρίνει ή να απορρίψει το αίτημα, η επιτροπή μπορεί να ζητήσει κάθε πληροφορία που κρίνει αναγκαία και ο ενδιαφερόμενος ευρωβουλευτής έχει τη δυνατότητα να παραστεί σε ακρόαση.

Μετά την έγκριση μιας σύστασης από την επιτροπή, πραγματοποιείται ψηφοφορία στην ολομέλεια κατά την επόμενη σύνοδό της, με απλή πλειοψηφία. Στη συνέχεια, η απόφαση κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο ευρωβουλευτή καθώς και στην αιτούσα αρχή.

Από τις αρχές θα διερευνηθεί αν η κα Σπυράκη υπέπεσε σε παρατυπίες και συγκεκριμένα αν συνεργάτης της, ενώ δεν ήταν παρών στις Βρυξέλλες, εισέπραττε σχετικό επίδομα ως αμοιβή.

Από τα 16 παρόντα μέλη της Επιτροπής, 9 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της άρσης της ασυλίας (S&D, RE και Πράσινοι), 6 ψήφισαν κατά (ΕΛΚ και ECR) και 2 απείχαν (ID).

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα