Μαυροβούνιο: Ρώσοι εθνικιστές σχεδίαζαν να σκοτώσουν τον πρωθυπουργό

Μαυροβούνιο: Ρώσοι εθνικιστές σχεδίαζαν να σκοτώσουν τον πρωθυπουργό

"Οι οργανωτές του σχεδίου θεωρούσαν ότι ο πρωθυπουργός δεν θα άλλαζε με τις εκλογές και αυτό έπρεπε να γίνει με τη βία", δήλωσε ο ειδικός εισαγγελέας της χώρας για το οργανωμένο έγκλημα

Για σχέδιο δολοφονίας του πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς από Ρώσους εθνικιστές, έκανε λόγο την Κυριακή ειδικός εισαγγελέας της χώρας, ο οποίος ερευνά το ενδεχόμενο συνομωσίας αναφορικά με τις εκλογές της 19ης Οκτωβρίου.

Από εκείνη την ημέρα οργιάζουν στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία οι φήμες περί συνομωσίας, με τις αρχές να συλλαμβάνουν 20 Σέρβους στα σύνορα των δύο χωρών, οι οποίοι κατηγορούνται για σχεδιασμό ένοπλων επιθέσεων εναντίον κρατικών οργανισμών του Μαυροβουνίου.

ADVERTISING

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η υποτιθέμενη συνωμοσία είναι κατασκευασμένη και κατηγορούν τον Τζουκάνοβιτς ότι έκανε χρήση των υπηρεσιών ασφαλείας για να παραμείνει στη θέση του.

Πριν από τις εκλογές, ο Τζουκάνοβιτς είχε δηλώσει ότι η Ρωσία χρηματοδοτεί την αντιπολίτευση, προκειμένου η τελευταία να "εκτροχιάσει" την επικείμενη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πάντως, το αρνήθηκαν.

"Οι οργανωτές ήταν εθνικιστές από τη Ρωσία, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου υπό την ηγεσία του Μίλο Τζουκάνοβιτς δεν μπορούσε να αλλάξει με τις εκλογές και αυτό θα έπρεπε να γίνει με τη βία", δήλωσε ο Μιλιβόγιε Κάτνιτς, ειδικός εισαγγελέας για το οργανωμένο έγκλημα.

Στόχος ήταν να δολοφονηθεί ο πρωθυπουργός και να βοηθηθεί ένα κόμμα της αντιπολίτευσης να αναλάβει την εξουσία, δήλωσε ο Κάτνιτς, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει το κόμμα που συνδέεται με την εγκληματική ομάδα.

"Οι κρατικές αρχές ανακάλυψαν ότι η εν λόγω ομάδα, που είχε δημιουργηθεί στο Μαυροβούνιο, τη Σερβία και τη Ρωσία, είχε στόχο να διαπράξει τρομοκρατική ενέργεια", πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι τον Τζουκάνοβιτς θα τον δολοφονούσαν με όπλο, από μακρινή απόσταση.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις σερβικές αρχές, τόνισε ο Κάτνιτς, ο οποίος σημείωσε ότι η Σερβία προχώρησε στη σύλληψη ατόμων που είναι ύποπτα για σχέσεις με την προαναφερόμενη ομάδα.

Ο Τζουκάνοβιτς, του οποίου του κόμμα νίκησε στις εκλογές του προηγούμενου μηνός χωρίς όμως να έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, παρουσίαζε τη διαδικασία ως μια ευκαιρία για τους 620.000 πολίτες της χώρας να δώσουν το "πράσινο φως" στην πολιτική του για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αντί να επιδιώκουν πιο στενούς δεσμούς με τους παραδοσιακούς τους συμμάχους, τη Σερβία και τη Ρωσία.

Πηγή: Reuters

SHARE:

24Media Network