Μεγάλη ήττα για την Μέι – Καταψηφίστηκε η συμφωνία για το Brexit

Μεγάλη ήττα για την Μέι – Καταψηφίστηκε η συμφωνία για το Brexit
Υπέρμαχος της παραμονής της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ στο Λονδίνο AP

Περιπλέκεται η κατάσταση μετά την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, καθώς οι βουλευτές καταψήφισαν την συμφωνία αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ. Πρόταση μομφής από τους Εργατικούς. Υπό ψήφιση την Τετάρτη. "Παγωμένη" η Ευρώπη.

Ιστορική ήττα υπέστη το βράδυ της Τρίτης η Τερέζα Μέι, καθώς η Βουλή των Κοινοτήτων καταψήφισε την συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ με 432 ψήφους κατά και 202 υπέρ, βυθίζοντας την χώρα στην μεγαλύτερη πολιτική κρίση της τελευταίας 50ετίας. 

Πρόκειται για την μεγαλύτερη ήττα κυβέρνησης στην σύγχρονη ιστορία της Βρετανίας, με βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος, τόσο υπέρμαχων της εξόδου όσο και υποστηρικτών της παραμονής, να καταψηφίζουν την συμφωνία.

Το κοινοβούλιο μίλησε, η κυβέρνηση θα ακούσει, δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι λίγο μετά την απόρριψη, με συντριπτική πλειοψηφία, της συμφωνίας της.

Η σημερινή ψηφοφορία δεν δείχνει τίποτα σχετικά με το τι τελικά υποστηρίζει το κοινοβούλιο, πρόσθεσε η ίδια, τονίζοντας ότι δεν γνωρίζει εάν η Βουλή των Κοινοτήτων προτίθεται να τιμήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Σύμφωνα με την Τερέζα Μέι, οι Ευρωπαίοι πολίτες στη Βρετανία αξίζουν ξεκάθαρες απαντήσεις όσο το δυνατόν συντομότερα.

Πρέπει να επιβεβαιώσουμε εάν η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, υπογράμμισε η ίδια, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα βρει χρόνο για μια συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης την Τετάρτη.

Εφόσον οι βουλευτές επιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη τους, σύμφωνα με τη Μέι, η ίδια η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους εταίρους. Θέλω να αποχωρήσουμε με συντεταγμένο τρόπο, σημείωσε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

Πρόταση μομφής από τους Εργατικούς

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μέι κατέθεσε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, χαρακτηρίζοντας “καταστροφική” την ήττα της κυβέρνησης στην ψηφοφορία.

“Το αποψινό αποτέλεσμα είναι η μεγαλύτερη ήττα από τη δεκαετία του 1920”, τόνισε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον Κόρμπιν, δεν πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι η πρόταση περί αποχώρησης χωρίς συμφωνία, αλλά να διασφαλιστεί μια μόνιμη τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επανέλαβε επίσης ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των πολιτών μετά το Brexit.

“Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Μέι μπορεί να πετύχει μια καλή συμφωνία με την ΕΕ”, πρόσθεσε.

Η πρόταση μομφής πρόκειται να συζητηθεί και να τεθεί υπό ψήφιση την Τετάρτη (21:00 ώρα Ελλάδας).

Ντάουνινγκ Στριτ: Η Μέι δεν παραιτείται

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεν σχεδιάζει να πάει άμεσα στις Βρυξέλλες, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Είναι ωστόσο δεδομένο ότι θα υπάρξει κάποια επικοινωνία με την ευρωπαϊκή ηγεσία εντός των επόμενων ημερών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, δεν σχεδιάζεται επίσης να συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη, καθώς θα συζητείται στο κοινοβούλιο η πρόταση μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού. Η συζήτηση αυτή αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στις 15:00 και να ολοκληρωθεί περί τις 21:00 (ώρα Ελλάδας). Όπως είπε, αν η κυβέρνηση χάσει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου, έχει στη διάθεσή της 14 ημερολογιακές ημέρες για να προσπαθήσει να την ανακτήσει. Πιστεύει όμως ότι η Μέι χαίρει ακόμη της εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου, καθώς τόσο το ιρλανδικό κόμμα DUP όσο και οι σκληροπυρηνικοί Brexiteers του κόμματός της δηλώνουν ότι θα την στηρίξουν.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η Τερέζα Μέι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αλλά είναι επικεντρωμένη στην επιτυχή ολοκλήρωση του Brexit και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην αποχώρηση από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου. Πρόσθεσε όμως ότι δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός διαζυγίου χωρίς συμφωνία.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία Αποχώρησης, ο εκπρόσωπος είπε ότι η Μέι εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας συμφωνίας που θα στηριχθεί τελικά από το κοινοβούλιο. “Προφανώς είμαστε απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα αλλά το σημαντικό είναι να προχωρήσουμε προς τα εμπρός”, σημείωσε.

Σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο της πρωθυπουργού, η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη να δοκιμάσει διάφορες ιδέες με τις Βρυξέλλες, όμως η οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία θα πρέπει να σέβεται την αρχή ότι το Λονδίνο θα έχει τη δική του, ανεξάρτητη εμπορική πολιτική.

Ζητούν εκλογές οι Εργατικοί

Το Εργατικό Κόμμα πιέζει για τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία γιατί το εναλλακτικό σχέδιό του σχετικά με την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το μόνο που θα μπορούσε να λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου και να ενώσει τη χώρα.

Ένας εκπρόσωπος των Εργατικών είπε ότι το κόμμα πιστεύει ότι η πρότασης μομφής, την οποία υπέβαλε, “θα μπορούσε να συμβεί περισσότερες από μία φορές”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν δεν υπερψηφιστεί την Τετάρτη, ενδέχεται να την υποβάλουν ξανά.

“Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει στην άκρη”, είπε ο εκπρόσωπος μιλώντας σε δημοσιογράφους. “Χρειάζεται να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, που είναι ο μοναδικός τρόπος για να έχουμε μια νέα ομάδα η οποία θα έχει την εμπιστοσύνη της χώρας και του κοινοβουλίου για να διαπραγματευτεί μια διαφορετική συμφωνία, μια συμφωνία που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανθρώπων, είτε ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης είτε υπέρ της παραμονής”, πρόσθεσε.

Τουσκ : “Σκεφτείτε αν θέλετε ακύρωση του Brexit”

Η μοναδική θετική λύση, μετά την απόρριψη της συμφωνίας αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο, είναι να παραμείνει η Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

“Αν είναι αδύνατον να υπάρξει συμφωνία, και κανείς δεν θέλει να μην υπάρξει συμφωνία, τότε ποιος θα έχει τελικά το θάρρος να πει ποια είναι η μοναδική θετική λύση;” έγραψε ο Τουσκ στο Twitter.

Γιούνκερ: Αυξήθηκε ο κίνδυνος μιας άτακτης υποχώρησης

Με μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρει: “Με λύπη παρακολουθώ απόψε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας” στο βρετανικό κοινοβούλιο.

“Προτρέπω τη Βρετανία να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της όσο το δυνατόν συντομότερα. Ο χρόνος έχει σχεδόν τελειώσει”.

Επιπλέον, σε ανακοίνωση ο Γιούνκερ επισημαίνει ότι “ο κίνδυνος μιας άτακτης αποχώρησης της Βρετανίας έχει αυξηθεί” με την απόρριψη της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε επίσης ότι δεν επιθυμεί ένα άτακτο Brexit επισημαίνοντας: “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται για να βοηθήσει στο να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ είναι πλήρως προετοιμασμένη”.

Μακρόν: Μεγάλοι χαμένοι οι Βρετανοί αν αποχωρήσουν χωρίς συμφωνία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Βρετανία θα είναι η “μεγαλύτερη χαμένη” αν προχωρήσει σε ένα διαζύγιο χωρίς συμφωνία με την ΕΕ.

“Πρώτη επιλογή, προχωρούν προς μια μη συμφωνία. Λένε: Δεν υπάρχει συμφωνία. Αυτό είναι τρομακτικό για όλους. Οι μεγαλύτεροι χαμένοι θα είναι οι Βρετανοί” είπε ο Γάλλος πρόεδρος, μιλώντας σε δημάρχους.

Η δήλωση αυτή έγινε μετά την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, όταν ο Μακρόν πληροφορήθηκε το αποτέλεσμα ενώ συνεχιζόταν, επί σχεδόν επτά ώρες, η διαβούλευσή του με τοπικούς αξιωματούχους στο πλαίσιο της ευρείας, δημόσιας συζήτησης που ξεκίνησε την Τρίτη για να αντιμετωπιστεί η κρίση των “κίτρινων γιλέκων”.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε “όσο πιο μακριά μπορούσε” με την τρέχουσα πρότασή της, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος. Σχολίασε επίσης ότι η πιθανότητα να ζητήσει η Βρετανία “παράταση” στο άρθρο 50 –δηλαδή να μην αποχωρήσει στις 29 Μαρτίου αλλά αργότερα– δημιουργεί “αβεβαιότητα”.

Κουρτς: Δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς διαμήνυσε ότι η συμφωνία μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών για το Brexit δεν επιδέχεται επαναδιαπραγμάτευσης.

“Λυπάμαι για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης”, έγραψε στο Twitter.

Για “χαοτική” αποχώρηση προετοιμάζονται Λουξεμβούργο και Ιρλανδία

Το Λουξεμβούργο εντείνει τις προετοιμασίες του για να αντιμετωπίσει μια “χαοτική” έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, μετά την απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο.

“Χρειαζόμαστε ένα γρήγορο και ξεκάθαρο σχέδιο για το πώς θα προχωρήσουμε”, έγραψε στο Twitter ο Ξαβιέ Μπετέλ. “Οι εσωτερικές προετοιμασίες μας για να περιορίσουμε τη ζημιά στην περίπτωση μιας μη συμφωνίας θα προχωρήσουν ολοταχώς”, πρόσθεσε.

Η Ιρλανδία, από την πλευρά της, σκοπεύει να προωθήσει προς ψήφιση ένα “μέγα” νομοσχέδιο τον επόμενο μήνα, εφόσον υπάρχει ακόμη στον ορίζοντα ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Το υπουργικό συμβούλιο άρχισε να συζητά το σχέδιο αυτό τον περασμένο μήνα. “Φυσικά δεν θέλουμε να χρειαστεί να το κάνουμε, κανείς δεν θέλει ένα Brexit χωρίς συμφωνία και θα εργαστούμε για το αποφύγουμε”, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Σάιμον Κόβενι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα