Ματέο Μεσίνα: Ο άνθρωπος-φάντασμα της Κόζα-Νόστρα που “γέμισε ένα νεκροταφείο” μόνος του

Ματέο Μεσίνα: Ο άνθρωπος-φάντασμα της Κόζα-Νόστρα που “γέμισε ένα νεκροταφείο” μόνος του
Carabinieri/AP Photo

Η Κόζα Νόστρα υπήρξε το "σπίτι του". Από μικρός, ακολούθησε τα χνάρια του αρχιμαφιόζου πατέρα του, φτάνοντας να χτίσει μια παντοδύναμη αυτοκρατορία δισεκατομμυρίων. Ποιος είναι ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο που συνελήφθη σήμερα ύστερα από 30 χρόνια ερευνών.

“Γέμισα ένα νεκροταφείο μόνος μου” είχε δηλώσει κάποτε ο διαβόητος Σικελός αρχιμαφιόζος, Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, ο οποίος συνελήφθη σήμερα Δευτέρα (16/1) έπειτα από 30 χρόνια αναζητήσεων από τις Αρχές.

Ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο ή Diabolik, όπως ήταν το παρατσούκλι του, γεννήθηκε στο Castelvetrano της Σικελίας το 1962. Ο πατέρας του ήταν από τα αρχηγικά πρόσωπα της Κόζα Νόστρα, της περίφημης σικελικής μαφίας, με αποτέλεσμα ο Μεσίνα να εμπλακεί από μικρός στην “οικογενειακή επιχείρηση”, φτάνοντας να χτίσει μια παντοδύναμη παράνομη αυτοκρατορία πολλών δισεκατομμυρίων.

Ο Μεσίνα φέρεται να βρίσκεται πίσω από μερικά από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα που διέπραξε ποτέ η σικελική μαφία, συμπεριλαμβανομένης της βομβιστικής επίθεσης στον αυτοκινητόδρομο κοντά στο Αεροδρόμιο του Παλέρμο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του δικαστή Τζοβάνι Φαλκόνε, ο οποίος ειδικευόταν στη δίωξη της Κόζα Νόστρα. Μαζί με τον Φαλκόνε σκοτώθηκε και η γυναίκα του και 3 σωματοφύλακες.

Ακριβώς 57 ημέρες μετά τη δολοφονία Φαλκόνε, ο συνάδελφος και φίλος του, Πάολο Μπορσελίνο, βρήκε επίσης τραγικό θάνατο από εκρήξη βόμβας που ήταν τοποθετήμενη σε αυτοκίνητο, κοντά στο σπίτι της μητέρας του. Υπεύθυνη για τη δολοφονία του ήταν και πάλι η Σικελική Μαφία. Ο Μπορσελίνο τιμάται μέχρι σήμερα ως σύμβολο μάχης κατά της μαφίας ενώ μαζί με τον Φαλκόνε χαρακτηρίστηκαν ως “ήρεως των τελευταίων 60 ετών” από το περιοδικό Time της 13ης Νοεμβρίου 2006.

Carabinieri/AP Photo

Το 2002 καταδικάστηκε ερήμην του σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία δεκάδων ανθρώπων, που είτε έπραξε ο ίδιος είτε διέταξε την πραγματοποίησή τους.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Guardian, ο Μεσίνα ζούσε μες τη χλιδή. Συνήθιζε να φορά ακριβά κοστούμια, γυαλιά ηλίου Ray-Ban και ρολόγια Rolex.

Carabinieri/AP Photo

Οι “Δέκα Εντολές” της Κόζα Νόστρα

Τον Νοέμβριο του 2007, η αστυνομία της Σικελίας ανακοίνωσε πως ανακάλυψε τις “Δέκα Εντολές” της Κόζα Νόστρα, στο κρησφύγετο του μαφιόζου Σαλβατόρε Λο Πίκολο, οι οποίες φέρεται πως είναι “οδηγίες για την καλή και έντιμη συμπεριφορά ενός μαφιόζου”.

Οι “Δέκα Εντολές”, όπως δημοσιεύτηκαν από τις Αρχές, είναι οι εξής:

  1. Κανείς δεν μπορεί παρουσιαστεί απευθείας σε άλλον φίλο μας. Πρέπει να υπάρχει κάποιο τρίτο πρόσωπο για να το κάνει.
  2. Μην “κοιτάτε” ποτέ τις συζύγους των φίλων.
  3. Nα μη σας βλέπουν ποτέ με αστυνομικούς.
  4. Μην πηγαίνετε σε παμπ και κλαμπ.
  5. Το να είσαι πάντα διαθέσιμος για την Κόζα Νόστρα είναι καθήκον, ακόμα και αν η γυναίκα σου είναι έτοιμη να γεννήσει.
  6. Τα ραντεβού πρέπει οπωσδήποτε να τηρούνται.
  7. Οι σύζυγοι πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό.
  8. Όταν ζητείται οποιαδήποτε πληροφορία, η απάντηση πρέπει να είναι πάντα η αλήθεια.
  9. Τα χρήματα δεν μπορούν να ιδιοποιηθούν εάν ανήκουν σε άλλους ή σε άλλες οικογένειες.
  10. Άνθρωποι που δεν μπορούν να είναι μέλη της Κόζα Νόστρα: όποιος έχει στενό συγγενή στην αστυνομία, όποιος έχει συγγενή που απατά τον/την σύντροφό του, όποιος συμπεριφέρεται άσχημα και δεν τηρεί τις ηθικές αξίες.

Ο “άνθρωπος φάντασμα”

Ο Σικελός “νονός” της Ιταλικής μαφίας ήταν από τους καταζητούμενους που δυσκόλεψαν περισσότερο τις Αρχές, καθώς τον αναζητούσαν για 30 ολόκληρα χρόνια. Κάθε φορά που οι έρευνες έδειχναν ότι βρίσκονται κοντά στον “στόχο”, ο Μεσίνα εξαφανιζόταν.

Τον αποκαλούσαν “φάντασμα”, γιατί μετά από κάθε του εξαφάνιση, επανεμφανιζόταν κάπου αλλού στον κόσμο. Κατά καιρούς, πρώην μαφιόζοι που κατέθεσαν εναντίον του, ισχυρίστηκαν ότι τον είδαν στην Ισπανία, την Αγγλία, τη Γερμανία, ακόμη και στη Νότια Αμερική ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι δεν είχε φύγει ποτέ από το προπύργιό του στο Castelvetrano της Σικελίας.

Σταδιακά ο Μεσίνα έχασε ένα μεγάλο ποσοστό από το άλλοτε πανίσχυρο δίκτυο προστασίας του. Με την πάροδο των ετών, οι ερευνητές της ιταλικής αστυνομίας κατάσχεσαν αρκετές επιχειρήσεις του ενώ συνέλαβαν πάνω από εκατό συνεργάτες τους, μεταξύ των οποίων αρκετών ξαδερφιών, ανιψιών και της αδερφής του.

Οι Ιταλοί εισαγγελείς επιδιώκοντας να τον αποκόψουν εντελώς από το οικογενειακό του περιβάλλον αλλά και από τους “προστάτες του” κατάφεραν να φτάσουν στα ίχνη του και να προχωρήσουν στη σύλληψή του.

Ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τον ρόλο του στις βομβιστικές επιθέσεις του 1993 σε Φλωρεντία, Ρώμη και Μιλάνο, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 10 άτομα.

Ματέο Μεσίνα Ντενάρο EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα