Μαθητές ήρθαν στα χέρια με αφορμή το ματς Σερβίας-Αλβανίας στο Μαυροβούνιο

Το μαύρο πρόσωπο του εθνικισμού και της βίας έκανε και πάλι την εμφάνιση του στα σχολεία των Βαλκανίων

Στα χέρια ήρθαν μαθητές σε γυμνάσιο της πόλης Τούζι του Μαυροβουνίου -κοντά στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα- με αφορμή τον αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας στο Βελιγράδι για τα προκριματικά του EURO 2016, που διεκόπη.

Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης του Μαυροβουνίου, στο επεισόδιο ενεπλάκησαν "Αλβανοί και μη Αλβανοί μαθητές", εκ των οποίων τέσσερις τραυματίστηκαν και στον έναν χρειάστηκε να παρασχεθεί ιατρική βοήθεια.

Πολίτες αλβανικής καταγωγής βγήκαν στους δρόμους στις πόλεις Ούλτσινι, Πλαβ και Τούζι του Μαυροβουνίου, προχθές το βράδυ, προκειμένου να πανηγυρίσουν για τα όσα διαδραματίστηκαν εντός γηπέδου στο Βελιγράδι, όπου η προχθεσινή αναμέτρηση μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας διεκόπη ύστερα από την εμφάνιση ιπταμένου αντικειμένου με τη σημαία της "Μεγάλης Αλβανίας" στον αγωνιστικό χώρο.

Σκληρό διάβημα διαμαρτυρίας επέδωσε το σερβικό ΥΠΕΞ στον πρέσβη της Αλβανίας στο Βελιγράδι για τα γεγονότα στο ματς Σερβίας-Αλβανίας                                

Διάβημα διαμαρτυρίας για όσα συνέβησαν στον προχθεσινό ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας για τα προκριματικά του EURO 2016, στο Βελιγράδι, επέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας στον πρέσβη της Αλβανίας στη σερβική πρωτεύουσα.

Στο διάβημα τονίζεται -μεταξύ άλλων- πως πεποίθηση του σερβικού υπουργείου Εξωτερικών είναι ότι τέτοιες "προφανώς προσεκτικά προσχεδιασμένες ενέργειες", όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, είναι επιζήμιες σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες οικοδόμησης σχέσεων που βασίζονται στην εμπιστοσύνη και συνεργασία στην περιοχή.

Η Σερβία, τονίζεται, είναι προσηλωμένη στην καλλιέργεια καλών σχέσεων με τους γείτονές της και αναμένει την ίδια προσέγγιση και απ' αυτούς, ενώ δεν είναι διατεθειμένη να ανεχτεί τέτοιου είδους προκλήσεις.

Τονίστηκε, δε, στον πρέσβη της Αλβανίας στο Βελιγράδι ότι η Σερβία αναμένει πως οι Αλβανοί αξιωματούχοι θα καταδικάσουν με καθαρό τρόπο τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο γήπεδο της Παρτίζαν, στο Βελιγράδι, το βράδυ της Τρίτης, ως "το πρώτο απαραίτητο βήμα για να ξεπεραστούν τα προβλήματα".

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας θεωρεί πως όσα συνέβησαν προχθές αποτελούν μια προσχεδιασμένη πρόκληση.

Το ιπτάμενο αντικείμενο με τη σημαία της "Μεγάλης Αλβανίας", στην οποία απεικονίζονται εδάφη που καλύπτουν και περιοχές που ανήκουν στη Σερβία, την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ αποτελεί "άνευ προηγουμένου πρόκληση" εντός ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου και είχε σχεδιαστεί εκ προοιμίου, γι' αυτό και δεν μπορεί να μιλά κανείς για ένα "αυθόρμητο συμβάν από χούλιγκανς", τονίζεται στο διάβημα που επιδόθηκε στον Αλβανό διπλωμάτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς υπογράμμισε, από την πλευρά του, ότι οι συγκεντρώσεις σε "αλβανικά περιβάλλοντα", μετά το συγκεκριμένο περιστατικό, δεν συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης, αλλά, αντίθετα, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα φόβου παντού.

Η Σερβία δεν μπορεί να υποστεί τις συνέπειες των ανεύθυνων προκλήσεων από τους Αλβανούς επισκέπτες και θα συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης καλών γειτονικών σχέσεων, που εκτιμά πως είναι και ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστούν δυνάμει προβλήματα, υπογράμμισε ο κ. Ντάτσιτς.

Σημείωσε, δε, πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προκειμένου να ενημερωθούν οι διεθνείς εταίροι της Σερβίας για όλες τις πτυχές της υπόθεσης και να ζητηθεί, για μια ακόμη φορά, η εφαρμογή των ίδιων στάνταρτ για όλους.

Το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε, επίσης, την ευγνωμοσύνη του στα μέλη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της χώρας που έκαναν ό,τι μπορούσαν προκειμένου να κατευνάσουν τα πνεύματα εντός γηπέδου, υπερασπιζόμενοι κατά τον καλύτερο τρόπο τις αξίες που πρεσβεύει η Σερβία.

SHARE:

24Media Network