Με το δάχτυλο στη σκανδάλη στην Ουκρανία – Αδιέξοδο στις συνομιλίες με το Κρεμλίνο

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη στην Ουκρανία – Αδιέξοδο στις συνομιλίες με το Κρεμλίνο
Ουκρανός στρατιώτης στα σύνορα Ουκρανίας - Ρωσίας AP

Συνεχίζεται η κλιμάκωση της έντασης στα ουκρανικά σύνορα. Προειδοποιήσεις για βαριά αντίποινα σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας. Αποχώρηση του ΝΑΤΟ από Βουλγαρία και Ρουμανία ζητάει η Μόσχα.

Κλιμακώνεται η ένταση στην Ουκρανία, με ολοένα και περισσότερες δυνάμεις να προειδοποιούν τη Μόσχα με βαριά αντίποινα σε περίπτωση εισβολής στη γειτονική της χώρα.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει 100.000 στρατιώτες στα σύνορά της με την Ουκρανία, ωστόσο αρνείται ότι σχεδιάζει εισβολή.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα έχουν σήμερα συνομιλίες στην Γενεύη σε μια ύστατη προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης.

Η συνάντηση ανάμεσα στον Σεργκέι Λαβρόφ και τον Άντονι Μπλίνκεν σε μέγαρο στις όχθες της λίμνης της Γενεύης είναι η τελευταία κίνηση σε μια έντονη διπλωματική προσπάθεια που άρχισε πριν από 11 ημέρες και πάλι στη Γενεύη από δύο υφυπουργούς τους.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες παρά τη μεγάλη διάσταση απόψεων που υπάρχει, ενώ έχουν διαφορετικούς στόχους για τα αποτελέσματα των συνομιλιών τους.

Η Μόσχα ζητάει να φύγουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ από Ρουμανία και Βουλγαρία

Οι εγγυήσεις ασφαλείας που ζητάει η Ρωσία από τη Δύση περιλαμβάνουν προβλέψεις που απαιτούν από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να φύγουν από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Μόσχα έχει ζητήσει νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ ότι η συμμαχία θα σταματήσει να επεκτείνεται και θα επιστρέψει στα σύνορά της του 1997.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα σήμαινε αυτό για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι οποίες εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά το 1997, το υπουργείο δήλωσε πως η Ρωσία θέλει να αποσυρθούν από τις χώρες αυτές όλα τα ξένα στρατεύματα, όπλα και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός.

Η απαίτηση να επιστρέψει το ΝΑΤΟ στη δομή, που είχε το 1997, αποτελεί για τη Ρωσία «ένα από τα θεμελιώδη στοιχεία» της πρωτοβουλίας που ανέλαβε προκαλώντας τις διαβουλεύσεις για τις «εγγυήσεις ασφάλειας» με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τον ΟΑΣΕ, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, εξηγώντας ότι η απαίτηση αυτή «ενσυνείδητα διατυπώθηκε με απόλυτη σαφήνεια και δεν επιτρέπει αμφιλεγόμενες ερμηνείες».

«Λόγος γίνεται για την απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων, των τεχνικών μέσων, του εξοπλισμού και άλλων βημάτων με σκοπό την επιστροφή στην κατάσταση ως είχε το 1997 στο έδαφος των χωρών, που δεν ήταν μέλη του ΝΑΤΟ την εν λόγω ημερομηνία. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και η Βουλγαρία και η Ρουμανία», αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ απαντώντας εξ ονόματος του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε σχετική ερώτηση, που υποβλήθηκε γραπτώς.

Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύσσονται στα σύνορα με την Ουκρανία AP

Σολτς και Τζόνσον προειδοποιούν τη Ρωσία για “μεγάλο τίμημα”

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησαν σήμερα τη Ρωσία ότι θα πληρώσει “μεγάλο” τίμημα σε περίπτωση που επιτεθεί στρατιωτικά στην Ουκρανία.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χθες Πέμπτη το βράδυ οι δύο ηγέτες συμφώνησαν “ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μια νέα στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. (…) Πρέπει να καταστεί σαφές ότι, σε μια τέτοια κατάσταση, η Ρωσία θα πρέπει να αναμένει πως θα πληρώσει ένα μεγάλο και σοβαρό τίμημα”, επεσήμανε σε ανακοίνωσή της σήμερα η γερμανική καγκελαρία.

Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε ότι οι δύο άνδρες “εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία και δήλωσαν ότι οποιαδήποτε εισβολή στην Ουκρανία θα αποτελέσει σοβαρό στρατηγικό λάθος”.

“Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία οι εταίροι στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για να δώσουν μια συντονισμένη απάντηση”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον.

Ουκρανία: Η Ρωσία στρατολογεί μισθοφόρους, στέλνει όπλα στα ανατολικά

Οι ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν σήμερα πως η Ρωσία στρατολογεί μισθοφόρους και τους στέλνει για εντατική εκπαίδευση σε ελεγχόμενες από τους αυτονομιστές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Σε ανακοίνωση οι υπηρεσίες ανέφεραν πως καύσιμα, αρκετά άρματα μάχης, πυροβολικό και όλμοι μεταφέρθηκαν μυστικά στην περιοχή από τη Ρωσία.

Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύσσονται στα σύνορα με την Ουκρανία AP

Η ρωσική Βουλή θα συζητήσει ψήφισμα για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των ρωσόφωνων επαρχιών στην Ανατολική Ουκρανία

Ο πρόεδρος της ρωσικής Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) Βιατσεσλάφ Βολόντιν δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθούν διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων σχετικά με την πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) να υιοθετηθεί έκκληση προς τον πρόεδρο της Ρωσίας για να αναγνωριστούν οι αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες» στο Ντονιέτσκ και το Λουγκάνσκ της Ανατολικής Ουκρανίας, μεταδίδει το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ.

Ο Βολόντιν, τρίτος στην ιεραρχία της ρωσικής ηγεσίας, προανήγγειλε μάλιστα ότι θα ακολουθήσει συζήτηση στο Συμβούλιο της Κρατικής Δούμας, καθώς «ένα είναι απολύτως φανερό: πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις για την κατοχύρωση της ασφάλειας των πολιτών μας και των συμπατριωτών στις ΛΔ Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αγνοεί από τη μια τις συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες επισήμως αναγνωρίζονται από όλες τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις και τους μεσολαβητές του σχήματος της Νορμανδίας (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία) ως μοναδική βάση για τη διευθέτηση της εμφύλιας αντιπαράθεσης στην Ανατολική Ουκρανία. Από την άλλη, όπως υποστήριξε ο υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος, «το ΝΑΤΟ επιθυμεί να καταλάβει την Ουκρανία. Και το ένα και το άλλο μπορούν να καταλήξουν σε τραγωδία. Δεν πρέπει αυτό να το επιτρέψουμε».

Οι δύο ρωσόφωνες επαρχίες στην Ανατολική Ουκρανία τελούν από το 2014 υπό αυτόνομες διοικήσεις, που δεν αποδέχονται την κυβέρνηση του Κιέβου. Η ουκρανική κυβέρνηση θεωρεί ότι οι επαρχίες αυτές βρίσκονται υπό την κατοχή αυτονομιστών και τρομοκρατών με την υποστήριξη του ρωσικού στρατού, ενώ η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε παρουσία στρατιωτικών της δυνάμεων. Σύμφωνα με τις αυτόνομες διοικήσεις των δύο επαρχιών, κατοικούν εκεί περί τα 3,6 εκατομμύρια πολίτες, εκ των οποίων 611.000 είχαν λάβει έως τον Ιούλιο του 2021 ταυτότητες του ρωσικού κράτους, μια διαδικασία, που συνεχίζεται, βάσει ειδικής ρύθμισης της ρωσικής κυβέρνησης για ταχεία αντιμετώπιση των σχετικών αιτημάτων.

Το σχέδιο ψηφίσματος στη ρωσική Κρατική Δούμα κατατέθηκε από τους κομμουνιστές βουλευτές υπό τον ηγέτη τους Γκενάντι Ζιουγκάνοφ στις 19 Ιανουαρίου. Το Κρεμλίνο δια του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε ότι θα αναμείνει την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας πριν τοποθετηθεί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα