Μεγάλη Βρετανία: Η μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία του ιατρικού συστήματος

Μεγάλη Βρετανία: Η μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία του ιατρικού συστήματος
Απεργία ιατρών στην Αγγλία AP

Ξεκίνησε η μεγαλύτερη απεργία που έχει γίνει ποτέ στη Μεγάλη Βρετανία, με δεκάδες χιλιάδες νέους ιατρούς να διαμαρτύρονται, ζητώντας αύξηση στους μισθούς τους.

Η μεγαλύτερη απεργία που έχει γίνει ποτέ στην Μεγάλη Βρετανία με δεκάδες χιλιάδες ιατρούς να βγαίνουν στους δρόμους διαδηλώνοντας έξω από νοσοκομεία για τους μισθούς τους, ξεκινησε τις πρωινές ώρες της Πέμπτης (12/7) σύμφωνα με το AP. Θα διαρκέσει πέντε ημέρες.

Αυτοί που ξεκίνησαν την απεργία ήταν ιατροί στα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μετά τις σπουδές τους στην ιατρική σχολή, οι οποίοι ζητούν την αύξηση των αποδοχών τους κατά 35%.

Ακόμη, ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος ζήτησε αύξηση των αποδοχών κατά 35%, για να επανέλθει η αμοιβή των -περίπου 75.000- νέων ιατρών στα επίπεδα του 2008. Το αίτημα αυτό έρχεται σε συνδυασμό με την τεράστια επιβάρυνσης της εργασίας τους, αφού οι οι λίστες αναμονής ασθενών για θεραπεία βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, στον απόηχο της πανδημίας του κορονοϊού.

“Σήμερα σηματοδοτείται η έναρξη της μεγαλύτερης μεμονωμένης απεργίας από γιατρούς στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά αυτό δεν είναι ακόμα ένα ρεκόρ που πρέπει να μπει στα βιβλία της ιστορίας”, δήλωσαν οι επικεφαλής του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου, Robert Laurenson και Vivek Trivedi.

Σημειώνεται ότι στο δημόσιο τομέα γίνονται ταυτόχρονα πολλές απεργίες, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτεί όσο γίνονται κι άλλες.

Ο Υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Steve Barclay, δήλωσε ότι “αυτή η πενθήμερη απεργία από τους νέους γιατρούς θα έχει αντίκτυπο σε χιλιάδες ασθενείς, θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών και θα παρεμποδίσει τις προσπάθειες στη μείωση των λιστών αναμονής του Συστήματος Υγείας. Μια απαίτηση αμοιβής 35% ή περισσότερο είναι παράλογη και κινδυνεύει να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό, που κάνει τους πάντες φτωχότερους”.

Το βρετανικό Σύστημα Υγείας έχει ένα ήδη βεβαρυμένο πρόγραμμα, με επεμβάσεις και εξετάσεις να αναβάλλονται ή και να ακυρώνονται.

Η Μεγάλη Βρετανία, όπως και άλλες χώρες, παλεύει με υψηλό πληθωρισμό για πρώτη φορά εδώ και χρόνια. Οι αυξήσεις των τιμών υποκινήθηκαν αρχικά από ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, που προέκυψαν από την πανδημία και στη συνέχεια από τον ρωσοουκρανικό πόλεμο, ο οποίος εκτόξευσε τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων στα ύψη.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα