Μαρτυρίες από Γάζα και Δυτική Όχθη: “Χτυπάνε μέχρι και ασθενοφόρα”

Διαβάζεται σε 3'
Μαρτυρίες από Γάζα και Δυτική Όχθη: “Χτυπάνε μέχρι και ασθενοφόρα”
Τραυματίες σε νοσοκομεία της Γάζας AP Photo Abed Khaled

Τις δραματικές στιγμές που βιώνουν οι άμαχοι, αλλά και οι ίδιοι στη Γάζα, μεταφέρουν μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Μέρα με τη μέρα, η κατάσταση στη Γάζα χειροτερεύει από τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Από τις πρώτες στιγμές του πολέμου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα “ενεπλάκησαν” με σκοπό την προστασία των αμάχων. Τα βιώματα των μελών τους ωστόσο, είναι τόσο δραματικά, όσο και όσα διαδραματίζονται εδώ και 21 ημέρες στη Μέση Ανατολή.

“Η κατάσταση είναι ίδια παντού. Όλες οι υγειονομικές δομές είναι πλήρως υπερφορτωμένες και αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις ακόμη και σε βασικά φάρμακα. Κανένα νοσοκομείο στη Γάζα δεν λειτουργεί κανονικά. Έχουμε φτάσει σε μια κατάσταση όπου η έλλειψη των φαρμάκων θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των τραυματιών που μεταφέρονται στα νοσοκομεία”, αναφέρει η Guillemette Thomas, ιατρική συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Και προσθέτει: “Ο μισός πληθυσμός της Γάζας είναι κάτω των 18 ετών. Έτσι σήμερα, όταν μιλάμε για τραυματίες, όταν μιλάμε για νεκρούς, όταν μιλάμε για ανθρώπους που φτάνουν στα νοσοκομεία, οι μισοί από αυτούς είναι γυναίκες και παιδιά. Ένα ασθενοφόρο έγινε στόχος την πρώτη ημέρα του πολέμου μπροστά από το τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείο Nasser, μέσα στο προαύλιο του νοσοκομείου. Και αυτό δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση”.

Εντείνεται συνεχώς η βία στη Δυτική Όχθη

Το σκηνικό με το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπη στο νοσοκομείο της Τζενίν, μετά από έκρηξη σε προσφυγικό καταυλισμό, περιγράφει η αναισθησιολόγος Δρ. Elma Wong.

“Περίπου στις 02:30 τη νύχτα λάβαμε μια κλήση ότι πρόκειται να γίνει μια μαζική επίθεση στο νοσοκομείο. Έτσι όταν φτάσαμε, δεχόμασταν ήδη πολλούς τραυματίες. Περίπου 20 τραυματίες ήρθαν ως αποτέλεσμα της έκρηξης που συνέβη στον προσφυγικό καταυλισμό. Αυτό συνέβη λόγω της αεροπορικής επιδρομής. Αντιμετωπίσαμε ένα μεγάλο εύρος τραυματισμών”.

“Οι τραυματίες έχασαν τα άκρα τους, έχασαν τα πόδια τους, πολλοί τραυματισμοί από θραύσματα, που σημαίνει ότι μεταλλικά κομμάτια μπήκαν στο στήθος τους, στην κοιλιά, στο κεφάλι. Ως αποτέλεσμα, 2 ασθενείς δεν τα κατάφεραν. Δουλεύαμε σε 2 ασθενείς που ήταν σε κρίσιμη κατάσταση που χρειάζονταν άμεση χειρουργική επέμβαση για να σωθούν στη μέση της νύχτας”, δήλωσε μεταξύ άλλων η αναισθησιολόγος.

“Βόμβα” του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου

Την ανησυχία του εξέφρασε ο ΟΗΕ για το γεγονός ότι «εγκλήματα πολέμου» έχουν διαπραχθεί και διαπράττονται ακόμα, στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Ανησυχούμε για το γεγονός ότι διαπράττονται εγκλήματα πολέμου. Ανησυχούμε για τη συλλογική τιμωρία που επιβάλλεται στους κατοίκους της Γάζας ως ανταπάντηση στις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς, που επίσης συνιστούν εγκλήματα πολέμου» δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασανί, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Το Ισραήλ βομβαρδίζει ανελέητα τη Λωρίδα της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, μετά τις άνευ προηγουμένου επιθέσεις της ισλαμιστικής οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος που στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 1.400 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχοι, ενώ πάνω από 220 άνθρωποι απήχθησαν ως όμηροι, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα